Η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται με αδιάσειστα, προς το παρόν, στοιχεία, για τη δολοφονία της μεγάλης της κόρης. Ταυτόχρονα, οι ενδείξεις είναι ισχυρές και για το ότι ευθύνεται, μόνη ή με συνεργούς, και για τους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών της και ίσως και της σπιτονοικοκυράς.

Την ίδια περίοδο που συνέβαιναν όλα αυτά, η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν υπερδραστήρια στον χώρο των social media. Έγραφε πολλά και διάφορα. Εκείνα όμως που έμειναν, ήταν το «κατηγορώ» της απέναντι σε άλλες γυναίκες.

Συγκεκριμένα, το 2019, είχε καταγγείλει δύο γονείς που το αγόρι τους 2.5 ετών καταπλακώθηκε από στρώμα και πέθανε με ασφυκτικό θάνατο. Τους κατηγόρησε τότε ότι παράτησαν το παιδί και τους χαρακτήρισε ανεύθυνους.

«Να ‘ναι καλά το αγγελούδι εκεί που είναι. Αλλά πέσανε το απόγευμα για ύπνο και ξυπνήσανε στις 5 το ξημέρωμα για γάλα; Βραδινό δεν τρώνε τα παιδάκια; Και ποιος κοιμάται με δύο παιδιά από το απόγευμα; Τι να πω πραγματικά…».

Στη δεύτερη περίπτωση, τα βάζει με τη Δικαιοσύνη για την αποφυλάκιση μιας μητέρας που άφησε το νεογέννητο κοριτσάκι της σε παραλία, με αποτέλεσμα να πνιγεί. Τότε η Πισπιρίγκου έγραφε με καταγγελτικό ύφος: «Συγχαρητήρια στην ελληνική Δικαιοσύνη… Απορώ αυτό το θηλυκό πως μπορεί ακόμα και δεν έχει αυτοκτονήσει από τις τύψεις. Η κυρία τώρα θα βγει, θα κάνει ζωάρα με καφεδάκια, ποτάκια κτλ και η ψυχούλα χάθηκε για πάντα».

Πνεύμα και ηθική που έλεγε ο Αυλωνίτης…

Εδώ στο γραφείο οι νεαρότεροι μου διηγούνται και την ιστορία σε σχολή του ΕΚΠΑ, ενός καθηγητή που πριν μια δεκαετία και χωρίς να υπάρχει καν τότε κάποιο φεμινιστικό κίνημα, να ανεβάζει διαρκώς φεμινιστικά και πύρινα σχόλια στο Facebook εναντίον των φαλλοκρατών. Πνεύμα και ηθική… Αυτός ο άνθρωπος κατηγορήθηκε αργότερα για κατ΄εξακολούθηση σεξουαλική παρενόχληση.

Η κοπέλα στο διπλανό γραφείο που υπέστη μια απ΄αυτές τις παρενοχλήσεις, μου λέει ότι πολλά κορίτσια πήγαν και κόλλησαν έξω από το γραφείο του χαρτιά με καταγγελτικές εκφράσεις.

Πού θέλω να καταλήξω; Ότι πια στα social media δε γνωρίζεις ποιος γράφει, ποιος είναι στην πραγματικότητα, από πού κρατάει η σκούφια του, ποιο είναι το curriculum vitae, τι επάγγελμα κάνει, το ποινικό του μητρώο, ποιος είναι ο αριθμός ταυτότητας, το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του και ποια η σχέση του με την αλήθεια. Και το λέω αυτό γιατί συνήθως τα «πιστόλια» των social media γνωρίζουν ή παριστάνουν ότι γνωρίζουν όλα τα παραπάνω γι΄αυτούς που κράζουν ή καταγγέλουν.

Εδώ πλέον αποκαλύφθηκαν μηχανισμοί στημένοι από τη Ρωσία σε διάφορες χώρες – και στην Ελλάδα ακόμα πιο πολύ – που ανέβαζαν στα social την προπαγάνδα του Putin με τη μορφή προσωπικών, επώνυμων σχολίων. Μην ψήνεστε ότι οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών έγιναν τυχαία, έτσι για το θεαθήναι. Όλοι είχαν σχέσεις είτε με κάποια επιλεγμένα μίντια είτε με τα social media. Φαντάζομαι κι άλλες χώρες το διαπράττουν στον τόπο μας.

Όταν έχουμε φτάσει η κατασκοπεία να έχει μπει στην καθημερινότητα μας, σαν ψυχροπολεμική μέθοδος, και όταν έχει αποδειχθεί ότι κάποια ελληνικά κόμματα συκοφαντούν με στρατό τρολ συγκεκριμένους ανθρώπους κατά βούληση και κατά περίπτωση, τότε καταλαβαίνετε που έχουμε μπλέξει.

Εγώ προσωπικά έχω μπλέξει και αλλού. Σε μεγάλη απάτη. Διαφημίσεις της Google που εμφανίζονται ως άρθρα είτε στο Facebook είτε σε ιστοσελίδες να έχω βγει σε κανάλια εδώ και τρία χρόνια και να δηλώνω ότι κέρδισα 2.3 εκατομμύρια επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα. Παρότι διαψεύστηκε από μένα πολλάκις, τόσο στο Instagram όσο και με δηλώσεις στα κανάλια, παρότι έκανα μηνύσεις και αγωγές σε Facebook και Instagram, αυτοί το βιολί τους. Οι server βρίσκονται σε εξωτικές χώρες όπου δεν μπορεί να παρέμβει το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι μηνύσεις και αγωγές στην Facebook, θα πάρουν κανά 2 χρόνια να φτάσουν στο ακροατήριο.

Αλλά η αλητεία ώρες ώρες το πάει ακόμα παραπέρα. Κυκλοφορούν ευρέως στα ίδια μέσα άρθρα που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σε δεύτερο landing page, με τίτλο «Οι δραματικές τελευταίες του Πέτρου», δηλαδή…πέθανα κιόλας.

Οπότε το προσωπικό μου δίλημμα είναι ένα: καλύτερα απατεώνας ή νεκρός; Φιλοσοφικό.

Μιλώντας με κάποιους σοβαρούς κοινωνιολόγους, κατάλαβα ότι η επιρροή τέτοιου τύπου συκοφαντικών, υβριστικών ή παραπλανητικών αναρτήσεων στα social media, όλο και θα αμβλύνεται. Ή έτσι θέλουν να ελπίζουν και αυτοί και εγώ. Αν και πια πιστεύω ότι έχουμε αποκτήσει δέρμα ελέφαντα, μετά τα τέρατα που έχουμε δει ή ζήσει τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο φαινόμενο έντονης επιρροής είχε παρουσιαστεί όταν πριν κανά δύο αιώνες, βγήκαν οι πρώτες εφημερίδες, που στο φινάλε είχαν όνομα και διεύθυνση. (Μόνο στην Ελλάδα, μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος, δεν υπήρχε κάποιος νομικός υπεύθυνος και μπορούσαν να εκτελούν με τα κείμενα τους εν ψυχρώ δίχως λογοδοσία)

Δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί για παράδειγμα αυτό που έγινε με τον Trump το 2016 και το 2020, που στήριξε τις δύο καμπάνιες του με ψεύδη στο Twitter.

Πέρα απ΄το ότι διέσπειρε διαρκώς ο ίδιος ψευδείς ειδήσεις, συκοφαντώντας την Hillary Clinton και τον Biden, το 2017 το σκάνδαλο της Cambridge Analytica έδειξε πως είχε απευθυνθεί στην εταιρεία για να αντλήσει παράνομα τα προσωπικά στοιχεία ψηφοφόρων, ώστε να τους πετάγονται στα social στοχευμένα άρθρα που να υποβιβάζουν την Hillary ή να δείχνουν έναν συσσωρευμένο πόλεμο προς το πρόσωπό του, ώστε να φανεί ως ο αντισυστημικός που θα τα αλλάξει όλα. Και όπως είδαμε και βίωσαν για τα καλά στο πετσί τους οι Αμερικάνοι για 4 χρόνια, αυτό το σχέδιο – δικό του ή του Putin, δεν θα το μάθουμε μάλλον ποτέ – του βγήκε.

* Το παρόν κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το editorial που θα βρείτε ολόκληρο στο περιοδικό Nitro που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ηλιάνα Παπαγεωργίου στο νέο τεύχος του Nitro: «Το σεξ παίζει βασικό ρόλο στην ηλικία που βρίσκομαι»

Κόνι Μεταξά στο νέο τεύχος του Nitro: «Μπορεί να έκανα πλαστική στο στήθος μου, αλλά δε με αφορά να είμαι όμορφη»

Saske: Ο δημοφιλής ράπερ που ακούγεται «Padou» μιλάει στο Nitro για το τι σημαίνει ραπ και hip hop σήμερα