Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει την ελευθερία και την ευχαρίστηση που προσφέρει μια ηλιόλουστη μέρα η βουτιά στη δροσερή θάλασσα, με τον ορίζοντα να αναβοσβήνει στο βάθος.

Τι γίνεται όμως όταν πετάξουμε το μαγιό μας και μείνουμε ολόγυμνοι; Το γυμνό σώμα μας είναι, άλλωστε, το παλαιότερο κοστούμι στον κόσμο και δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα.

Το κίνημα των γυμνιστών εμφανίστηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν εκατοντάδες παραλίες γυμνιστών, όπου είναι απολύτως νόμιμο να πετάξετε το μαγιό και τις αναστολές σας και ο αριθμός τους αυξάνεται.

Οι οπαδοί του γυμνισμού μπορούν πλέον να κάνουν κρουαζιέρες γυμνοί στην Καραϊβική ή να προγραμματίσουν έναν γυμνό γάμο σε ένα ιταλικό νησί.

Αν δεν έχετε αυτή την εμπειρία αλλά ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, σας έχουμε μερικές συμβουλές για το savoir vivre της παραλίας και των θερέτρων γυμνιστών από ειδικούς του γυμνισμού, με δεκαετίες εμπειρίας χωρίς ρούχα. Ακολουθούν τα δικά τους dos και don’ts και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε.

Κάντε την έρευνά σας

«Ο φυσιολατρισμός σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και ο όρος μερικές φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα», λέει ο Στεφάν Ντεσέν, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φυσιολατρών (INF-FNI), της μοναδικής παγκόσμιας οργάνωσης φυσιολατρών στον κόσμο. «Πρέπει λοιπόν να καταλάβετε τι ψάχνετε».

Δεν υπάρχει ενιαία ιδεολογία φυσιολατρών, αλλά συνήθως ο τρόπος ζωής αφορά τη μη σεξουαλική κοινωνική γύμνια σε ένα φιλικό προς την οικογένεια περιβάλλον.

«Ευτυχώς, ο γυμνισμός ήταν πάντα πολύ καλά οργανωμένος», λέει ο Ντεσέν. Η INF-FNI έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν συνέπεια και αξιοπιστία όταν επιλέγουν θέρετρα γυμνιστών και το κάνει για περισσότερα από 70 χρόνια.

Πάρτε το ρίσκο

Έχετε φτάσει λοιπόν στην παραλία ή το θέρετρο που έχετε επιλέξει και νιώθετε ότι όλοι σας κοιτάζουν. Δεν είναι έτσι.

«Κανείς δεν ξέρει ότι είναι η πρώτη σας φορά», εξηγεί η Ρόνα Κρόζι, μια συνταξιούχος καθηγήτρια, η οποία είναι γυμνίστρια για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το 2023 έδειξε στο CNN το Solair Recreation League, ένα οικογενειακό θέρετρο γυμνιστών και κάμπινγκ στο Γούντστοκ του Κονέκτικατ.

«Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πιο εύκολο να πάτε κάπου με πλήθος ανθρώπων και να προχωρήσετε ή, ακόμα καλύτερα, να βγάλετε τα πάντα», λέει.

Όπως το να μπαίνεις στο νερό, μερικές φορές είναι καλύτερα να βουτάς κατευθείαν μέσα.

Κρατήστε τις αποστάσεις σας

Συμπεριφερθείτε σαν να βρίσκεστε σε ένα «εκκλησιαστικό πικνίκ», λέει η Κρόζι, η οποία είναι επίσης πρόεδρος δημοσίων σχέσεων στην Αμερικανική Ένωση Γυμνής Αναψυχής (AANR), την κορυφαία οργάνωση γυμνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μην παρκάρεις την καρέκλα ή την πετσέτα σου πολύ κοντά σε κανέναν», προσθέτει. «Ο,τιδήποτε μοιάζει με σεξουαλική δραστηριότητα, όπως το να κολλάτε το σώμα σας πάνω σε κάποιον άλλο, δεν επιτρέπεται».

Και ενώ οι γυμνιστές είναι γνωστοί για τα λίγα που κουβαλούν στην παραλία, υπάρχει ένα αντικείμενο που δεν πρέπει ποτέ να λείπει.

«Να έχετε πάντα μαζί σας μια πετσέτα για να κάθεστε, γιατί αυτό είναι για την υγιεινή όλων».

Μην κοιτάτε περίεργα ή βγάζετε φωτογραφίες

Έχετε οπτική επαφή; Ξεκινάτε μια φιλική συζήτηση; Όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα λέει η Κρόζι. «Κοιτάξτε τους ανθρώπους στα μάτια, γιατί αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πού να στρέψετε την προσοχή σας και μην χαζεύετε ή κοιτάτε επίμονα, γιατί αυτό θεωρείται αγενές και ενοχλητικό».

Τα γυαλιά ηλίου είναι, φυσικά, ένα συνηθισμένο αξεσουάρ στην παραλία -αλλά μην προσπαθήσετε να κρυφτείτε πίσω από αυτά για να κρυφοκοιτάξετε τους γείτονές σας.

Η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο χωρίς την άδεια των ανθρώπων είναι επίσης ένα μεγάλο όχι. Είστε γυμνοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε τους τρόπους σας.

Είναι απλώς αξιοπρεπής ανθρώπινη συμπεριφορά να μην είστε «πολύ επιθετικοί» ή «να μην κάνετε τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα, επειδή δεν τους δίνετε», λέει ο Ντεσέν. «Όλα αυτά είναι λογικά πράγματα που πρέπει να κάνετε σε όλες τις καταστάσεις».

Το savoir vivre της παραλίας γυμνιστών: Πετάξτε τα ρούχα σας, αλλά όχι τους τρόπους σας

Μην σχολιάζετε τα σώματα των ανθρώπων

«Δεν πρέπει να μιλάτε για το σώμα κανενός, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είναι κομπλιμέντο», λέει η Κρόζι.

Ενώ ζούμε σε μια ολοένα και πιο ανοιχτόμυαλη κοινωνία όσον αφορά την επίδειξη της σάρκας, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, σχολιάζει ο Ντεσέν. «Κατά κάποιο τρόπο, οι άνθρωποι σοκάρονται λιγότερο από την ιδέα του γυμνού, αλλά αυτό το γυμνό έχει γενικά υπερσεξουαλικοποιηθεί και αντικειμενοποιηθεί».

Μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη, λέει ότι «οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ο γυμνισμός σημαίνει να μη φοράς ρούχα. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Αυτό είναι απλώς το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε την αποδοχή του σώματος».

Το ευτυχές αποτέλεσμα αυτού, λέει ότι «δημιουργεί καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων επειδή είναι πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς και αληθινοί για το ποιοι είναι οι ίδιοι μέσα τους».

Η ένδυση δεν είναι μόνο για την προστασία, εξηγεί ο Ντεσέν. «Κυρίως τα ρούχα έχουν να κάνουν με την ιεραρχία και το status και με το να κρύβουμε αυτό που είμαστε και να προσπαθούμε να δείχνουμε με έναν τρόπο που η κοινωνία μας λέει ότι πρέπει να είσαι».

Η ανεπιθύμητη διέγερση δεν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο νομίζετε

Τόσο η Κρόζι όσο και ο Ντεσέν λένε ότι μια από τις ερωτήσεις που τους κάνουν πιο συχνά είναι τι συμβαίνει αν ένας άνδρας διεγείρεται σωματικά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά.

«Είναι ένας μεγάλος φόβος», εξηγεί ο Ντεσέν, «και είναι κατανοητό, αφού οι περισσότεροι άνδρες έχουν περάσει όλη τους τη ζωή συνδέοντας το γυμνό με το σεξ».

Ωστόσο, η μη σεξουαλική φύση του περιβάλλοντος σημαίνει ότι είναι σπάνιο φαινόμενο, λέει.

Η Κρόζι έχει πάντως την εξής συμβουλή για όποιον άντρα βρεθεί σε δύσκολη θέση: «Πάρτε την πετσέτα σας και καλυφθείτε. Γυρίστε στην άμμο. Τρέξτε μέσα στο κρύο νερό». Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, επικεντρωθείτε σε βαρετές σκέψεις, όπως «να βγάζετε τα σκουπίδια σας».

Ομοίως, μια συνηθισμένη ερώτηση από τις γυναίκες είναι τι πρέπει να κάνουν αν έχουν περίοδο. Η απάντηση είναι ότι πρέπει να κάνουν ό,τι τις κάνει να αισθάνονται πιο άνετα.

Μπορούν να φορούν εσώρουχα αν προτιμούν σερβιέτες, μπορούν να χρησιμοποιούν κύπελλα περιόδου αν αυτό είναι το στυλ τους, ή αν τους αρέσουν τα ταμπόν, μπορούν να χρησιμοποιούν και αυτά. «Ξέρετε, αν κάποιος δει το κορδόνι, δεν πειράζει», λέει ο Ντεσέν. «Η περίοδος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής».

Μην μπερδεύετε τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής σας

Στον παγκοσμιοποιημένο, υπερ-συνδεδεμένο κόσμο μας, οι κοινότητες ομοϊδεατών μπορούν να βρουν ο ένας τον άλλον με μεγαλύτερη ευκολία από ποτέ, καθιστώντας την εποχή μας χρυσή για τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής.

Αλλά μην μπείτε στον πειρασμό να θεωρήσετε τις διακριτές κοινότητες των φυσιολατρών, των γυμνιστών, των πολυαμοριστών, των ηθικών μη μονογαμικών και των λάτρεις των φετίχ ως μια μεγάλη δέσμη.

«Μας βάζουν πάντα στο ίδιο τσουβάλι με τους σεξουαλικά απελευθερωμένους ανθρώπους και αυτό δεν ήταν ποτέ αυτό που είμαστε και εξακολουθεί να μην είναι», τονίζει ο Ντεσέν.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με όλες αυτές τις άλλες κοινότητες -το πρόβλημα είναι να τις αναμειγνύεις. Ένας φίλος μου έδωσε ένα καλό παράδειγμα. Είπε: “Μπορείς να παίξεις τένις και μπορείς να παίξεις μπέιζμπολ, αλλά δεν προσπαθείς να παίξεις μπέιζμπολ σε ένα γήπεδο τένις”».

Απολαύσατε την εμπειρία; Τότε εξερευνήστε περισσότερα

Έχετε εξερευνήσει τις επιλογές στην περιοχή σας σε παραλίες γυμνιστών και τώρα θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα. «Από πλευράς κλίμακας. Η Γαλλία είναι μακράν ο νούμερο 1 προορισμός για το γυμνισμό εδώ και πολλά χρόνια», λέει ο Ντεσέν. «Είχαν πάντα το πλεονέκτημα ότι έχουν πολλές ωραίες παραλίες, τον ωκεανό και τη θάλασσα».

Η Γερμανία έχει επίσης πολλές μεγάλες ευκαιρίες για γυμνιστές, και λόγω της μακροχρόνιας πολιτιστικής αποδοχής του γυμνισμού, μπορείτε μερικές φορές να αποβάλλετε τα ρούχα σας σε λιγότερο επίσημα περιβάλλοντα, όπως τα πάρκα. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο στα ιαματικά λουτρά -συνιστά το Taunus Thermae, λίγο έξω από τη Φρανκφούρτη.

«Μπορεί να μη σκέφτεστε την Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, ως προορισμό γυμνιστών, αλλά υπάρχουν εκεί μερικά υπέροχα θέρετρα», αποκαλύπτει ο Ντεσέν. «Είναι πολύ περιορισμένο μέσα σε αυτά τα θέρετρα, επειδή η κουλτούρα γενικά δεν ευνοεί τον γυμνισμό. Υπάρχουν όμως μερικά όμορφα θέρετρα και η χώρα τα αποδέχεται πολύ καλά. Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Καραϊβική, ακόμη και στη Νότια Αμερική».

Με αυτές τις συμβουλές στο χέρι, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αρχίσετε να μαζεύετε τα πράγματά σας. Μην ξεχάσετε το αντηλιακό…