Τι μπορεί να είναι χειρότερο από τη ζέστη; Η αφόρητη ζέστη. Καλοκαίρι έχουμε, το θερμόμετρο ήδη έχει σκαρφαλώσει στους 30+ και αναμένεται να πάει ακόμα ψηλότερα στη συνέχεια, οπότε καλό είναι να έχουμε άμυνες για να την… παλέψουμε ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις που δεν έχετε air condition.

Το CNN μας βοηθά με 10 τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες λαμβάνοντας συμβουλές από έναν ειδικό:

Μείνετε ενυδατωμένοι

Όταν είσαι ζεστός, η ενυδάτωση είναι το πρώτο και κύριο βήμα για να δροσιστείς, εξηγεί ο Wendell Porter, αριστούχος λέκτορας στη Γεωργία και τη βιολογική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει σημασία αφού το σώμα σας θα το θερμάνει. Εάν το σώμα υποφέρει από τη ζέστη και χρειάζεται να κρυώσει, δεν μπορεί να το κάνει χωρίς αρκετή υγρασία, καθώς δροσίζεται με τον ιδρώτα.

Κάντε ένα κρύο ντους

Το κρύο ντους θα σας βοηθήσει να δροσίσετε σο σώμα σας μειώνοντας τη θερμοκρασία του. Κι αν αυτό ήδη το γνωρίζετε, δοκιμάστε να κάνετε μπάνιο με σαπούνι μέντας μια και η μενθόλη που περιέχει ενεργοποιεί τους υποδοχείς του εγκεφάλου που λένε στο σώμα σας ότι είναι κρύο.

Χρησιμοποιήστε παγοκύστες σε καρπούς και λαιμό

Ενας πολύ καλός τρόπος να δροσιστείτε είναι να τοποθετήσετε παγοκύστες στους καρπούς ή τον λαιμό σας, καθώς σε τα σημεία τα αιμοφόρρα αγγεία είναι πιο κοντά στο σώμα σας.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες αλλά όχι όπως συνήθως

Μια καλή λύση, επίσης, είναι να στρέψετε τους ανεμιστήρες ώστε να κοιτούν έξω από το παράθυρο. Έτσι, ο ζεστός αέρας εκτός σπιτιού, κρυώνει και μπαίνει μέσα πιο παγωμένος.

Κλείστε κουρτίνες και στόρια

Αν τα παράθυρά σας βλέπουν προς την κατεύθυνση του ήλιου από το πρωί μέχρι το απόγευμα, με το να κλείσετε στόρια και κουρτίνες, θα κρατήσετε δροσερό το δωμάτιό σας.

Κοιμηθείτε με σεντόνια που «αναπνέουν»

Το βαμβάκι ας πούμε, είναι ένα από τα υλικά που «αναπνέουν» καλύτερα επομένως τα βαμβακερά σεντόνια θα σας κρατήσουν πιο δροσερό τη νύχτα.

Κοιμηθείτε στο υπόγειο

Αν υποφέρετε το βράδυ και έχετε υπόγειο, να το προτιμήσετε. Φτιάξτε έναν χώρο κατάλληλο για ύπνο σε ειδικές περιστάσεις και εκμεταλλευτείτο τον όταν η ζέστη στην κρεβατοκάμαρα είναι… απάλευτη.

Μην ψύχετε ή καταψύχετε κουβέρτες και ρούχα

Πολλοί είναι αυτοί που δίνουν συμβουλή να καταψύχετε πχ τις κάλτσες ή τις πυτζάμες σας, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

Λόγω της ποσότητας ενέργειας που μπορούν να απορροφήσουν από το σώμα σας, θα ζεσταθούν κι αυτά μέσα σε λίγα λεπτά και θα αρχίσουν να… στάζουν πάνω σας.

Κλείστε πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε

Προτιμήστε να έχετε κλειστές τις πόρτες όπου δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ανοικτές. Αν μη τι άλλο έτσι θα διατηρήσετε ό,τι δροσιά έχετε μέσα στο σπίτι.

Φάτε ένα παγωτό, αλλά μην υπερβάλλετε με τη ζάχαρη

Το να φάτε ένα παγωτό θα σας δροσίσει σίγουρα, αλλά κάθε σκέψη να καταναλώσετε δεύτερο και τρίτο να την αποφύγετε. Η πολλή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει το σώμα σας σε υπερθέρμανση.