Διάβασα δεκάδες κείμενα για τον Τσιτσιπά και τον μπαμπά του. Και λέω τον “μπαμπά” του και όχι  τον “πατέρα” του, γιατί πριν απ΄όλα, φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού ότι ο μπαμπάς Τσιτσιπάς παραμένει στα 23 του Στέφανου, ο γκουρού του. Η μαμά ήταν η τενίστρια της οικογένειας, αλλά ο μπαμπάς μοιάζει να είναι ο ιθύνων νους στην καριέρα του Στέφανου. Αυτό φάνηκε ακόμα πιο έντονα με την καπάκι-δήλωση του μπαμπά Απόστολου, πάνω στην πρώτη ατυχή δήλωση του Στέφανου για το εμβόλιο και τον κορωνοϊό.

Αν κάποιος θέλει να είναι σωστός, θα δει ότι ο λόγος για τον οποίο δεν εμβολιάστηκε ο Τσιτσιπάς, είναι ο φόβος του να μην υπάρξουν παρενέργειες σε μία φάση όπου το ένα τουρνουά διαδέχεται το άλλο, χωρίς σταματημό. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, δε σταματάει ούτε βδομάδα. Ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει μερικές μικρές επιπλοκές, είναι προφανές. Επιπλοκές βέβαια τύπου κούραση, μειωμένη αντοχή, ζαλάδες, χαμηλούςε πυρετούς κλπ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό, σε μια τέτοια περίπτωση, θα τον οδηγούσε είτε να απέχει από τουρνουά ή να κόψει προπονήσεις. Κι ο Ναδάλ, που πήρε θέση υπέρ του εμβολίου, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ ο Τζόκοβιτς έκανε δήλωση χειρότερη κι από του Στέφανου. Τον περασμένο Μάιο, πριν το Ρολάν Γκαρός είχε πει ότι εύχεται να μη γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο και πως δεν έχει σκοπό να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα το κάνει.

Ως εδώ όλα κατανοητά. Αυτή του η απόφαση θα μπορούσε να είχε περάσει στο ντούκου και τον Νοέμβριο, όταν τελείωναν οι υποχρεώσεις του, να έκανε το εμβόλιο. Δεν υπήρχε καμία ανάγκη να κάνει αυτή τη δήλωση και ο μπαμπάς να τη συμπληρώσει με χειρότερο τρόπο. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

Το πρόβλημα είναι ότι ένα παιδί που είναι από τους μεγαλύτερους σταρ του αθλήματος του, αλλά και γενικά, συνεπικουρούμενος από τον πατέρα του, παίρνουν ανόητη-αντιεπιστημονική και δίχως καμία συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης θέση, απέναντι σε μία μάστιγα, όταν όλος ο πολιτισμένος πλανήτης προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με τα εμβόλια.

https://www.intronews.gr/3775-2-koilada-antistasis-panjshir-stratos-talimpan

Γερό παιδί, παρότι μεγαλύτερος σε ηλικία και όχι το ίδιο γυμνασμένος, ήταν κι ο Οικονομόπουλος, που όπως είχε πει, δε θα είχε κανένα πρόβλημα να μεταλάβει από κουτάλι που είχε μεταλάβει κάποιος με την πιο ανίατη και μεταδοτική ασθένεια.

Έχει γίνει trend να μιλάνε για την πραγματική επιρροή που έχουν διάφοροι celebrities και influencers. Εδώ ο βαρεμένος Κάνιε Γουέστ δήλωνε ότι θα σώσει τις ΗΠΑ κατεβαίνοντας υποψήφιος Πρόεδρος. Ο Άστον Κάτσερ, η Μίλα Κούνις και ο Τζέικ Γκίλενχαλ, μας λένε ότι μένουν άπλυτοι, γιατί είναι πιο υγιεινό να καθαρίζεται μόνο του το σώμα.

Από την άλλη μεριά, σε πλήρη αντίθεση με πολλούς Έλληνες τραγουδιστές, ηθοποιούς και άλλους της σόουμπιζ που κάνουν το κουνέλι για τον εμβολιασμό, για να μη χάσουν “ψηφουλάκια”, Αμερικάνοι stars όπως ο Σον Πεν και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Σταλόνε, η Τζένιφερ Άνιστον, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο δισεκατομμυριούχος παραγωγός Τάιλερ Πέρι και δεκάδες άλλοι όχι μόνο πήραν θέση υπέρ του εμβολίου, αλλά κάποιοι έκραξαν βαριά για ηλιθιότητα τους αντιεμβολιαστές. Χωρίς να φοβηθούν ότι θα χάσουν θεατές στις ταινίες ή στις συναυλίες τους.

Αν στο παραπάνω προσθέσω και τη χαζή δήλωση περί Harrods στην Αθήνα, θα έλεγα ότι οι Τσιτσιπάδες έχουν άμεση ανάγκη από image maker. Με τα τόσα εκατομμύρια που κερδίζει ο Στέφανος σε κάθε τουρνουά, μάλλον θα έπρεπε να έχει κι έναν σύμβουλο που να τον καθοδηγεί, πολλές φορές στις θέσεις που παίρνει στα social media ή στις δηλώσεις του. Είναι άλλωστε κάτι που το κάνουν οι περισσότεροι stars. Θέλει βοήθεια μέχρι να ωριμάσει. Απ΄ό,τι βλέπω, ο πατέρας του δε θα έκανε καριέρα σε αυτό το επάγγελμα. Δεν είναι σαν τον μπαμπά του Μέσι.

Εκείνη βέβαια η δήλωση περί Harrods, στα δικά μου αυτιά δεν ακούστηκε σαν ο λόγος κάποιου ψώνιου που θα ήθελε εν μέσω κρίσης ένα χλιδάτο πολυκατάστημα με Gucci, Prada, Balenciaga, Givenchy, Balmais, αλλά σαν δήλωση ενός νεόπλουτου επαρχιώτη που μπήκε στα Harrods με λεφτά στην τσέπη και ζαλίστηκε.

Μου θύμισε εκατοντάδες influencers που ποζάρουν στο Instagram έξω από τα Harrod’s, με μια επώνυμη τσάντα στο χέρι. Τώρα τι έχει η σακούλα μέσα, δεν ξέρω… Μπορεί να έχει και κανένα ταπεράκι με κεφτέδες για να τις φάνε σε κανένα παγκάκι στο κοντινό Hyde Park.

https://www.intronews.gr/3725-2-stefanos-tsitsipas-diloseis-kinisi-sveref-vogue

Άλλο ο Τσιτσιπάς, άλλο ο Αντετοκούνμπο

Βλέπω να γίνεται μια διαρκής σύγκριση ανάμεσα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και στον Στέφανο Τσιτσιπά περί ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευθύνης. Αν ήταν τένις, ο Γιάννης θα είχε κερδίσει με 3-0 σετ και αν ήταν μπάσκετ θα είχαμε διαρκή καρφώματα πάνω από το κεφάλι του Στέφανου. Ο Γιάννης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Στην ουσία διαφέρει και από τους περισσότερους NBAers, με μονάδα κρίσης την ενσυναίσθηση.

Όμως δεν πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Τσιτσιπά σαν  “εχθρό”, προχωρώντας σε ένα διαρκές κράξιμο. Το παιδί (γιατί είναι παιδί, βέβαια ο μπαμπάς είναι χρόνια στην ωριμότητα) είναι ένας μεγάλος αθλητής, σε πολύ μικρή ηλικία 3ος στον κόσμο στο τένις και σαφώς Έλληνας.

Δε μπορείς να τον πιάνεις και απ΄αυτά που λέει και απ΄αυτά που δε λέει και να τον πυροβολείς, παρά τις ασυνέπειες του. Με μεγαλύτερη βέβαια, αυτή που ενώ συμμετείχε στην καμπάνια “Μένουμε Σπίτι, Μένουμε Ασφαλείς”, κάνει τώρα αυτή τη δήλωση που, πάρα πολύ απλά, θα μπορούσε να μην την έχει κάνει ποτέ!

Δε δείχνει άγνοια κινδύνου, ότι την έκανε. Τερατώδη χαζομάρα και αφέλεια δείχνει. Τώρα, εκείνο που δε θέλω να πιστέψω είναι κι αυτό που κατήγγειλε ο Σβέρεφ, ότι στα περισσότερα ματς πάει να αλλάξει σώβρακο και στην ουσία ανταλλάσσει μηνύματα με τον μάνατζερ-μπαμπά για το πώς πάει το ματς.

https://www.intronews.gr/3810-2-ta-gia-anemvoliastous-ypochreotikos-o-emvoliasmos

Πολλοί βέβαια, απ΄αυτούς που του επιτέθηκαν (οι περισσότεροι σωστά) δεν περίμεναν αυτή τη δήλωση του Στέφανου για να του την πέσουν. Ή, μάλλον, αυτό περίμεναν για να του την πέσουν ακόμα χειρότερα. Κάπου πιστεύω ότι ακόμα και αρνητές του εμβολίου, “αντιΤσιτσιπιστές”, θα βρήκαν αφορμή να τον κράξουν, μιας και σε τελείως ανύποπτες και αθώες στιγμές απ΄τα social media του έχουν σύρει τα εξ αμάξης.

Πρόσφατα, εκατοντάδες τον έκραζαν για άχρηστο και του εύχονταν ήττα, επειδή έχανε στο πρώτο σετ. Αν ο Αντετοκούνμπο έχει haters μόνο στο χώρο κάποιων γραφικών ακροδεξιών και ρατσιστών, ο Στέφανος Τσιτσιπάς φαίνεται ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι του love and hate. Αυτό δεν αλλάζει.

Κάποιοι άνθρωποι, για έναν περίεργο λόγο το κουβαλάνε μαζί τους. Για άλλους πάλι, είναι ένας παγκόσμιος σουπερστάρ που η “σνομπ” αμερικάνικη Vogue τον παρουσιάζει στο τεύχος που κυκλοφορεί ως Έλληνα Θεό, Έλληνα Κεραυνό (Greek God, Greek Lightning).


Γι΄αυτό και τις αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του για το εμβόλιο, θα πρέπει να τις εκλάβει και αυτός και ο μπαμπάς, ως μία δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η τρίτη θα είναι και φαρμακερή στην κοινωνική συνείδηση.

Είναι πολύ μικρός για να κάψει κοινωνικά το υπέροχο ταλέντο που έχει. Γιατί έχει τεράστιο ταλέντο. Οι κακιωμένοι του έχουν καταλογίσει ακόμα και το ότι από μικρός είχε τους καλύτερους προπονητές, είχε χρήματα για να προπονείται στο εξωτερικό και ότι γι΄αυτό έφτασε εκεί που έφτασε. Η ανοησία δεν τους αφήνει να δουν ότι το ίδιο κάνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον πλανήτη, αλλά δε μπήκαν ποτέ ούτε στους 1.000 καλύτερους του αθλήματος.

Όσοι τον πιστεύουν, περιμένουν σύντομα, πέρα από το να πάρει ένα Grand Slam, να πάρει και κάποιες θέσεις που να δείχνουν ότι εκτός από τις νίκες, τις θέσεις στην κατάταξη και τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα, υπάρχει και μια ωραία ψυχή.

Όπως λέει και ο σπόνσορας του στο σλόγκαν “Impossible Is Nothing”.