Όταν ήμουν μικρός, ο παππούς μου μου έλεγε το εξής: «τους ανθρώπους που σε ταξιδεύουν, να τους αγαπάς κι ας μην τους ξέρεις δράμι». Κι εγώ τον παππού μου τον είχαν σαν ευαγγέλιο. Δεν παρεξέκλινα ποτέ από τα διδάγματα του. Γι΄αυτό και δε θα μπορούσα να μην αγαπήσω τον Διονύση Σιμόπουλο. Αγαπώ όλους όσοι ασχολούνται με την αστροφυσική και με τον τρόπο τους μας φέρνουν πιο κοντά στο άγνωστο, στο μακρινό, στο μαγικό, στο παρελθόν.

Ο επί πολλά χρόνια διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου ήταν ένας από τους πρώτους που έκαναν την αστρονομία και τις έννοιες του Σύμπαντος πιο απλοϊκές, πιο εκλαϊκευμένες για να τα καταλαβαίνουμε και όλοι όσοι δεν έχουμε καμία επαφή με την αστροφυσική και τους νόμους που διέπουν αυτή την απέραντη αταξία.

Η απώλεια του δεν αφήνει ένα κενό, όπως λέγεται συνήθως. Ο Διονύσης Σιμόπουλος δεν έφυγε με ανολοκλήρωτο τον σκοπό του επί Γης. Γέμισε όσα έπρεπε να γεμίσει με το νου και τα απτά του κληροδοτήματα και επέστρεψε πάλι εκεί όπου θα επιστρέψουμε όλοι μας. Στη σκόνη του Σύμπαντος.

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο για την ψυχή. Εγώ θα πω πως υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο για την ύλη. Ο Διονύσης Σιμόπουλος για παράδειγμα, δε μπορώ να δεχτώ ότι δε θα είναι σωματίδια σκόνης που θα ταξιδέψουν σε απέραντα μέρη του γαλαξία μας και – γιατί όχι; – του Σύμπαντος μας;

Η δική του Ζωή Μετά θα είναι να προσκολληθεί σε κάποιο άστρο, να γίνει ένα με την ύλη του, τα σωματίδια να αποκτήσουν μνήμη και στο μέλλον εκατομμυρίων ετών, να γίνει ένα από εκείνα τα υπερεξελιγμένα υπεράνθρωπα όντα που θα εμφανιστούν σε κάποιο άλλο σημείο του Κόσμου για να τον κατοικήσουν.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος έλεγε πως όπως συνέβη με τον άνθρωπο και τη Γη, συναντήθηκαν δηλαδή όλες οι συμπτώσεις στην πορεία του παρθένου Σύμπαντος για να γίνει η Γη ένας πλανήτης που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή και να γεννηθεί η ανθρωπότητα, κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στο πέρας πολλών εκατομμυρίων ετών με κάποιο άλλο κοσμικό σώμα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Σιμόπουλος έθεσε με τον τρόπο του μια νέα ισχυρή ανθρωπική αρχή.

Αυτή, που πρωτοαναφέρθηκε από τον αστροφυσικό Brandon Carter το 1973 και τη θεμελίωσε ο Stephen Hawking, υποστηρίζει πως ο άνθρωπος βρίσκεται στη Γη και παρατηρεί τις τιμές του Σύμπαντος ακριβώς γιατί το Σύμπαν πρέπει να εξυπηρετεί την δυνατότητα ζωής, την ύπαρξη ενός παρατηρητή και όχι μόνο σε μία περιοχή. Το Σύμπαν είναι έτσι όπως το βλέπουμε, ακριβώς για να επιτρέπει την παρουσία μας εδώ, ώστε να το παρατηρούμε και να το καταγράφουμε.

Κι ίσως το Σύμπαν να ακολουθεί έναν νόμο δικαιοσύνης ή μια ακολουθία και να αναθέτει κάθε φορά σε διαφορετικό του τμήμα την δυνατότητα της γέννησης ενός παρατηρητή. Στο παρελθόν ίσως να υπήρξαν μορφές ζωής λιγότερο ευφυείς από εμάς που να κατοίκησαν άλλα σημεία του Σύμπαντος, πιο κοντινά στο Σημείο της Γέννησης του και ενδεχομένως κάθε επόμενο σημείο να απομακρύνεται από τον πυρήνα του, να απομακρύνεται από το κέντρο του Σύμπαντος.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος έφερε από το μετερίζι του πιο κοντά μας αυτές τις πολύπλοκες στη θεωρία έννοιες και κατασκευές. Ο θάνατος του, θα ήθελα να ελπίζω, ίσως να είναι η μετάβαση του σε ένα συμπαντικό κέντρο γνώσης όπου τα σπουδαία μυαλά κατασκευάζουν την επόμενη Γη, τον επόμενο πολιτισμό που θα αφήσει πίσω του τον Άνθρωπο, αλλά ίσως και να τον εξυμνεί γιατί «έζησε το Σύμπαν στην πιο τρυφερή του ηλικία, όταν ήταν ακόμα παρθένο, το εξερεύνησε και έχτισε τις βάσεις για να υπάρξουν οι επόμενοι».

Μέσα από τη ζωή του Σιμόπουλου, μάθαμε ότι είμαστε από την ύλη των άστρων, ότι έχουμε μέσα μας κάτι το σπουδαίο, ότι θα εκπληρώσουμε έναν Κοσμικό Σκοπό και ότι ο θάνατος, τελικά, δεν είναι φόβος και αγώνας να τον αποφύγουμε. Είναι η πιο σπουδαία μας κατάκτηση όταν «εκπέσαμε».

«Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία»!

* Φωτογραφία: NDP

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Γη: Γιατί περιστρέφεται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο – Πώς αυτό μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας

Neptune: Το διαστημόπλοιο που θα σε πηγαίνει διακοπές στο διάστημα το 2024

James Webb: Τι διαφορετικό έχει το νέο τηλεσκόπιο και γιατί είναι σημαντικές οι εικόνες του