Από την πρώτη ημέρα που η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με καταστροφικές φωτιές, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων κινητοποιήθηκε για να διασώσει ζώα, για να χτίσει δομές προσωρινής φιλοξενίας και για να κινητοποιήσει διαδικασίες φιλοξενίας τους σε σπίτια ή υιοθεσίας. Τα ζώα, δεσποζόμενα ή αδέσποτα, που φιλοξενήθηκαν στην Ά Πλαζ Βούλας, βρήκαν όλα σπίτι και η δομή εκεί άδειασε. Στο παλιό λατομείο στο Γαλάτσι το Dogs Voice και το Stray αναζητούν ακόμα φιλοξενία ή υιοθεσία για αρκετά ακόμα ζώα.

Αυτή είναι η μία εικόνα της Ελλάδας. Η όμορφη, η ελπιδοφόρα. Η άλλη εικόνα της χώρας ίσως και να την επισκιάζει. Δεν είναι μόνο η υποκριτική κίνηση να προσφέρονται τρόφιμα για παραγωγικά ζώα, όπως αρνιά, πρόβατα, αγελάδες κλπ, ώστε να επιζήσουν τώρα και σε βάθος χρόνου να σφαχτούν για να γίνουν μπιφτέκια και φιλέτα στα πιάτα μας.

Είναι και πιο άμεσες πράξεις. Όπως αυτή ενός ανεκπαίδευτου αστυνομικού που είχε ως πρώτη αντίδραση να πυροβολήσει έναν σκύλο στην καρδιά. Όχι ότι οι εκπαιδευμένοι διαφέρουν και πολύ. Δεν υπάρχει στην αστυνομία καμία εκπαίδευση γύρω από τη διαχείριση των ζώων. Εδώ μετά βίας θα βρεις ανθρώπους που αγαπούν το οποιοδήποτε ζώο στο σώμα. Όποια κι αν είναιι η αλήθεια για το συμβάν στο Γαλάτσι πάντως, είτε το σκυλό όντως δάγκωσε τον αστυνομικό είτε τον πλησίασε παιχνιδιάρικα, το ότι στην πορεία γονάτισε και το πυροβόλησε, δείχνει σκέψη, δείχνει ψυχραιμία και είναι το λιγότερο για αφαίρεση όπλου.

Αυτό βέβαια είναι μια πράξη. Στα νησιά και σε χωριά της χώρας υπάρχει συνεχιζόμενα μια άλλη πράξη που αφορά στην κακοποίηση των αλόγων και των γαϊδουριών. Το παστούρωμα είναι αυτή η παλαιολιθική τακτική που χρησιμοποιούν στα ιπποειδή δένοντας τους τα πόδια. Το άλλο είναι η χρήση τους για εμπορικούς σκοπούς και δη μέσα στον καύσωνα. Σε πάρα πολλά νησιά άλογα σέρνουν άμαξες γιατί εγωπαθείς τουρίστες θέλουν να πάνε μια ρομαντική βόλτα.

Είναι ρομαντικό να κουβαλάει τέτοιο βάρος στους 35 βαθμούς Κελσίου ένα ζώο και να τρώει και καμτσικιές από τον απολίτιστο και «βλάχο» ιδιοκτήτη του; Ακόμα και στις μέρες του καύσωνα, που η κυβέρνηση απαγόρευσε την χρήση τους σε θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών, αυτό προφανώς και δεν το σεβάστηκαν οι επιτήδειοι. Κι όσες καταγγελίες έγιναν σε αστυνομία και δήμους, πέρασαν στο ντούκου.

Αυτές είναι οι δύο όψεις της Ελλάδας απέναντι στα ζώα και πολύ φοβάμαι πως η δεύτερη όψη είναι πιο συχνή και καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια.

Ελάτε μετά να μιλήσουμε για ενωμένο λαό κι ότι τα εμβόλια μας διαχωρίζουν. Ναι, αυτά περιμέναμε. Με ποιον να ενωθούμε ρε παιδιά; Με αυτούς που κακοποιούν ζώα για το κέρδος;