Όταν πάμε διακοπές, το πρώτο πράγμα που κάνουμε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι να μπούμε στο δωμάτιο ή στο σπίτι που θα μείνουμε, να πετάξουμε τη βαλίτσα, και να πάμε να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι ή στον καναπέ για λίγη ώρα, να ξεκουραστούμε από το ταξίδι. Αν σου λέγαμε όμως ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να βάλεις τη βαλίτσα στη μπανιέρα, τι θα πίστευες για εμάς;

Ότι πιστέψαμε κι εμείς όταν διαβάσαμε ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται αρκετά χρόνια, αλλά από πέρσι γίνεται όλο και περισσότερο. Ως θα θυμάστε, πέρσι τέτοια εποχή ήταν μεγάλο θέμα συζήτησης οι κοριοί και τα ακάρεα που είχαν πλήξει το Παρίσι και τα ξενοδοχεία και αρκετοί έλεγαν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτός ο χαμός του 2023 είναι που έφερε στην επιφάνεια το κόλπο, το life hack με τη βαλίτσα στη μπανιέρα. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός, οι κοριοί και τα ακάρεα. Αν αφήσεις τη βαλίτσα στο πάτωμα, το πιθανότερο είναι να υπάρχει χαλί ή μοκέτα ή σε κοντινή απόσταση μια επιφάνεια όπου να υπάρχει ολόκληρη κοινότητα από ακάρεα και να κάνει ένα σάλτο μορτάλε για να κάτσει στη βαλίτσα κι όταν επιστρέψεις από τις διακοπές, να τα πάρεις σπίτι σου.

Η μπανιέρα όμως είναι η πιο ασφαλής επιφάνεια, διότι δεν μπορεί στο υλικό του μαρμάρου να επιβιώσει κοριός ή κάτι τέτοιο.

«Κάθε φορά που πάω σε ένα ξενοδοχείο, βάζω αμέσως τις αποσκευές μου στο μπάνιο ή στον διάδρομο εισόδου ή, γενικά, σε οποιοδήποτε σημείο απέχει από το κρεβάτι ή το χαλί. Έτσι, μειώνω τις πιθανότητες να κουβαλήσω σπίτι μου κοριούς. Μάλιστα, αφήνω κι ένα σημείωμα πάνω στη βαλίτσα για την καθαρίστρια, να μην τη μετακινήσει και να την αφήσει εκεί», λέει η συγγραφέας ταξιδιών Λίντια Μανσέλ στο Travel+Leisure.

Πόση ώρα θα μείνει η βαλίτσα στη μπανιέρα;

Και τι κάνεις όμως άπαξ και την αφήσεις στη μπανιέρα; Τινάζεις σεντόνια και κουβέρτες, ζητάς να γίνει επισταμένη καθαριότητα στο δωμάτιο ή σπίτι και μετά την βγάζεις. Τσεκάρεις κι εσύ το κρεβάτι σε όλα τα σημεία, τσεκάρεις το στρώμα, κοιτάς το προσκέφαλο, σίγουρα θα βρεις σημάδια αν υπάρχουν κοριοί.

Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό, ενώ και στα ξενοδοχεία ο χώρος πάντα έχει καθαριστεί πριν μπεις, για να διασφαλίσεις ότι δεν θα την πατήσεις, τότε δώσε προσοχή στη βαλίτσα που επιλέγεις. Όσο πιο σκληρό το υλικό της βαλίτσας, να μην είναι υφασμάτινο σίγουρα, τότε πιο δύσκολο για κοριούς και ακάρεα να κολλήσουν σε αυτό. Και για διπλή προστασία, μπορείς να καθαρίσεις με αντισηπτικό την επιφάνεια της βαλίτσας σου και το σημείο στο οποίο θα την αφήσεις, ενώ συνίσταται να μην βγάλεις τα ρούχα σου και τα απλώσεις στη ντουλάπα, αν είσαι σε διακοπές για 4-5 μέρες.

Για να συνοψίσουμε, ο κανόνας είναι να βάλεις τη βαλίτσα σε σκληρή επιφάνεια, όχι σε επιφάνεις με ύφασμα, τρίχωμα, πούπουλα, σε υλικά δηλαδή που ευνοούν τον αποικισμό των κοριών και ακάρεων.

* Πηγή: Travel+Leisure