Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι μια από τις πιο εμπορικές γιορτές που υπάρχουν. Διαφημίσεις από γνωστά brands σε πείθουν τελικά να τον γιορτάσεις και να αγοράσεις το κατάλληλο δώρο για τον σύντροφό σου. Στην Ταϊλάνδη, όμως, το έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω. Δίνουν και υποδείξεις. Η κυβέρνηση παροτρύνει τα ζευγάρια να κάνουν «ασφαλές σεξ» ενόψει της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας προσώπου και την αποφυγή «στάσεων πρόσωπο με πρόσωπο».

Με 13.760 νέα κρούσματα να καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα. Ενώ οι περισσότεροι στον κόσμο ετοιμάζονται να περάσουν την πιο ρομαντική μέρα, στην Ταϊλάνδη μπαίνει «μπλόκο» και στο κρεβάτι. Οι υγειονομικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι «στενές επαφές» στις 14 Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων Covid, παρότι αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι συνευρίσκονται ερωτικά και άλλες ημέρες.

«Ο Covid δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά η σύλληψη του είναι δυνατή μέσω της στενής επαφής με την αναπνοή και την ανταλλαγή σάλιου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Reproductive Health, Bunyarit Sukrat, την Παρασκευή. Συνέστησε στα ζευγάρια να κάνουν τεστ πριν βγουν ραντεβού για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού στους συντρόφους τους.

Τους έχουν επίσης συμβουλεύσει να μην κάνουν «στάσεις πρόσωπο με πρόσωπο σεξ, ούτε να δίνουν πολλά φιλιά», ενώ τους ζητήθηκε να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά εάν θέλουν να αποτρέψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. «Εάν είναι δυνατόν, η χρήση μάσκας προσώπου κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε ο Bunyarit. Ευτυχώς, όλα αυτά δεν πάνε μαζί με κάποιο πρόστιμο. Μόνο εάν πάνω στην ερωτική πράξη έμπαινε η αστυνομία θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι δεν φοράτε όντως μάσκα ή δεν κάνετε την στάση που πρότειναν. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας προς το παρόν… Θα ήταν τραγελαφικό νομίζω.

Οι αρχές συνέστησαν επίσης σε όσους βγαίνουν έξω την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις στο σπίτι. Ωστόσο, τα ζευγάρια έχουν συνηθίσει τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης για ασφαλές έρωτα. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε μια συμβουλή για το ποιο θεωρείται «safe σεξ» την περίοδο του Covid.