Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις στα social media, είναι να προβείς σε ένα σχόλιο χωρίς να γνωρίζεις λεπτομέρειες γι΄αυτό που σχολιάζεις, άρα θα έχεις κατά 95% λάθος αντίληψη. Κι όταν αυτό αφορά απλά μια πληροφορία, πάει κι έρχεται. Κάνεις παραπληροφόρηση για ένα συμβάν, για μια κατάσταση, αλλά ας πούμε για την οικονομία της κουβέντας πως δεν πληγώνεις άμεσα ανθρώπους. Τι συμβαίνει όμως όταν γίνεται για άνθρωπο; Τι συμβαίνει για παράδειγμα όταν η Ηλιάνα Παπαγεωργίου ακούει συνεχώς για το σώμα της;

Στη συνέντευξη που είχε δώσει στον Πέτρο Κωστόπουλο στο 4ο τεύχος του Nitro που κυκλοφορεί στα περίπτερα, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου είχε πει ότι έχασε 20 κιλά μέσα σε έναν χρόνο.

«Όταν ήρθε η πανδημία, είπα μέσα μου «δεν έχει τίποτα σημασία, θα πεθάνουμε όλοι» και σταμάτησε να με νοιάζει. Φοβήθηκα τόσο πολύ τότε που σταμάτησε να με ενδιαφέρει. Μαγείρευα τότε όλη μέρα φαγητό και μου έφυγε εντελώς το στρες κι έτσι έχασα το βάρος. Εμάς τις γυναίκες τα ορμονικά μας επηρεάζουν πολύ κι έτσι όταν στην αρχή της πανδημίας αποφάσισα να κουλάρω, έφυγαν μόνα τα κιλά τους. Μέσα σε ένα χρόνο τα έχασα».

Κι όταν μετά τη ρώτησε αν θέλει να πάρει κιλά, απάντησε ότι «Θέλω, αλλά δεν έρχεται. Τρώω τα πάντα, τρία γεύματα τη μέρα και δεν ξέρω που πάνε. Ήμουν βέβαια πάντοτε έτσι. Και η μαμά και ο μπαμπάς μου. Δηλαδή η εκδοχή μου με τα παραπάνω κιλά είναι αποτέλεσμα ορμονικών».

Αυτή πιθανότατα είναι μια πληροφορία που η πλειοψηφία που της σχολιάζει στις αναρτήσεις στο Instagram για τα κιλά της, δεν τη γνωρίζει. Όχι ότι θα άλλαζε και πολλά πράγματα.

Πάλι σε μια ανάρτηση της χθες, υπήρξαν πολλά καλοπροαίρετα σχόλια του στυλ «όχι άλλη δίαιτα», ή «μην αδυνατίσεις άλλο», ή «φάε τίποτα βρε κούκλα μου».


Σίγουρα, δεν υπάρχουν κακές προθέσεις πίσω απ΄αυτό το ύφος. Αλλά τα σχόλια περί σώματος στα social media είναι εντελώς υποκειμενικά ως προς τον τρόπο που θα τα διαβάσει κάποιος. Γιατί δεν ξέρεις ποτέ σε τι φάση είναι ο άλλος που σχολιάζεις, τι προσπάθεια έχει κάνει κι αν έχει ακούσει μαζεμένα άσχημα λόγια για το σώμα του. Δεν ξέρεις πώς θα του σκάσει στο μυαλό.

Είναι εντελώς διαφορετικό να γνωρίζεις τον άλλον, να έχεις μια οικειότητα και να του πεις κάτι με τρόπο που ξέρετε και οι δύο ότι δεν εμπεριέχει κάποιον οίκτο ή απώθηση προς την εξωτερική του εμφάνιση και διαφορετικό να γράψεις κάτι στα social media χωρίς καμία σύνδεση με το πρόσωπο.

Έχει πάντως τρομερό ενδιαφέρον πως αυτό δεν αναδεικνύεται από τους διαπρύσιους ακτιβιστές του body positivity. Αν στη θέση της Ηλιάνας Παπαγεωργίου ήταν για παράδειγμα μια παρουσιάστρια με παραπάνω κιλά, θα γινόταν χαμός στα social media, θα γράφονταν απόψεις για το ότι το 2022 δεν πρέπει να σχολιάζουμε το σώμα του άλλου, θα έκαναν όλοι repost, θα έβγαζε κι ένα story ή μια ανάρτηση η παρουσιάστρια αυτή και θα γινόταν viral.

Εδώ που είναι η Ηλιάνα και δεν τη σχολιάζουν επειδή είναι παχιά, αλλά επειδή είναι στο άλλο άκρο του φάσματος, δεν τρέχει κάστανο, έχει λιακάδα έξω και σιγά μωρέ τώρα οι αδύνατες τι πρόβλημα έχουν με το σώμα τους, τι ψυχολογικά φέρουν, ειδικά η Ηλιάνα που βγάζει τόσα λεφτά δεν παθαίνει τίποτα, δεν έχουν ψυχή αυτές της σοουμπίζ, υποκρίνονται και κυνηγάνε το χρήμα και τα likes, καλό τους κάνουμε που σχολιάζουμε και ανεβάζουμε το traffic τους.

Αλήθεια, όλους εσάς, πρόσωπα και σελίδες που υποστηρίζεται τη γυναίκα, δε σας είδα να έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία για το bodyshaming προς μια αδύνατη κοπέλα; Ίσως γιατί η Ηλιάνα είναι χαζή που δεν κάθεται να κάνει ξεχωριστή ανάρτηση και να το αναδείξει, οπότε δε χρειάζεται να παρέμβετε. Εδώ η αγωνιστικότητα σας εξαερίστηκε…

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τι σύμβαινει πίσω από τα χαμόγελα και τις «λυκοφιλίες» του GNTM; Αιχμές από τον Δημήτρη Σκουλό

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Οι τόπλες φωτογραφίες που το Instagram κατέβασε χωρίς λόγο

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Κάνει μπάνιο στη Χαβάη με το πιο mini μπικίνι