Όταν ο απεχθής προς εμένα Nusret ανέβαζε στο Instagram φωτογραφία που είχε καμιά 200αριά αγελάδες μέσα σε έναν στάβλο, στριμωγμένες και έτοιμες για να τις σκοτώσει για να γίνουν οι περίφημες μπριζόλες του, πολύς κόσμος είχε σοκαριστεί και τον είχε κατηγορήσει. Ξεχάστηκε όμως γρήγορα αυτό και ο ίδιος κόσμος αναρτούσε στόρι από το μαγαζί του στη Μύκονο όπου κάνει την περίφημη κίνηση με το αλάτι. Τώρα, ο Gordon Ramsay δέχτηκε σφοδρή κριτική για το βίντεο που ανέβασε στο TikTok.

Ο διάσημος Βρετανός σεφ μπαίνει σε έναν αχυρώνα όπου υπάρχει ένας μικρός περιφραγμένος χώρος με 4-5 αρνιά. Η παρουσία του εκεί έχει σκοπό: πάει να βρει το αρνί εκείνο που θα σφάξει για να το μαγειρέψει.

Πολύς κόσμος, κρεατοφάγοι κατά βάση, έσπευσαν να τον κατηγορήσουν που δημοσιεύει ένα τόσο βάναυσο υλικό. Είναι όμως βάναυσο το υλικό; Είναι τόσο σκληρή η εικόνα; Χμμ, αν κατεβάσεις λίγο το βλέμμα σου προς τα κάτω, θα δεις ότι πάνω στο τραπέζι υπάρχει ένα πιάτο με μπριζόλα. Αν κοιτάξεις κάποιο Πάσχα γύρω σου, θα δεις ότι υπάρχει ένα αρνί με κόσμο να βγάζει φωτογραφίες γύρω του καθώς σουβλίζεται. Γιατί να είναι ο Gordon Ramsay ο βάναυσος και όχι εσύ και οι υπόλοιποι;

@gordonramsayofficial

The Lamb sauce was still not found in the making of this video…..

♬ original sound – Gordon Ramsay

Ίσα ίσα που ο Gordon Ramsay σου έδειξε κατάματα αυτό που αρνείσαι να δεις ή αυτό που αποφεύγεις γιατί θες να γεμίσεις τον εαυτό σου ψευδαισθήσεις και μηδέν ενοχές. Άλλωστε, η άγνοια είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να προχωράει ο άνθρωπος και ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανθρώπινης εξέλιξης.

Εγώ δε σου λέω τι πρέπει να τρως. Λέω όμως το εξής: έχεις επιλέξει να τρως κρέας; Ναι. Άρα τι το εξωφρενικό κάνει ο Gordon Ramsay σε σχέση με σένα; Επειδή σε σένα το κρέας φτάνει με επεξεργασμένη μορφή και δεν είναι αγελάδα ή γουρούνι αλλά είναι μπριζόλα ή λουκάνικο, σε διαφοροποιεί από αυτό που έκανε ο Ramsay στο TikTok;

Όταν λες σε έναν κρεατοφάγο γιατί τρώει κρέας, σου απαντάει ότι είναι στη φύση του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι λοιπόν πώς έτρωγαν το κρέας τους; Τους το έφερνε κάποιος διανομέας κρεάτων; Όχι δα…Έβλεπαν το ζώο, το κυνηγούσαν, το σκότωναν και μετά το μαγείρευαν. Αφού ακολουθείς τον αρχαιοπαράδοτο τρόπο, τότε πού το πρόβλημα με την εικόνα που σου δείχνει ο Ramsay;

Κοινωνιολογικά αυτό λέγεται γνωστική ασυμφωνία. Ένας άνθρωπος πράττει δηλαδή διαφορετικά απ΄αυτό που πιστεύει είτε σε μια περίσταση είτε γενικά. 

Η πραγματικότητα βέβαια πάει και πέρα από τη γνωστική ασυμφωνία. Δημιουργεί και μια κρίση διατροφικής ταυτότητας. Αν σε αποστρέφουν – πάντοτε προς στιγμήν γιατί μετά πάλι θα το έχεις ξεχάσει – βίντεο όπως αυτά του Gordon Ramsay, τότε μάλλον δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, με την επιλογή σου.

Γι΄αυτό εξάλλου αποφεύγεις να δείξεις και την αλήθεια και στα παιδιά σου. Τα βλέπεις να λένε ότι αγαπάνε την αγελάδα ή το γουρούνι, αλλά δεν έχεις τα κότσια να τους πεις «αυτό που αγαπάς, μεθαύριο θα το σκοτώσει κάποιος για να το φάμε με πατάτες τηγανητές που τόσο σου αρέσουν». Έτσι σου έκαναν και σένα οι γονείς σου.

Πώς ακριβώς νομίζεις φτάνει το κρέας στο πιάτο σου; Με παπαρούνες και μαργαρίτες και με μελωδίες του Ludovico Einaudi; Όχι. Με nail guns ή ηλεκτρισμό να σκάει πάνω στα κεφάλια των ζώων ώστε να πεθάνουν και να γίνουν το φαγητό σου φτάνει.

Λέω λοιπόν ότι, αφού αυτή είναι η διατροφική σου επιλογή, θα πρέπει να έχεις και το θάρρος της επιλογής σου, θα πρέπει κι εσύ και τα παιδιά σου που τα μυείς σε αυτή τη διατροφή, να ξέρουν ακριβώς από πού προέρχεται το φαγητό τους.

Όχι μόνο γιατί μπορούν μετά να κάνουν τη δική τους επιλογή, αλλά και γιατί η πλειοψηφία του κρέατος που τρως, είναι κάκιστης επεξεργασίας και έχει προέλθει από τακτικές που φέρνουν τον οργανισμό που θα το καταναλώσει, ένα βήμα πιο κοντά σε καρδιακά προβλήματα και καρκίνο (τσέκαρε το ντοκιμαντέρ Kiss The Ground στο Netflix και θα καταλάβεις).

Ο Gordon Ramsay επομένως, δεν έκανε τίποτα το αποκρουστικό. Έδειξε απλώς μια πλευρά της διαδικασίας που καταλήγει στο πιάτο σου. Κι αν είσαι οκ με τις επιλογές σου, τότε σίγουρα δε θα πρέπει να σε πείραξε το βίντεο, αλλά θα πρέπει να είπες «γιαμ γιαμ, να είχα τώρα τα ποδαράκια του στο φούρνο με πατάτες»..!

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. για τις δυσκολίες των ΑμΕΑ θα έπρεπε να το δουν πρώτα οι ίδιοι οι αστυνομικοί

Όχι, δεν είναι «φακέλωμα» η ηλεκτρονική ταυτότητα – Πώς ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός σαμποτάρει το ψηφιακό κράτος

Ζεύγος Zelensky: Τι μας δείχνει για τον πόλεμο η φωτογράφιση τους στη Vogue