Τι σου είναι αυτές οι ρημάδες οι συμπτώσεις; Σαν σήμερα, πριν 48 χρόνια, ο Richard Nixon έβγαινε για πρώτη φορά να μιλήσει τόσο ανοιχτά στο αμερικανικό έθνος για το σκάνδαλο Watergate και δήλωνε την παραίτηση του, ακολουθούμενη από μια δήλωση περί πλήρους άγνοιας για όσα συνέβησαν σε αυτή την υπόθεση. Ακόμα κι αν κάποιος αποδεχτεί ότι κοτζάμ Nixon δεν είχε ιδέα τι γινόταν, η παραίτηση του ήταν, έστω και κατόπιν μηνών πιέσεων, μια αποχή της ανικανότητας του να ελέγξει κάτι που είναι της δικαιοδοσίας του.

Κι όταν βρίσκεται σε ένα δημόσιο αξίωμα, πολλώ δε το ύψιστο, το να αναγνωρίσεις με πράξεις τα λάθη σου, όταν κιόλας αυτά είναι πάμπολλα, είναι δείγμα πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης. 

Είναι 8 Αυγούστου 2022, εδώ και μια εβδομάδα η πολιτική κατάσταση έχει στραφεί γύρω από την παρακολούθηση μέσω της ΕΥΠ με το σύστημα Predator του κινητού του Ανδρουλάκη και δύο δημοσιογράφων, και οι παραιτήσεις ήρθαν από δύο στελέχη, τον κοντινό συνεργάτη του πρωθυπουργού και ανιψιό του και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, σαν μια προσπάθεια απόδειξης πως στο Μαξίμου υπάρχει πλήρης συνείδηση και κατανόηση.

Σε μια τριετία διακυβέρνησης που έχουν εντοπιστεί άπειρα σφάλματα, ειδικά στη διαχείριση της πανδημίας, όπου υπήρξε μια Μελέτη Τσιόδρα που κατέρριπτε το κυβερνητικό αφήγημα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, όπου έχει υπάρξει εγκληματική αδράνεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, έρχεται ένα σκάνδαλο παρακολούθησης από μια υπηρεσία που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έθεσε υπό τη δική του ευθύνη από τις πρώτες ημέρες της εκλογής της ΝΔ και ο ίδιος δηλώνει άγνοια για όσα συνέβησαν και αφήνει να διαρρεύσει μέσα από το Βήμα πως θα μιλήσει σήμερα για να ζητήσει συγγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η στάση του ως τώρα έχει την εξής μετάφραση: είτε όντως δε γνώριζε, κάτι που όμως τον καθιστά προβληματικό για να έχει αυτή την αρμοδιότητα υπό τον έλεγχο του και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά έχει γνώση για πολλά πράγματα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι εν τη παρουσία του και «εν αγνοία» του, είτε γνώριζε και επιχειρεί να σπρώξει στον λάκκο των φιδιών άλλους, για να δείξει πως τιμωρεί.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι θεωρίες πως αυτή η παρακολούθηση του κινητού του δεν έγινε τυχαία, αλλά για να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια στοιχεία ως μέσο πίεσης εν όψει των επόμενων εκλογών και τα διεθνή μέσα συγκρίνουν αυτή την παρακολούθηση με τις πρακτικές της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Έτσι περιγράφουν η Guardian και το Politico τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή και κάνουν λόγο για μια αποδοχή ενοχής, ενώ αποκαλούν «ιστό ψεμάτων» τα όσα ισχυρίστηκε η κυβέρνηση για εντολή των κυβερνήσεων Αρμενίας και Ουκρανίας να παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης για τις σχέσεις του με την Κίνα. Ισχυρισμό που τον απέρριψαν οι πρεσβείες των δύο χωρών στην Ελλάδα.

Ο Boris Johnson, αυτός ο πολιτικός τραγέλαφος της Βρετανίας, παραίτηθηκε έστω και την ύστατη ώρα, μετά το σκάνδαλο Partygate και φυσικά τις αποδείξεις πως στενός του συνεργάτης είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση. 

Στην Ελλάδα γίνονται μότο κρος, γίνονται πάρτυ σε σπίτι στην Ικαρία εν μέσω lockdown, γίνονται παρακολουθήσεις, έστω νόμιμες, εν αγνοία του αρμόδιου και η κατάληξη θα είναι μια απλή συγγνώμη..;

Το ελληνικό Watergate μάλλον θα ξεχαστεί γρήγορα μόλις τελειώσει το καλοκαίρι και σε μερικούς μήνες από τώρα θα συζητάμε για προεκλογικές εκστρατείες και για ενδεχόμενα αυτοδυναμίας!

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ταϊβάν: Η Ταϊπέι έστειλε δυνάμεις ως απάντηση στις ασκήσεις της Κίνας

Προκλητικός Ομέρ Τσελίκ: H Ελλάδα είναι το κακομαθημένο παιδί της Δύσης

Sunday Times: «Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τους αναγνώστες της