Το πρωί της Παρασκευής ο Ανδρέας Μικρούτσικος έλεγε μέσα από την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου ότι οι Ράδιο Αρβύλα, και πιο συγκεκριμένα ο Αντώνης Κανάκης, είναι ή συνένοχοι ή ηλίθιοι για όσα έκανε ο Στάθης Παναγιωτόπουλος. Αυτό το υποστήριξε λέγοντας πως είτε γνώριζαν κάποιες πράξεις του και δεν μίλησαν είτε δε γνώριζαν και θα πρέπει να ήταν αφελείς ή να εθελοτυφλούσαν που έβλεπαν τη συμπεριφορά του και δεν τους χτυπούσε καμπανάκι.
Ο Μικρούτσικος δεν αναφερόταν προφανώς μόνο στην υπόθεση της δημοσιοποίησης σεξουαλικού υλικού εν αγνοία της κατήγορού του. Αναφερόταν σε όλα αυτά που ακολούθησαν, με κοπέλες να βγάζουν στη φόρα μηνύματα του που εμπίπτουν στην κατηγορία «χυδαία και κατ΄εξακολούθηση παρενόχληση», αφού κάποιες από τις περιπτώσεις έλαβαν χώρα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αντώνη Κανάκη και στο στούντιο της εκπομπής.
Είναι όμως μόνο άσπρο ή μαύρο για τους Ράδιο Αρβύλα; Πρέπει να είναι ή συνένοχοι ή ηλίθιοι; Υπάρχει κι ένα τρίτο μονοπάτι. Ένα που πάρα πολλοί έχουμε περπατήσει.
Είναι κάτι που έχει επικρατήσει μέσα σε αυτή την κακή αντίληψη, το οποίο ενδεχομένως να αρχίσει να αλλάζει εξίσου μαζί με όλα όσα αλλάζουν σε επίπεδο αντιλήψεων.
Πολλές φορές άνθρωποι κάνουν ένα άκομψο ως και απρεπές φλερτ σε κοπέλες. Και το κάνουν διαρκώς. Όπως ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και σχεδόν σε ποσοστό 100%, όσοι είμαστε μάρτυρες αυτού του φλερτ, το περνάμε στο ντούκου. «Έλα μωρέ, είναι άκακος, έτσι είναι ο τάδε, τα λέει για πλάκα». Αυτό το «για πλάκα» έχει αποτελέσει για πολλούς από εμάς τον κόφτη ενοχών και το επιχείρημα για την αποφυγή συγκρούσεων.
Έδωσε ενδείξεις της συμπεριφοράς του μπροστά στους Ράδιο Αρβύλα ο Στάθης Παναγιωτόπουλος;
Από τους μπαρμπάδες που δίνουν ένα χτύπημα στα οπίσθια σε σερβιτόρες σε ταβέρνες επειδή είναι τακτικοί θαμώνες μέχρι τους πιτσιρικάδες που προχωράνε στα κλαμπ και βρίσκουν ευκαιρία να χουφτώσουν κοπέλες έχοντας τη δικαιολογία ότι υπάρχει στριμωξίδι και μετά το λένε περήφανα στους φίλους τους, έχει, δυστυχώς, επικρατήσει τέτοιες μικροσυμπεριφορές να θεωρούνται άκακες.
Να όμως που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν ενδείξεις για μια πιο παραβατική, πιο κακοποιητική συμπεριφορά. Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος είναι μέρος ενός φαινομένου. Και σε αυτό το φαινόμενο βρίσκονται και όσοι έχουν ψάξει το επίμαχο βίντεο για να δουν. Είμαστε η κοινωνία του θεάματος. Το πρώτο επεισόδιο του Black Mirror το είπε πριν 4-5 χρόνια καλύτερα από εμάς.
Αυτό λοιπόν που θα έπρεπε να έχουν κάνει διαφορετικά οι Ράδιο Αρβύλα, όμως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, είναι να είχαν κόψει την παραμικρή «έλα μωρέ, δεν πειράζει» συμπεριφορά. Κι αυτό με δεδομένο πως συμπεριφερόταν έτσι και μπροστά τους, όπως τους κατηγόρησε μια πρώην εργαζόμενη στην εκπομπή.
Αν όμως δε συνέβη πάνω από μια δυο φορές, είναι εύλογο να θεωρήσουν ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Άλλωστε, άνθρωποι που έχουν κανάλι για να ανεβάζουν σεξουαλικό υλικό εν αγνοία των απεικονιζόμενων προσώπων, φροντίζουν με κάθε τρόπο να καλύψουν τα νώτα τους και να μην αποκαλυφθούν.
Το έτερο κι ίσως πιο ανησυχητικό που αναδεικνύει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, είναι ότι πια δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν σχεδόν. Κι αυτό το χτύπημα που έχει δεχτεί η εμπιστοσύνη προς τον άνθρωπο φάνηκε ξεκάθαρα όταν βγήκαν πολλοί να κατηγορήσουν τους Ράδιο Αρβύλα για γνώση της δικαστικής υπόθεσης, ενώ οι ίδιοι το εξηγούσαν σε δύο εκπομπές, με τρεμάμενη φωνή και με πλήρες σάστισμα πως δεν είχαν ουδεμία ιδέα.
ΥΓ. Κάτι άλλο που πρέπει να τονιστεί είναι πως ορισμένοι και ορισμένες δεν επιτρέπουν στα πραγματικά θύματα να πάρουν το χώρο τους και να μιλήσουν για το βίωμα τους. Στην ανάγκη που τους έχει καλλιεργηθεί από τα social media, θέλουν να γράψουν και μια δική τους «εμπειρία» που μπορεί να είναι ένα legit φλερτ, αλλά θέλουν να το ποινικοποιήσουν για να παρουσιαστούν ως θύματα. Αυτό είναι κάτι άσχετο και σχετικό με την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου. Τα πραγματικά θύματα πρέπει να ακουστούν. Όχι οι θύτες, όχι τα wannabe θύματα.