7 χρόνια μετά τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και μοιάζει να μην έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Από τη μία ο Θύμιος στον Πύργο κι από την άλλη ένας 14χρονος που ενδέχεται να αυτοκτόνησε λόγω του bullying που δεχόταν στο σχολείο, έρχονται να επιβεβαιώσουν πως όση δουλειά κι αν κάνουν οι καθηγητές, αν δεν αναλάβουν πρώτα οι γονείς, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει. Και κάποιες φορές κι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Ο 14χρονος στα Κάτω Πατήσια αυτοκτόνησε και οι επικρατέστερες αιτίες είναι είτε το bullying είτε το Blackout Challenge στο TikTok.
Στο δικό μου το μυαλό, αυτά τα δύο δεν είναι αυτοαναιρούμενα. Δεν ισχύει το ένα ή το άλλο. Μπορούν να ισχύουν και τα δύο και σε ένα σημείο να συναντιούνται. Για την ακρίβεια, το TikTok και εν γένει η κουλτούρα των social media έχει μια μεγάλη επιφάνεια που ανήκει ταυτόχρονα και στο bullying. Αυτό το αναφέρω γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που οι γονείς τους έκαναν τη δουλειά τους, τα καθοδηγούσαν, ενδεχομένως όμως όχι σε τόσο στέρεο βαθμό, με αποτέλεσμα το TikTok και όσα αυτό φέρνει ως εικόνες, να προκαλούν σύγχυση.
Και επειδή όλοι μας έχουμε υπάρξει αγόρια, ξέρουμε πολύ καλά πως μια σύγχυση του ενός, εάν ενωθεί με τη σύγχυση άλλων 2-3 μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Ακόμα και σε σταθερό έδαφος αντιλήψεων να περπατά ένα αγόρι, όταν θα μπλέξει με μια άλλη παρέα αγοριών που στο μυαλό τους θα νομίζουν ότι εντυπωσιάζουν τα κορίτσια με μια «μαγκιά», τότε πάνε περίπατο όλες οι αξίες που έχει πάρει κάποιος από την οικογένεια του και όλα καταλήγουν στις προσωπικές επιλογές, στις αποφάσεις της στιγμής.
Ο 14χρονος που αυτοκτόνησε στα Κάτω Πατήσια, είχε πέσει σίγουρα θύμα bullying. Αυτό το μαρτυρούν οι συμμαθητές του. Αν αυτοκτόνησε γι΄αυτό, είναι κάτι άγνωστο προς το παρόν, καθώς υπάρχει και το σενάριο του Blackout Challenge στο TikTok. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο trend που θέλει όσους το κάνουν να κρατάνε την αναπνοή τους μέχρι να λιποθυμήσουν και να το βιντεοσκοπήσουν.
Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, κάποια στιγμή το νευρικό σύστημα ζητάει από τον οργανισμό οξυγόνο και σε αυτή την ανάσα είναι που έρχεται η λιποθυμία. Αν όμως αυτό διαρκέσει για πολλά δευτερόλεπτα, είναι πιθανό να προκληθεί βλάβη στα κύτταρα του εγκεφάλου και να υπάρξουν ως και μόνιμα προβλήματα.
Το newsit.gr πάντως μεταφέρει μαρτυρίες όπως οι κάτωθι:
- «Του πετούσαν νεράντζια στο σχολείο, τον έφτυναν, του πετούσαν νερό και του έλεγαν “έλα να βγούμε σέντρα”, “θα σε μαχαιρώσω»
- «Του το έκαναν αυτό επειδή δεν θα σήκωνε ποτέ χέρι να χτυπήσει κάποιον. Δεν ξέρω πως ξεκίνησε το bullying που του έκαναν, ξέρω μόνο ότι γινόταν από πάρα πολλά παιδιά. Ούτε ο διευθυντής ήξερε τίποτα, ούτε κανένας από τους καθηγητές».
Είναι λοιπόν ένα τεράστιο ζήτημα το ποια είναι αυτά τα παιδιά, ποια η παρέμβαση των καθηγητών και ποια η ευθύνη που έχουν οι γονείς τους στο να αποτρέψουν τα παιδιά από τέτοιες συμπεριφορές.
Ακόμα κι αν ο 14χρονος αυτοκτόνησε λόγω TikTok, δεν παύει να υπάρχει το δεύτερο πρόβλημα. Το TikTok και γενικώς η online συμπεριφορά των ανηλίκων θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει και θα απαιτήσει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, αλλά το bullying θα πρέπει να είναι το νο1 ζήτημα.
Κι όχι μόνο ως προς το bullying με αποδέκτες τα παιδιά, αλλά με οποιονδήποτε αποδέκτη. Γιατί κι ο Θύμιος δεν είναι παιδί. Αλλά η συμπεριφορά προς το πρόσωπό του είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Να διαλυθεί ψυχολογικά και να κρύβεται, με την ελπίδα όλων να είναι αυτός ο άνθρωπος να μην έχει βάλει τέλος στη ζωή του.
Άρα, ας κοιτάξουμε πρώτα αν μέσα στα σπίτια μας μεγαλώνουμε «τσογλάνια» και μετά εξετάζουμε πόση επίδραση έχει το κάθε TikTok σε περιστατικά όπως αυτό στα Κάτω Πατήσια.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: «Καταπέλτης» το πόρισμα της εισαγγελίας – «Την σκότωσε εκ προμελέτης»