Όσο σκληρός και να είναι κάποιος κακοποιός στον οποίο έχει επιβληθεί η θανατική ποινή, δεν μπορεί παρά να λυγίσει όσο πλησιάζει η στιγμή της εκτέλεσης. Γι’ αυτό και στις ΗΠΑ είναι θεσμός οι φυλακές να προσφέρουν στους μελλοθάνατους οτιδήποτε ζητήσουν ως τελευταίο γεύμα. Συνήθως, οι απαιτήσεις κινούνται σε λογικά πλαίσια. Συνήθως, όχι πάντα…

Ρόμπερτ Μπιούελ

Το όνομά του έγινε γνωστό στο αμερικανικό κοινό στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 όταν και κατηγορήθηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 11χρονου αγοριού. Αν και νωρίτερα τού είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 121 ετών για σωρεία βιασμών, μέχρι και την ημέρα που εκτελέστηκε υποστήριζε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη. Ο Μπιούελ επέλεξε ως τελευταίο γεύμα μία ελιά και τίποτε άλλο. Με την προϋπόθεση, ωστόσο, να έχει αφαιρεθεί το κουκούτσι.

τελευταίο γεύμα, θανατοποινίτες

Οντέλ Μπαρνς Τζούνιορ

Στην περίπτωσή του, οι υπεύθυνοι για την προετοιμασία «ειδικών γευμάτων» για μελλοθάνατους, σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Και δικαίως, καθώς όταν ρωτήθηκε ποιο θα ήθελε να είναι το τελευταίο του γεύμα, απάντησε: «Δε θέλω τίποτα περισσότερο από ειρήνη, ισότητα και δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο».

Σαντάμ Χουσεΐν

Ο πιο διάσημος της λίστας, καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006. Αρνήθηκε πεισματικά οποιοδήποτε «πλουσιοπάροχο» γεύμα και προτίμησε τα τελευταία 24ωρα πριν την εκτέλεση να τρέφεται αποκλειστικά με βραστό ρύζι.

τελευταίο γεύμα, θανατοποινίτες

Ρόμπερτ Μάντεν

Πείτε το παράλογο, πείτε το «ένδειξη μεταμέλειας», αλλά το αίτημα του καταδικασμένου για δολοφονία Μάντεν ήταν να δοθεί το τελευταίο του γεύμα σε κάποιον άστεγο που θα επιλέξουν οι δεσμοφύλακες. Άγνωστο γιατί, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε…

Ουόλτερ Λαγκράντ

Ήταν να μην του προτείνουν πλουσιοπάροχο γεύμα. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την περίσταση και παρήγγειλε 16 φέτες μπέικον, έξι αυγά, τηγανίτες, μπριζόλες, παγωτό φράουλα, τρία διαφορετικά αναψυκτικά και καφέ με δύο κουταλιές ζάχαρη. Αν μη τι άλλο, πήγε… χορτάτος.

Τζέιμς Έντουαρντ Σμιθ

Καταδικασμένος για ληστεία και δολοφονία στην πολιτεία του Χιούστον, εκτελέστηκε το 1990. Είχε την πιο περίεργη ίσως απαίτηση, καθώς ζήτησε από τους υπεύθυνους της φυλακής να του φέρουν για το τελευταίο του γεύμα μια χούφτα υγρό χώμα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές το προόριζε για ειδικό τελετουργικό, οπότε αυτομάτως η απάντηση ήταν αρνητική και αναγκάστηκε να την βγάλει με γιαούρτι.

Ντέλμπερτ Τιγκ Τζούνιορ

Μέχρι και λίγες ώρες πριν την εκτέλεσή του, ο 35χρονος θανατοποινίτης ήταν κάθετα αντίθετος με την προσφορά ενός «τελευταίου γεύματος». Ζήτησε να μείνει μόνος στο κελί του, περιμένοντας να έρθει η ώρα που θα πλήρωνε το τίμημα των πράξεών του με την εσχάτη των ποινών. Ένα τελευταίο αποχαιρετιστήριο τηλεφώνημα της μητέρας του, έγινε αιτία να αλλάξει γνώμη. Για να μην της χαλάσει το χατίρι, παρήγγειλε κι έφαγε ένα τσίζμπεργκερ.

τελευταίο γεύμα, θανατοποινίτες

Τζέφρι Ντίλιγχαμ

Ίσως ένα από τα πιο πλουσιοπάροχα γεύματα θανατοποινίτη. Ο Ντίλιγχαμ ζήτησε: ένα τριπλό τσίζμπεργκερ χωρίς μαγιονέζα, μια μεγάλη μερίδα τηγανιτές πατάτες, λαζάνια, σκορδόψωμο, μακαρόνια ογκρατέν, τρία ψωμάκια με κανέλα, πέντε αυγά και… μόλις οκτώ milkshake!

τελευταίο γεύμα, θανατοποινίτες

Τόμας Γκράσο

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, η χοληστερίνη του έπιασε ταβάνι. Ο Γκράσο ζήτησε και έφαγε ένα διπλό τσιζ από τα Burger King, 24 μαγειρεμένα μύδια, μισή πίτα, ένα μάνγκο, σαντιγύ ενώ ήπιε και ένα τεράστιο milk shake. Κι όμως, «έφυγε» με το παράπονο, καθώς εκτός των προαναφερθέντων, είχε παραγγείλει συγκεκριμένη κονσέρβα με μακαρόνια και κεφτέδες, αλλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έκαναν λάθος και του έφτιαξαν μακαρονάδα.

Ο Γκράσο έμεινε στην ιστορία για την περίφημη ατάκα, λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή του: «Δεν πήρα τα Spaghetti-O’s που επιθυμούσα και ζήτησα, αλλά μια απλή μακαρονάδα. Ο Τύπος θα πρέπει να το αναφέρει αυτό αύριο, για να γνωρίζει ο κόσμος την αλήθεια».

Ράσελ Μπρούερ

Έγινε ο θανατοποινίτης εξαιτίας του οποίου μπήκαν περιορισμοί σχετικά με την ποσότητα του φαγητού που δικαιούνται οι μελλοθάνατοι των φυλακών του Τέξας. Πολύ απλά γιατί παρήγγειλε τηγανητό κοτόπουλο με κρεμμύδια και σάλτσα, ένα τριπλό τσίζμπεργκερ, μια τεράστια ομελέτα με κρέας και λαχανικά, μπάμιες (καλά διαβάσατε, μπάμιες), μισή φρατζόλα ψωμί, μοσχαρίσιο κρέας περιλουσμένο με σάλτσα μπάρμπεκιου, μία πίτσα, τρία φαχίτας, τρία αναψυκτικά, φυστικοβούτυρο και παγωτό.

Δεδομένης της νομοθεσίας, όλες του οι επιθυμίες τηρήθηκαν κατά γράμμα και το μισό προσωπικό της φυλακής κουβαλούσε δίσκους με τα φαγητά. Φτάνοντας στο κελί, άκουσαν το ακραίο «τώρα δεν έχω όρεξη». Δεν έφαγε μπουκιά…