Η Αφροδίτη Λατινοπούλου για ακόμα μια φορά έρχεται στην επικαιρότητα, καθώς σε ανάρτησή της αναφέρεται σε ένα άρθρο που αποθέωνε το σώμα της Δανάης Μπάρκα. Αν και η Λατινοπούλου είναι γνωστή για τις προκλητικές δηλώσεις της, αυτή τη φορά δεν στράφηκαν όλοι εναντίον της. Για πρώτη φορά οι τουιτεράδες μπήκαν σε διάλογο. Κι αυτό γιατί ανοίγει το θέμα σχετικά με το τί είναι σωστό να προβάλλεται και ποιά είναι τελικά τα αποδεκτά «πρότυπα ομορφιάς».

Αρχικά, με τα λεγόμενα της σε κάνει να αναρωτηθείς αν τελικά η Μπάρκα πρεσβεύει αυτά για τα οποία κατακρίνεται. Η παρουσιάστρια του MEGA ποτέ δεν προέτρεψε κανέναν να «βάλει» παραπανήσια κιλά. Στην ουσία έχει αποδεχτεί κι αγκαλιάσει το σώμα της, προάγοντας το body positivity με τον τρόπο της. Αυτό που την έχει κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι το κορμί της, αλλά ο χαρακτήρας της.

Χάρη σε αυτόν έχει καταφέρει να βοηθήσει γυναίκες με αντίστοιχο σώμα, που μπορεί να ένιωθαν άσχημα, κατακλυσμένες από τα αδύνατα πρότυπα που προβάλλονταν. Δεν νομίζω να επέβαλε σε κανέναν να γίνει «χοντρός», ούτε είπε ότι ένα κορμί με παραπάνω κιλά είναι πιο υγιές από ένα αδύνατο. Είναι γνωστό, άλλωστε, σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, ότι οι παχύσαρκοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης ή η χοληστερίνη. Αν και οι πιθανότητες είναι περισσότερες για κάποιον παχύσαρκο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος αδύνατος δεν θα εμφανίσει αυτά τα προβλήματα ή ότι ένας παχύσαρκος δεν μπορεί να είναι υγιέστατος.

Δεν χρειαζόμασταν την Λατινοπούλου για να μας το πει αυτό. Ο τρόπος που το έκανε προωθεί το fat-shaming, για το οποίο δικαίως την κατηγορούν. Σε περίπτωση, όμως, που ένας διατροφολόγος ή ακόμα κι ο επικεφαλής του ΠΟΥ, έγραφε το ίδιο, με έναν πιο επιστημονικό τρόπο, παραθέτοντας δεδομένα, δεν θα δημιουργούταν ο ίδιος ντόρος σχετικά με το τι είναι «υγιές πρότυπο». Προφανώς και το ότι η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην λίστα με την παιδική αλλά και η ενήλικη παχυσαρκία, στην Ευρώπη, αποτελεί ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Η Μπάρκα ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει διαχωρίσει μάλλον η Λατινοπούλου είναι ότι το body positivity -που ασπάζεται η Μπάρκα- δεν προωθεί την παχυσαρκία, αλλά το να νιώθεις καλά με αυτό που είσαι. Είτε είσαι super skinny, είτε έχεις κάποια παραπάνω κιλά που για κάποιον λόγο -γενετικό, γυναικολογικό- δεν μπορείς, ή απλά δεν θες, να τα χάσεις. Η παρουσιάστρια αποτέλεσε αδίκως το παράδειγμα της Λατινοπούλου στην προσπάθεια της να αναφερθεί στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, που μαστίζει στην Ελλάδα. Το ότι ένα site επέλεξε να εκμεταλλευτεί το σώμα της Δανάης, ενδεχομένως για clicks, αποθεώνοντάς της, δεν αποτελεί πρόβλημα της παρουσιάστριας. Ούτε ότι θέλουν να κάνουν σούσουρό, όπως ακριβώς κάνει και η Λατινοπούλου.

Στην τελική δεν χρειάζεται να ειδωλοποιήσουμε κανένα σώμα, αδύνατο ή παχύσαρκο. Αυτό μας πάει πίσω, όταν το στερεότυπο του αδύνατου ήταν και το κυρίαρχο. Το body positivity ήταν αυτό που κατέρριψε τα απαρχαιωμένα πρότυπα, ωθώντας πολλά brands να προσθέσουν σαν νούμερα το XL. Είναι γνωστό ότι με την είσοδο των plus size στον χώρο του μόντελινγκ η βεντάλια των «προτύπων» άνοικε και γυναίκες που στο παρελθόν δεν έβρισκαν νούμερα σε exclusive brands, τώρα μπορούν. Άρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταρρίπτουμε αυτήν την εξέλιξη των τελευταίων χρόνων.

Η απάντηση της Δανάη Μπάρκα στη Λατινοπούλου ήταν με λίγα λόγια περιττή. Δεν χρειαζόταν να της δώσει ξανά βήμα και να συνεχίσει ο διαδικτυακός διασυρμός. Όλοι ξέρουμε ότι αγαπάει το σώμα της και το δείχνει με τον κάθε τρόπο. Όλοι την παραδέχονται για το ότι προβάλλει ένα φυσικό σώμα, χωρίς πλαστικές και χωρίς φίλτρα.

Επίσης, με το να απαντάς με «το ίδιο νόμισμα», αφήνοντας υπονοούμενα, δεν λύνεται τίποτα. Το ότι δεν ανέφερε το όνομα της «γιατί αν το πιάσει στο στόμα της θα ασχημύνει» που είπε χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια, είναι το ίδιο προσβλητικό και ήταν φάουλ το ότι ειπώθηκε.

Το σώμα του καθενός είναι προσωπική του επιλογή και δεν πρέπει σίγουρα να δέχεται bullying για αυτό. Είναι επιλογή σου να θέλεις να τρως κάθε μέρα 5 burgers από το McDonald’s ή να καπνίζεις 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Αυτές οι ανθυγιεινές επιλογές που κάνει κανείς, βαραίνουν μόνο εκείνον. Σε περίπτωση που τις προωθεί σαν κάτι το θετικό, τότε μιλάμε για μια ανεύθυνη μορφή άρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κριθεί και όχι γιατί απλά αποθεώθηκε από θαμώνες στην παραλία.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Η Beat το πάει φιρί φιρί να φάει cancel

Ο Κούγιας μηνύει τη Σκορδά, η Πισπιρίγκου απειλεί με μηνύσεις: Παίρνουν τα τηλεοπτικά πρόσωπα αυτό που τους αξίζει;

Light: Πόσο σχετίζεται η τραπ τελικά με την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας – «Δεν είναι μια ευθύνη που με βαραίνει σαν καλλιτέχνη»