Περιεχόμενα
Αν κάποιος ακόμα πιστεύει πως η οικονομία είναι ένα πλέγμα από ξεχωριστούς και ασύνδετους τομείς, μάλλον γεννήθηκε προχθές. Κάποιοι χρησιμοποιούν τη φράση «είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» και αυτή θα επαναλάβουμε και σε αυτό το κείμενο, αλλά όχι επιθετικά, όχι επαναστατικά, απλά με περισσότερη εξήγηση. Αφορμή για αυτό η προσπάθεια της κυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης, να κρατήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, και να μην πλήξει η ακρίβεια το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού».
Τα δεδομένα
Το Υπουργείο λοιπόν έστειλε χθες βράδυ μια λίστα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων τον χρόνο, στην οποία αναφέρονται 51 προϊόντα από 31 διαφορετικές κατηγορίες. Αυτά αποτελούν το καλάθι του νοικοκυριού και αποτελούν το οχυρό που θέλει να προστατεύσει το κράτος απέναντι στην ακρίβεια. Σε αυτά τα 51 προϊόντα είτε δεν πρέπει να υπάρξουν νέες αυξήσεις είτε αυτές θα πρέπει να είναι στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό.
Αυτό βέβαια δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις αλυσίδες. Γιατί αν από εκεί που αγόραζαν το λάδι 5 ευρώ, τώρα το βάζουν στα ράφια τους με αντίτιμο 8 ευρώ, οι επιλογές τους είναι περιορισμένες. Πρέπει δηλαδή να διατηρήσει χαμηλά τα κόστη και ο μεταποιητικός κλάδος, η βιομηχανία της παραγωγής. Γι΄αυτό και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση σύμφωνα με το protothema.gr, με εκπροσώπους της βιομηχανίας, ώστε να βρεθούν τρόποι χαλιναγώγησης των τιμών.
Από την πλευρά των επιχειρηματιών της μεταποίησης, έχει γίνει ξεκάθαρο πως τα περιθώρια τους είναι πολύ περιορισμένα, μιας και έχουν ανέβει πολύ τα λειτουργικά τους κόστη, έχει μειωθεί η κερδοφορία τους και υφίστανται κι εκείνοι πιέσεις από τους προμηθευτές τους και από τα προβλήματα στην προμηθευτική αλυσίδα που για να καμφθούν, απαιτούνται πρόσθετα έξοδα.
Σύμφωνα με δήλωση επιχειρηματία γνωστής εταιρείας τροφίμων στο newmoney, «Μόνο οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ζητούν διπλάσια χρήματα σε σχέση με πέρυσι. Εμείς δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε μετά; Πόσο ακόμα να απορροφήσουμε; Ηδη κινούμαστε όλοι οριακά. Και, δυστυχώς, δεν βλέπω την προοπτική να σταματήσει αυτό το σπιράλ. Οπότε πολύ σωστή η πρωτοβουλία για ένα καλάθι βασικών προϊόντων, που αφορά εξάλλου και τα τμήματα του πληθυσμού με μεγαλύτερη ανάγκη, δεν βλέπω όμως έναν ρεαλιστικό στόχο να επιτευχθεί ένα μορατόριουμ απ’ όλους που θα κρατήσει. Οι παράγοντες είναι πολλοί και αστάθμητοι».
Η εξήγηση
Πάμε να γυρίσουμε λοιπόν σε αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή με τη σύνδεση όλων των πραγμάτων. Αν η κυβέρνηση πείσει τους μεταποιητές να μην ανεβάσουν τις τιμές ψηλά, αυτό σημαίνει λιγότερο κέρδος, άρα θα πρέπει για να διατηρήσουν μια ικανοποιητική κερδοφορία, να μειώσουν τα έξοδα τους. Κι αυτά μπορεί να μειωθούν με συγκεκριμένους τρόπους όπως απολύσεις ή όπως παύση των αυξήσεων σε μισθούς ατόμων που βρίσκονται για χρόνια στην εταιρεία.
Με πιο απλά λόγια, για να μην πληγεί η τσέπη του νοικοκύρη, θα πρέπει ένα κομμάτι του εργατικού δυναμικού στους σχετικούς κλάδους να βάλει στοπ στην διεκδίκηση ενός πιο αξιοπρεπούς μισθού ή, ακόμα, να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη δουλειά. Μέσα σε αυτό, να πούμε πως ο νοικοκύρης και η νοικοκυρά μπορούν να είναι ταυτόχρονα άτομα που απασχολούνται επαγγελματικά σε αυτούς τους κλάδους.
Άρα, εκ τοις πράγμασι, για να μην υποστεί βάρη δυσανάλογα το Χ τμήμα του πληθυσμού, θα υποστεί στερήσεις και ίσως την ανεργία ένα Χ+Ν τμήμα του πληθυσμού, γιατί προφανώς και οι επιχειρηματίες σε αυτούς τους κλάδους δεν θα μπορούν να αντέξουν τα έξοδα λειτουργίας χωρίς κάποιες αφαιρέσεις. Εκτός κι αν η κυβέρνηση τους τάξει φοροελαφρύνσεις ή οικονομική στήριξη.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως η ακρίβεια κάνει έναν φαύλο κύκλο που ωθεί, όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, να επιλέξουν ποιους μπορούν να θυσιάσουν και ποιους κρίνουν αναγκαίο να σώσουν. Κι αυτές οι επιλογές θα έχουν πάντα θιγμένους, αυτούς που θα τα βάζουν με θεούς και δαίμονες, που θα νοιάζονται, λογικά, μόνο για το δικό τους δέντρο και όχι για την μακροημέρευση του δάσους. Και για να αντέξει ένα δάσος, έρχονται στιγμές που κάποια δέντρα του πρέπει να καούν!
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ευρώπη: Η αιτία που εξαρτάται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ και το πλάνο αυτονομίας που κρίνεται ανέφικτο
Πάνος Καμμένος: «Θα βγάλω στη φόρα τα ονόματα των 213 πελατών του παιδεραστή»