Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, παρά το ότι βρίσκεται πια στον τρίτο χρόνο της δόξας του, που είναι τόσο γνωστός και έχει δει πώς λειτουργεί η κοινή γνώμη, έχει ελάχιστη ωριμότητα μέσα του. Κι αυτό είναι κάτι που βγαίνει και στους αγώνες του. Δεν πρόκειται για μομφή. Άλλωστε, κανένα μερίδιο επιτυχίας δεν έχουμε εμείς στη ζωή του για να μας ενοχλεί. Όλα από εκείνον ξεκινούν ως προς το τένις και όλα σε εκείνον γυρίζουν.

Αυτό που, αδίκως, υπάρχει στην περίπτωση του, είναι πως τον αντιμετωπίζουμε ως ίδιο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι πως νιώθουμε εθνικά υπερήφανοι για όσα πετυχαίνει, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο στην πορεία του που να εμπνέει ουσιαστικά ή να δημιουργεί ταύτιση. Πέρασε καμία δυσκολία ο Στέφανος Τσιτσιπάς; Έκανε καμία τρελή υπέρβαση; Από μικρό παιδί ζει και προπονείται στο Μονακό και από τα 18 του βγάζει σούπερ λεφτά.

Είναι μια κατάσταση που σίγουρα δικαιολογεί τον διαρκή αυθορμητισμό-παρορμητισμό του και την ανωριμότητα που δείχνει. Γι΄αυτό και συχνά υποπίπτει σε…αυτογκόλ με δηλώσεις του. Από το Harrods μέχρι το Ντουμπάι κι από κει στην πρόσφατη δήλωση του για το εμβόλιο, ότι δε θα το κάνει μέχρι να καταστεί υποχρεωτικό για να συμμετέχει στους αγώνες. Κι είναι αυτογκόλ γιατί η αντίδραση του σε όσα άκουσε από τον κόσμο, ήταν απολογητική. Άρα κάποιος τον νουθέτησε για να κατανοήσει πως δεν έπρεπε να τοποθετηθεί έτσι. Επανήλθε λοιπόν με ανάρτηση από αγώνα στο Instagram, όπου έλεγε στο σχόλιο «Με το να προσέχεις τον εαυτό σου, προσέχεις επίσης και αυτούς που είναι δίπλα σου».

Πάμε τώρα και σε μια δεύτερη παραδοχή που αφορά τις αιτιάσεις προς το πρόσωπο του. Εμείς μπορεί να επιβάλλουμε σε όλους όσοι έχουν τη δημοφιλία και το impact που έχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, να φέρονται ως πρότυπα για τα παιδιά, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να γίνει πρότυπο. Πολλώ δε ο Τσιτσιπάς που έχει δείξει πως θέλει απλά να ζήσει τη ζωή του όσο πιο άνετα μπορεί και χωρίς σκοτούρες. Και το καταφέρνει. Το ότι έχει αυτή τη θέση, δεν τον υποχρεώνει να επιδιώξει να παρουσιαστεί ως κάποιο icon. Θέλει να ασχολείται με τον εαυτό του και μόνο.

Θα πρέπει κι εκείνος όμως να αντιληφθεί ότι είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και θα δέχεται κριτική. Θα πρέπει να το κατανοήσουν και οι «γλείφτες» δημοσιογράφοι που έχει γύρω του και σπεύδουν κατευθείαν εν είδει δελτίου τύπου, να γράψουν κείμενα υπεράσπισης του γιατί εξασφαλίζουν τσάμπα ταξιδάκια στα τουρνουά που αγωνίζεται.

https://www.intronews.gr/3434-2-covid-19-meta-ta-emvolia-ta-farmaka-ti-edeixe-i-elliniki-erevna-gia-to-eispneomeno-farmako-toy-israil

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η σιωπή του στις φωτιές

Τα όσα είπε για το εμβόλιο μπορεί και να ξεπεραστούν. Ίσως και όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι συμμετείχε στην καμπάνια του κράτους για το «Μένουμε Ασφαλείς, Μένουμε Σπίτι» και ως συμβολισμός δεν είναι και πολύ βοηθητικός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους αντιεμβολιαστές.

Αυτό που όμως δε θα ξεπεραστεί με τίποτα, είναι ότι ένας γνωστός διεθνώς αθλητής, με 1.4 εκατομμύρια ακόλουθους, έμεινε τόσο σιωπηλός στις δύο εβδομάδες που καιγόταν η χώρα. Αρκέστηκε σε ένα στόρι μετά από 10 ημέρες, όπου έλεγε ότι πρέπει να βοηθήσουμε, ενώ οι δύο αναρτήσεις του σε αυτό το διάστημα ήταν promo της Adidas. Όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, είναι μια πολύ λάθος προσέγγιση και από άποψη ουσιαστική, δηλαδή στο ηθικό του πράγματος, αλλά και από άποψη image making. Ένας Έλληνας αθλητής με τέτοια απήχηση να βλέπει τη χώρα του να καίγεται και να μην διαμοιράζεται τις πληροφορίες για να βοηθήσει; Κι εμείς καθόμαστε να κράξουμε την Τούνη ή τους influencers; Αυτοί διέθεσαν τα προφίλ τους επί 10 ημέρες για να ενημερώνουν και ενορχήστρωσαν την αλληλοβοήθεια.

Σίγουρα ο Στέφανος Τσιτσιπάς δε φέρει καμία υποχρέωση να έχει κοινωνικό πρόσωπο. Αλλά κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε έναν επαναπροσδιορισμό των αξιών μας και να μην ταυτιζόμαστε με κάποιον μόνο και μόνο επειδή τον περιβάλλει η επιτυχία και το γκλάμουρ της δόξας. Είναι κάτι που το μάθαμε στους Ολυμπιακούς με τον Ιακωβίδη και τα παιδιά του πόλο, την Κορακάκη, τον Πετρούνια, τη Στεφανίδη, τον Καραλή. Ας μην το ξεχάσουμε.