Σε μια εβδομάδα από σήμερα, συμπληρώνονται ακριβώς 3 μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία. Εδώ και μερικές εβδομάδες δεν υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Πολύ περισσότερο απ΄αυτό, οι Ουκρανοί καταφέρνουν να απομακρύνουν τους Ρώσους από αρκετές περιοχές, όπως συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στο Χάρκοβο, με τους Ουκρανούς να έχουν εξωθήσει τους Ρώσους πίσω στη Ρωσία.

Το Χάρκοβο βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία και πρακτικά οι Ουκρανοί πάνε να αντιστρέψουν την εισβολή και να πατήσουν αυτοί πόδι σε ρωσικά εδάφη. Κάποιοι στρατιώτες μάλιστα έστειλαν βίντεο στον Volodymyr Zelensky, όπου τον ενημερώνουν πως βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται όσο περνούν οι μέρες, οδηγούν σε μια πανωλεθρία για τον Vladimir Putin. Θεωρητικά, η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι χαρούμενη με αυτό και να περιμένει πώς και πώς να επισφραγιστεί αυτή η πανωλεθρία. Σε έναν πόλεμο όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν παράμετροι που δεν είναι τόσο εμφανείς και μόνο οι διορατικοί ηγέτες εξετάζουν.

Όλες οι χώρες της Δύσης, είτε συλλογικά είτε η κάθε μία μόνη της, έχουν τρέξει προσομοιώσεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ρωσία κέρδιζε τον πόλεμο. Έχουν όμως φτιάξει και πλάνο για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ουκρανία έβγαινε νικήτρια. Πέραν του ότι υπάρχει πάντοτε ο φόβος η μέθη της επικράτησης και η συνείδηση της ανωτερότητας να φέρουν αλαζονεία, στην περίπτωση που η Ουκρανία διώξει τη Ρωσία από τα εδάφη της, υπάρχουν κι άλλες πιθανότητες που ανησυχούν την Ευρώπη.

Αν παρατηρήσει κανείς τη ρητορική του Macron, του Scholz και του Draghi τις τελευταίες ημέρες, αναφέρουν διαρκώς πως δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία, δε θέλουν να την καταδικασούν και να την αποκόψουν για πάντα και πως στόχος τους είναι να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Η δεύτερη ανάγνωση κάτω απ΄αυτή τη φράση, είναι πως οι Ευρωπαίοι σκέφτονται ότι θα πρέπει να κατευνάσουν την οργή της Ρωσίας από την ήττα, δίνοντας της λόγο σε κάποιες περιοχές της Ουκρανίας, όπως το Ντόνμπας. Κι όχι μόνο εκεί. Υπάρχει και η Υπερδνειστερία. Κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Θέλουμε τα ρωσικά στρατεύματα να φύγουν από τα εδάφη μας. Δεν είμαστε εμείς σε ρωσικό έδαφος. Δε θα βοηθήσουμε τον Putin να τη γλυτώσει με αντάλλαγμα περιοχές μας. Αυτό θα ήταν άδικο. Ο Macron ψάχνει άδικα μια διέξοδο για τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Zelensky στο RAI την Πέμπτη.

Υπάρχει κόστος για την Ευρώπη, ακόμα και με την Ουκρανία νικήτρια

Είναι εμφανές πως Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία δεν θέλουν να δουν στην πράξη τι θα κάνει ο Putin αν έχει πια ηττηθεί κατά κράτος. Αν τώρα που είχε πράγματα να χάσει, συνέχισε τόσο πολύ τον πόλεμο, τι θα έκανε σε μια συνθήκη όπου θα ήταν ούτως ή άλλως χαμένος; Πώς θα αντιδρούσε ο Putin σε μια παγκόσμια ταπείνωση; Δε θέλουν οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης να πάρουν αυτό το ρίσκο σε μια εποχή που ενεργειακά κάπως τα πράγματα έχουν έρθει σε μια ισορροπία. Παραμένουν ψηλά οι τιμές, αλλά δεν έχουν πια τόσο ανοδική τάση.

Την ώρα που ο Biden και ο Boris Johnson παραμένουν άκαμπτοι απέναντι στη Ρωσία και επιθυμούν διακαώς τη νίκη της Ουκρανίας. Και παρατηρούν με ενδιαφέρον τους ελιγμούς των Ευρωπαίων, θεωρώντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Σαφώς ανησυχούμε για κάποιο ρήγμα, αλλά νομίζω πως οι σύμμαχοι μας κατανοούν όσα διακυβεύονται εδώ. Κοιτάξτε την Ε.Ε. Έχουν διαφωνήσει για χρόνια για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και ξαφνικά συζητούν ένα ολοκληρωτικό ban. Αυτό είναι ιστορικό», αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσεται διαρκώς ένα ρεύμα προς την εξεύρεση διπλωματικής λύσης πριν η Ουκρανία φτάσει σε σημείο να εκτοπίσει εντελώς τους Ρώσους από τα εδάφη της. Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία είναι οι χώρες της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά για διπλωματική λύση και όχι ένα τέλος πολέμου με νικητές και χαμένους. Η ισορροπία πρέπει να είναι η τελική έκβαση για την Ευρώπη.

Αυτό που τονίζουν πολιτικά στελέχη είναι πως ήταν σωστό όλο αυτό το διάστημα να βοηθούν την Ουκρανία, όμως η Ρωσία δε θα πάψει να υπάρχει. Θα συνεχίσει να είναι εκεί που είναι και να έχει μια γεωγραφική και οικονομική σχέση με την Ευρώπη. Άρα, οι πιέσεις δεν είναι πια μόνο προς το Κρεμλίνο, αλλά και προς το Κίεβο για να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ιστορικές στιγμές για Φινλανδία και Σουηδία: Επιβεβαιώνουν πως θέλουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Putin: Πότε θα προσαρτήσει τις περιοχές της Ουκρανίας; Τα τρία πιθανότερα σενάρια

Ρωσία: Συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην ανατολική Ουκρανία – Πώς ένας ποταμός «έγινε σύμμαχος» των Ουκρανών