Κανονικά αυτό το κείμενο θα έπρεπε να μπει κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης και να μην κάνει τις αυτονόητες παραδοχές. Αλλά επειδή είμαστε στο διαδίκτυο και όλα διαστρεβλώνονται, ας κάνουμε τις προφανείς παραδοχές στην υπόθεση της μαστροπείας της 12χρονης και στη συνέχεια θα φτάσουμε και στο argument, χωρίς να σημαίνει ότι ξεπλένουμε τις ευθύνες και την κτηνωδία άλλου.

Γιατί υπάρχει κι αυτό. Αν μιλήσεις για την ευθύνη του ενός, ο άλλος θα γυρίσει να σου πει «ναι, αλλά για του τάδε γιατί δε λες τίποτα…τον καλύπτεις». Λες και δε μπορείς να μιλήσεις για την ευθύνη ενός χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνεις στην απ΄έξω τους υπόλοιπους που είχαν μικρό ή μεγάλο μερίδιο σε μια κατ΄εξακολούθηση κακοποίηση ανηλίκου, που μοιάζει να είναι και στα χαμένα με όλη αυτή την κατάσταση που έχει φέρει στο κάδρο της κτηνωδίας και τη μητέρα του.

Παραδοχή 1η

Δεν υπάρχει άλλη λέξη να πεις για τον 53χρονο. Είναι κτήνος. Είναι ό,τι πιο σάπιο μπορεί να επιβιώνει σε μια κοινωνία. Έχει ανοίξει έναν λάκκο, έχει καλύψει τον λάκκο με τις αγαθοεργίες, με το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»  και μέσα στον λάκκο έριξε ένα 12χρονο κορίτσι. Ακόμα κι αν δεν το βίαζε, ακόμα κι αν δεν το προωθούσε ως μαστροπός, τι δουλειά έχει ένα 12χρονο να δουλεύει (Αυτή την ερώτηση να θυμηθούμε να την κάνουμε και τα καλοκαίρια που βλέπουμε 10χρονα παιδιά να μας σερβίρουν στην «οικογενειακή ταβέρνα»);

Ειρήσθω εν παρόδω, δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχουν οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου με την κακοποιητική του δράση; Η δεξιά γεννάει βιαστές κι η αριστερά ανθούς; Η κουλτούρα του βιασμού γεννά βιαστές. Γιατί και στην δεκαετία του ’80 και του ’90 οι κατά συρροήν εγκληματίες, όπως ληστές και λοιποί, κάθε άλλο παρά δεξιοί δήλνωναν. Η αντιεξουσιαστική τους ιδεολογία τους έκανε μήπως ληστές και δολοφόνους; Όχι. Απλώς τη χρησιμοποιούσαν ως επίφαση. Οπότε, καλό είναι αυτοί οι ιδεολογικοί σολοικισμοί να μείνουν στην άκρη. Εκτός κι αν κάποιος έχει αποδείξεις ότι η ίδια η εξουσία κάλυπτε τον 53χρονο.

Παραδοχή 2η

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο 42χρονος και φυσικά όλοι όσοι ασέλγησαν πάνω στην 12χρονη. Φυσικά, εδώ αξίζει να ειπωθεί πως η δικαιοσύνη θα κρίνει με βάση τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, πόσοι από αυτούς τους 213 είχαν γνώση ότι πρόκειται για 12χρονο ή έκαναν κάτι μαζί της, μιας και ο 53χρονος δεν έλεγε προφανώς την αλήθεια για την ηλικία όταν την προωθούσε. Και με τέτοιες περιπτώσεις θα αναμετρηθεί η κοινωνία από δω και πέρα.

Αφού κάναμε τις δύο βασικές παραδοχές, πάμε και στο παρασύνθημα. Το είδαμε και στην περίπτωση της Πισπιρίγκου μέχρι λίγες μέρες πριν τη σύλληψή της. Η στάση της κοινής γνώμης και των social media, σε σχέση με το πώς τοποθετείται απέναντι στον 53χρονο, είναι μάλλον ήπια, λες και η πιθανότητα η μάνα της 12χρονης να είχε κύρια συμμετοχή στην σεξουαλική κακοποίηση της κόρης της, είναι λιγότερο έγκλημα από του 53χρονου, ενώ ισχύει το αντίθετο.

Αν και αυτή η διαδικασία αξιολόγησης της κτηνωδίας, μόνο πιο κτηνώδεις και ελαστικούς μας κάνει, είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να γράφονται τόσα και να λέγονται τόσα για τον 53χρονο – που το τονίζω ξανά, δικαίως λέγονται – αλλά για μια μάνα που μπορεί να έχει βγάλει την 12χρονη κόρη της στο «κλαρί», η στάση είναι απείρως πιο επιεικής.

Σε περίπτωση που ισχύουν όσα διαφαίνονται, διατηρώντας πάντοτε την αμφιβολία που ορίζει ο νόμος με το τεκμήριο της αθωότητας, αν κάποιος πρέπει να πάρει την μεγαλύτερη ευθύνη, αυτή είναι η μάνα. Η μάνα και μετά η γύρω οικογένεια, γιατί έβλεπαν ένα 12χρονο να ξεπορτίζει κάθε βράδυ στις 11 ή να μιλάει στο τηλέφωνο στις 12 το βράδυ και δεν παραξενεύτηκαν, δεν έψαξαν, δεν ρώτησαν, δεν πίεσαν, δεν έκαναν έστω το προφανές που θα έκανε ένας γονιός, να ακολουθήσουν το παιδί τους για να δουν τι συμβαίνει.

Εδώ υπάρχουν μαρτυρίες που θέλουν τη μάνα να πηγαίνει τη 12χρονη και πριν εμφανιστεί ο 53χρονος, σε παρκάκια και να την «πλασάρει», καθώς και μαρτυρία πως την πήγαινε σε οίκο ανοχής.

Η λέξη «κτήνος» θα πρέπει να ακουστεί πολύ περισσότερο για τη μητέρα, αν αποδειχθεί ότι η ίδια ήταν που άνοιξε την πόρτα της κακοποίησης και έδωσε την κόρη της βορά στα αρπακτικά για να φάνε ό,τι έχει και δεν έχει η σάρκα της 12χρονης.

ΥΓ. Πολλά παράξενα συμβαίνουν γύρω απ΄αυτή την υπόθεση και όλα σε κάνουν να αηδιάζεις, να νιώθεις λες και σου πετάνε 50 κιλά στο στήθος και σου ζητάνε να βρεις τον τρόπο να αναπνεύσεις. 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Από τα Γλυκά Νερά στον Κολωνό: Καταναλωτές του αποτρόπαιου, θεατές της οδύνης των άλλων

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν άλλαξε την γκαρνταρόμπα του και όλοι τον συγκρίνουν με influencer σε διακοπές

Κώστας Κωστόπουλος: Η ανακοίνωση του δικηγόρου του μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για βιασμό