Η ελληνική τηλεόραση τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχει γίνει ουσιαστικά αδιάφορη σε επίπεδο ψυχαγωγίας και των προσώπων που την αποτελούν. Με εξαίρεση την Ελένη Μενεγάκη. Όσα ενδιαφέρουν το κοινό βρίσκονται στα ριάλιτι και στις σειρές. Τα τηλεοπτικά πρόσωπα από την άλλη, με δυσκολία προκαλούν ένα ενδιαφέρον στο κοινό κι αυτό αποτυπώθηκε πλήρως στα ποσοστά τηλεθέασης της περσινής χρονιάς και στους απόλυτους αριθμούς.

Μπορεί να είναι σημείο των καιρών, μπορεί μια αλλαγή που επισπεύθηκε από καταστάσεις όπως η πανδημία, που μετέφεραν το ενδιαφέρον του κόσμου σε άλλα πράγματα, όμως η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ούτε μία εκπομπή ψυχαγωγίας που το κοινό να την περιμένει πώς και πώς. Μόνο ο Μουτσινάς και η Καινούργιου έχουν κάτι σχετικά κοντά σε αυτό, αλλά δεν συνιστά τέτοιο μέγεθος που να μπορεί κανείς να μιλήσει για ανυπομονησία του τηλεοπτικού κοινού.

Δεν είναι σίγουρα πάντως μόνο η πληθώρα των επιλογών που έχει πια ο μέσος θεατής και η ευκολία που του προσφέρει το διαδίκτυο και οι web πλατφόρμες, τις οποίες τα κανάλια δεν έχουν διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να τις κάνουν πιο ελκυστικές.

Η εξηγήση βρίσκεται πολύ απλά στο ότι κανένα πρόσωπο δεν έχει το εκτόπισμα και τη συνολική αύρα για να πείσει το κοινό. Όλα αυτά μέχρι που επέστρεψε η Ελένη Μενεγάκη. Παρόλο που στα τελευταία της δύο χρόνια στον Alpha είχε πολύ πεσμένα νούμερα τηλεθέασης, παρέμενε το πρόσωπο εκείνο που το κοινό ταυτίζεται περισσότερο μαζί της.

Η επιστροφή της μετά από ένα χρόνο διάλειμμα που επέλεξε να πάρει, η Μενεγάκη δείχνει πως το έχει ακόμα, τουλάχιστον όσον αφορά στο πώς προσελκύει γύρω της και τα μίντια και τον μέσο τηλεθεατή. Το πιο πιθανό είναι ότι χωρίς τη δική της παρουσία στην τηλεόραση φέτος, οι ψυχαγωγικές εκπομπές δε θα είχαν τίποτα να προσφέρουν στο κοινό.

Όχι μόνο στα πρόσωπα, μα και στη δομή τους. Η Μενεγάκη, με όποια στραβά θέλει κάποιος να της προσάψει, έχει δείξει ότι δεν θα οδηγηθεί στο φτηνό γκόσιπ κι ούτε θα αφιερώσει καμιά ώρα από την εκπομπή της στο Big Brother ή το Survivor. Θα δώσει αξία σε άλλα πράγματα, θα επικεντρωθεί αλλού και θα τα προσεγγίσει όλα με τρόπο lifestyle, αλλά όχι κατινίστικο.

Αν επιχειρήσει κανείς μια αναζήτηση στο έδαφος πέρα από την Ελένη Μενεγάκη, δεν πιστεύω ότι θα βρει και πολλά πράγματα. Είναι πια τρομερός ο κορεσμός στη συνείδηση του κοινού κι ίσως θα πρέπει να πιστωθεί στα κανάλια που το αντιλαμβάνονται και επενδύουν όλα σε σειρές, ιδίως η ΕΡΤ, το Mega και ο Alpha. Υπάρχει όμως και μια πλευρά που μένει πεισματικά στο ακραίο ριάλιτι, που καταφέρνει να καπελώσει όλα τα υπόλοιπα. Το είδαμε πέρσι με το Survivor, ελπίζω να μην το δούμε φέτος ή στα επόμενα χρόνια.

Ενδεχομένως το πρόβλημα να βρίσκεται στην έλλειψη ανανέωσης. Όλοι οι παρουσιαστές στην ψυχαγωγία βρίσκονται για χρόνια στην ίδια θέση, με ίδιο πάνω κάτω κόνσεπτ και δεν έχει δοθεί χώρος σε άλλα πρόσωπα που έχουν να καταθέσουν κάτι διαφορετικό.