Ο Τόμας Ντουκ, είναι ένας φωτογράφος από το Έσεξ, ο οποίος μετέτρεψε το πάθος του για τις φωτογραφίες, σε δουλειά που τον έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τον να ζήσει μια εκπληκτική περιπέτεια.

O Τόμας Ντουκ, σπουδαστής κινηματογράφου, τοποθετούσε σκηνές από ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, σε παραλληλισμό με τις τοποθεσίες όπου αυτές γυρίστηκαν ή από όπου εμπνεύστηκαν. Ύστερα απαθανάτιζε το συνολικό αποτέλεσμα, ακολουθώντας την τεχνική «rephotography».

Το μεράκι του Τόμας Ντουκ για αυτήν την διαδικασία, κέρδισε μεγάλο αριθμό θαυμαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και αναρτούσε τις δουλειές του .Αυτό που ξεκίνησε ως χόμπι δηαλδή, σύντομα μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή δουλειά στα social media, μεταφέροντάς τον σε όλο τον κόσμο και σε μέρη όπως το Χόλιγουντ και η Ιταλική Ριβιέρα.

Σύντομα τον προσέγγισαν εταιρείες για να γιορτάσουν τις κυκλοφορίες ταινιών ή τοποθεσίες και τώρα, κάτω από το έμβλημα του Stepping Through Film, ο Τόμας Ντουκ έχει αποκτήσει σχεδόν 300.000 ακόλουθους στο Instagram και 131.000 στο Facebook και εργάζεται σε αυτό με πλήρη απασχόληση. Για πρώτη φορά, τον προσέγγισαν, προκειμένου να τραβήξει επαγγελματικά φωτογραφίες το 2019 για να γιορτάσουν τα γυρίσματα της νέας ταινίας Men in Black.

Πρώτη του απόπειρα, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική στην National Portrait Gallery, όπου γυρίστηκε μια σκηνή για το 007 blockbuster Skyfall.

Οι πιο χαρακτηριστικές σκηνές που απαθανάτισε

Έπειτα, ο Τόμας Ντουκ τράβηξε πολλές φωτογραφίες γύρω από το Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στο Whitehall, όπου γυρίστηκε το Atonement με τον James McEvoy, φωτογραφίζοντας έξω από το Υπουργείο Άμυνας, όπου γυρίστηκε το Edge of Tomorrow, μια εμπειρία που για τον ίδιο, έμοιαζε «αρκετά τρομακτική».

«Δεν σου επιτρέπουν να το φωτογραφίσεις, οπότε πρέπει να ζητήσεις άδεια και να έρθει μαζί σου ένας φύλακας», είχε δηλώσει σχετικά.

Έχει ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο και απαθανάτισε στιγμές όπως η τελευταία σκηνή στην παραλία από την επιτυχία του Netflix στο Heartstoppers στο Herne Bay και ήταν παρών στο Σέφιλντ, για το τελευταίο του έργο στο νέο τηλεοπτικό spin-off της ταινίας The Full Monty.

Με την ανάπτυξη του Hertfordshire ως κομητείας γυρισμάτων, ο Τόμας Ντουκ έχει συνεργαστεί με το Visit Herts για την προώθηση του τουρισμού στην οθόνη.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι έχει βρεθεί στον καθεδρικό ναό του St Albans, όπου ο τρελός κατάσκοπος Johnny English, τον οποίο υποδύεται ο Rowan Atkinson, στέφθηκε βασιλιάς. Έχει επίσης εργαστεί στο Knebworth House, το site με περίπου 90 ταινίες, και στο Hatfield House, αναγνωρίσιμο στα The Favourite, Bridgerton, Charlie και The Chocolate Factory.

Νωρίτερα φέτος, η Τουριστική Επιτροπή της Νότιας Καρολίνας ζήτησε από τον Ντουκ, να ηχογραφήσει όλες τις ταινίες που είχαν γυριστεί εκεί, συμπεριλαμβανομένων των The Notebook και Forrest Gump.

Δήλωνε μάλιστα ότι σε «ιδιαίτερα εμβληματικές τοποθεσίες», όπως το The Notebook House, ένιωθε «σουρεαλιστικό» όχι μόνο να πιστεύεις ότι οι ηθοποιοί είχαν σταθεί εκεί, αλλά και ότι «μια ιστορία που άγγιξε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο ήταν ακριβώς εκεί».

«Υπάρχει μόνο ένα σημείο για αυτή την ιστορία και αυτό δεν αλλάζει ποτέ», είπε.

Οι σκηνές στην παραλία ήταν από τις πιο δύσκολες για να γίνουν σωστά, επισήμαινε ο ίδιος, ειδικά αν ο καιρός ήταν κακός – όπως για παράδειγμα στην Δουνκέρκη, όταν είχε αέρα.

Ήταν επίσης δύσκολο να βρεθούν κάποιες τοποθεσίες σε ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως περιοχές του Παρισιού για το Ratatouille και το Regent’s Park για 101 Dalmatians. Βέβαια, τα κινούμενα σχέδια ήταν το αγαπημένο του είδος ταινίας, επειδή ήταν «περισσότερο μια μορφή τέχνης».

«Λατρεύω το πώς τα κινούμενα σχέδια εμπνέονται από τον πραγματικό κόσμο γύρω μας και αυτό με εμπνέει να δω τι μπορεί να δημιουργηθεί», εμπιστευόταν δημοσίως σε δηλώσεις του ο Τόμας Ντουκ. Η «πιο μαγική» εμπειρία για αυτόν ήταν να πάει στο Cinque Terre στην ιταλική Ριβιέρα, όπου η ομάδα της Pixar εμπνεύστηκε τον Luca. «Έμεινα εκεί που έμειναν και με τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά, έμοιαζε πραγματικά το ίδιο με τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων», είπε.

Το επόμενο βήμα για τον Τόμας Ντουκ

Τα lockdown του κορωνοϊού ήταν επίσης δύσκολα για τον Τόμας Ντουκ, σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, αλλά όπως είπε, απλώς «με ανάγκασαν να είμαι πιο δημιουργικός».

«Δεν μπορούσα να μην δοκιμάσω κάποιες λήψεις από το σούπερ μάρκετ από ταινίες στο τοπικό Sainsbury’s, όπως από το Elf και το Hot Fuzz», είπε.

«Έκανα επίσης το A Bug’s Life στον πίσω κήπο μου – έκοψα μικροσκοπικές φωτογραφίες των χαρακτήρων και τις κόλλησα ανάμεσα στις μικροσκοπικές λεπίδες του γρασιδιού».

«Απλώς προσπάθησα να δουλέψω με αυτό που είχα».

Όσον αφορά το μέλλον του, αυτό που ονειρεύεται ο Τόμας Ντουκ είναι να πάει στην Ισλανδία, καθώς πολλές από τις αγαπημένες του ταινίες έγιναν εκεί.

«To Interstellar χρησιμοποίησε έναν παγετώνα ως βάση για έναν άλλο πλανήτη και μετά ήταν το Batman Begins, το Game of Thrones και η μυστική ζωή του Walter Mitty με τον Ben Stiller», λέει.