Σε μια εποχή που η ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους πάει κάπως να δημιουργήσει έστω ένα επιφανειακό πλαίσιο εμπιστοσύνης στον κρατικό μηχανισμό, έρχεται η υπόθεση Τράγκα να καταδείξει πως οι παθογένειες των ελεγκτικών μηχανισμών όπως αυτές στήθηκαν και συντηρήθηκαν από τις προηγούμενες και την παρούσα κυβέρνηση, θα υποσκάπτουν πάντοτε εκ θεμελίων το όποιο καλό έργο. Γιατί πώς μπορεί να εκλάβει ο κόσμος το ότι ο Γιώργος Τράγκας τόσα χρόνια εν ζωή δεν είχε κανέναν έλεγχο και ξαφνικά μετά θάνατον αρχίζει ένα κυνηγητό για να βρεθούν οι πηγές αυτής της αμύθητης περιουσίας;

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρώην διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, κύριος Φλωράτος, έκανε μια δήλωση που θα έπρεπε να θορυβήσει την κυβέρνηση και να ξεκινήσει μια διαδικασία αλλαγών σε όλα τα επίπεδα του ελεγκτικού μηχανισμού σε επίπεδο εσόδων και εξόδων.

Ο λόγος που έχει έρθει στην επιφάνεια η υπόθεση αυτή, δεν είναι ότι ξαφνικά ανακάλυψαν κάτι τα τσακάλια του ΣΔΟΕ. Είναι ότι οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας ήρθαν σε διαμάχη η οποία έπρεπε να λυθεί δικαστικά, άρα απευθύνθηκαν οι ίδιοι σε μηχανισμούς του κράτους που στην διαδικασία της έρευνας, ανακάλυψαν ότι κάτι δεν κολλάει.

Αν οι κληρονόμοι είχαν συμφωνήσει στο τι μερίδιο θα πάρει ο καθένας, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην είχε υπάρξει κανένα πάγωμα λογαριασμών, κανένα μπλοκάρισμα στην περιουσία και καμία έρευνα.

Αυτό είναι ένα στοιχείο που ο κ. Φλωράτος δεν το ανέφερε με χαρακτηριστικό κάποιου δόλου από το κράτος ή από τους ελεγκτές. Δεν είπε ότι κάποιος κινεί τα νήματα ώστε ο Γιώργος Τράγκας να είναι άθικτος τόσα χρόνια. Είπε ότι είναι έτσι δομημένο το ίδιο το σύστημα που δεν θα «έσκαγε» τίποτα ως πρόβλημα όταν θα γινόταν η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων. «Το πόθεν έσχες τώρα δεν είναι διάτρητο», είπε χαρακτηριστικά.

Άρα μέχρι ένα χρονικό σημείο ήταν διάτρητο. Κι είναι ο έλεγχος πόθεν έσχες που δεν χτύπησε ποτέ ως σήμερα ένα καμπανάκι για την περιουσία που είχε ο Γιώργος Τράγκας. Έφτασε πριν λίγες εβδομάδες να χτυπήσει αυτό το καμπανάκι.

Δεν διευκρίνισε αν μέρος αυτού οφείλεται και στο ότι ένα μεγάλο τμήμα της περιουσίας που έκανε ο Γιώργος Τράγκας βρίσκεται στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ανησυχητικό και σπάει κάθε ελάχιστο ίχνος εμπιστοσύνης που μπορεί να υπάρχει προς το ίδιο το κράτος.

Δύο είναι λοιπόν τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν συνολικά, αλλά ιδίως και μετά από τη δήλωση του Φλωράτου, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτοί που έδωσαν αυτά τα χρήματα στον Τράγκα, θα βρεθούν: 1) πώς γίνεται 40 χρόνια παρουσίας του Τράγκα στα δημόσια κοινά ως δημοσιογράφος και επιχειρηματίας του τύπου, να μην έχει εμφανιστεί το παραμικρό στοιχείο και 2) ο Γιώργος Τράγκας είχε στα χέρια του ένα απαλλακτικό βούλευμα που το είχε δείξει και στους συνεργάτες του στο κόμμα που έκανε λίγους μήνες πριν πεθάνει, άρα πώς το εξασφάλισε αυτό;

Οι σκιές και η φημολογία που υπάρχει γύρω από την υπόθεση είναι πολλές και μέχρι στιγμής αν δεν ήταν η δημοσιογραφική έρευνα, πάλι το κράτος θα ήταν ανίκανο, όπως και στην υπόθεση της Πάτρας.

Όταν φτάνουμε να έχουμε ανάγκη ως κοινωνία τον κάθε Πέτρο Κουσουλό για να επικοινωνήσει στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, όταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος βγαίνει και λέει ότι συνομίλησε με δημοσιογράφο-επιχειρηματία που υποστήριξε ότι ο Γιώργος Τράγκας έπαιρνε 50 χιλιάρικα κατόπιν εκβιασμών προς επιχειρηματίες και πολιτικούς, τότε κάτι είναι τόσο οικτρά δομημένο – για να μην γράψω τίποτα κολάσιμο – που δεν ξεπλένει κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο των τελευταίων 30 ετών ούτε με λουτρό αλήθειας.

https://www.youtube.com/watch?v=UopepjS7LBQ&t=1120s

Ακόμα κι αν δεν ισχύει αυτό που μετέφερε ο δημοσιογράφος στον Μικρούτσικο – πόσες πιθανότητες έχει αυτό το σενάριο άραγε; – έχουμε να κάνουμε με κάτι ανυπολόγιστα σάπιο. Απλώς δεν ξέρουμε ακόμα σε πόσες μεριές έχει επεκταθεί…

* Φωτογραφία: NDP

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μακελειό στο Μέριλαντ: Η 254η ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ για φέτος

Νέες δηλώσεις από Erdogan και Μητσοτάκη – Κορυφώνεται η ένταση, θωρακίζεται ο Έβρος

Ευλογιά των πιθήκων: Τι γνωρίζουν και τι όχι μέχρι τώρα οι ερευνητές