Από τον τελικό του Roland Garros στα τέλη Ιουνίου, μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε 2.5 μήνες περίπου, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ακολούθησε αντίθετη πορεία από τη Σάκκαρη. Βρέθηκε από το ζενίθ στο ναδίρ και το κεφάλι του είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος εδώ και 2-3 εβδομάδες, εξαιτίας των toilet breaks και των δηλώσεων του για τα εμβόλια. Στην περίπωση του, τόσο ο ίδιος όσο και ο μπαμπάς του, χειρίστηκαν λάθος κάποια πράγματα και ήταν σαν να ζητούσαν την σκληρή κριτική. Θα περίμενε κανείς να πάρουν δύναμη απ΄αυτό και ιδίως ο Στέφανος να βγαίνει στο γήπεδο και να καταπίνει τον αντίπαλο του. Δεν το έκανε. Αντιθέτως, ηττήθηκε από έναν 18χρονο.

Σε μια εποχή που έχει απομείνει ουσιαστικά μόνο ο Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά  κι αυτός μετά την τρελή φετινή χρονιά μπορεί να δει διαφορετικά τα πράγματα, ο Τσιτσιπάς πετάει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσει μια κυριαρχία, έστω κι αν είναι στο 50% της κυριαρχίας που είχαν οι Φέντερερ, Ναδάλ και Νόλε στα χρόνια του ηλικιακού τους prime.

Δεν είναι όμως ο Τσιτσιπάς τώρα το θέμα μας. Ή, για την ακρίβεια, είναι, αλλά μόνο ως αντιπαράδειγμα ή αντιπαραβολή για αυτό που έχει πετύχει η Μαρία Σάκκαρη, ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή σε αυτούς τους 2.5 μήνες.

Η Σάκκαρη βρέθηκε στην 4αδα του Roland Garros και αποκλείστηκε. Δέχτηκε εύσημα, μα ως εκεί. Λίγες εβδομάδες μετά ήρθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήρθε το λάθος της ΕΡΤ με τον Πετρούνια και ξαφνικά η Μαρία βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή η ΕΡΤ έδειξε το δικό της ματς και όχι την προσπάθεια του Λευτέρη. «Τη γκόμενα του υιού Μητσοτάκη ήξεραν να την δείξουν» ήταν μέσες άκρες η επωδός των ημερών εκείνων.

Θα μπορούσε όλη αυτή η στάση να καταρρακώσει τη Μαρία, η οποία δεν είχε κάνει τίποτα περισσότερο από το να ασχολείται με τη ζωή της, από το να ερωτευτεί έναν άνθρωπο χωρίς να ασχολείται με το τι κάνει ο πατέρας του και από το να προσπαθεί να εξελιχθεί για να πετύχει κάποια όνειρα της σχετικά με το τένις. Αυτό ήταν το έγκλημα της.

Μετά τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς, υπήρξε, αν και ευτυχώς όχι τόσο έντονα, μια τάση αρπακτική απέναντι της και πάλι, με διακριτικούς πανηγυρισμούς για την «αποτυχία» της.

Σε όλο αυτό η Σάκκαρη δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα όσα διάβαζε, δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει, δεν πήρε καμία θέση. Συνέχιζε να προπονείται και να στοχεύει σε αυτά που την ενδιέφεραν. Πάντοτε με την σωστή καθοδήγηση του προπονητή και του περιβάλλοντος της. Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα. Η Μαρία δεν έκανε τη χάρη σε όσους ήλπιζαν να αποτύχει και έφτασε μέχρι τους 4 του US Open αποκλείοντας το Νο4 του ranking. Ήταν ήδη επιτυχημένη από τα προημιτελικά. Οτιδήποτε πετύχει από δω και πέρα είναι υπέρβαση και ανταμοιβή των κόπων της.

https://www.intronews.gr/4613-2-tsitsipas-zveref-apodokimasies-koinou

Η διαφορά της Σάκκαρη με τον Τσιτσιπά

Καθώς προετοιμάζεται για τα ημιτελικά και το ματς με τη Ραντουκάνου, στο οποίο έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσει και να πάει τελικό, όλοι όσοι την περίμεναν στη γωνία, θα την επευφημίσουν τώρα ξανά; Θα γίνει ξανά η Σάκκαρη το δικό μας κορίτσι, η Ελληνίδα Σπαρτιάτισσα, όπως την αποκάλεσαν στο US Open;

Ξέρετε τι είναι πολύ χειρότερο από την κακεντρέχεια; Η κωλοτούμπα. Θες να είσαι κακεντρεχής; Να είσαι μονίμος κακεντρεχής. Θα είσαι τουλάχιστον αξιόπιστος. Όταν όμως είσαι στην ήτταν κακεντρεχής και στη λάμψη της νίκης υποστηρικτικός και αποθεώνεις, τότε κάπου έχεις δει στραβά τα πράγματα.

Η Σάκκαρη θα έχει σίγουρα κι άλλες επιτυχίες στο μέλλον της στο τένις. Κι ας μην κατακτήσει κάποιο Grand Slam. Θα έχει σίγουρα και αναπάντεχους αποκλεισμούς. Όλα παίζουν. Αλλά αυτό που δε μπορεί κανείς να της πάρει, είναι ότι πήγε βήμα βήμα, δεν εκβίασε καμία κατάσταση, δεν έκανε skip κάποια πίστα και γι΄αυτό βγάζει μια πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα από τον Τσιτσιπά. Δεν πήγε κατευθείαν για την κορυφή, γιατί στα 26 της γνωρίζει πως όσο πιο γρήγορα την πιάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα πέσεις. Όχι γιατί θα επαναπαυτείς, αλλά γιατί η απότομη κορυφή σημαίνει πως δεν αφιέρωσες χρόνο να χτίσεις καλά το έδαφος κάτω απ΄αυτήν.

Ο Τσιτσιπάς βρίσκεται πιο ψηλά στην κατηγορία των ανδρών, αλλά στηρίζεται πάνω σε ένα κλαδί. Η Σάκκαρη στηρίζεται σε έναν παχύ κορμό, σε μια σεκόγια και έχει εξασφαλίσει πως δε θα υπάρξει κάποια επώδυνη πτώση. Το βλέπει κανείς στην ωριμότητα των λόγων της. Στη συνέντευξη μετά το ματς είπε πως είχε αποδεχτεί το δυνατό σημείο της αντιπάλου της, δηλαδή το σερβίς και είχε επιτρέψει στον εαυτό της να χάσει κάποιες άμυνες σε αυτό. Αν τις δοκίμαζε, μπορεί να τις έβγαζε. Αλλά οι πιθανότητες δεν έλεγαν αυτό. Έλεγαν ότι θα σπαταλούσε δύναμη και αντοχή, θα είχε άστοχες υποδοχές και θα αποδυνάμωνε τα δικά της δυνατά σημεία.

Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση που μπορεί να κάνει ένας αθλητής και το στοιχείο που καθαρίζει το μυαλό του. Ο Τζόκοβιτς δεν έγινε λιγούρης απέναντι στην κορυφή. Την πόθησε, μα δεν την πήρε επειδή την ήθελε. Την πήρε γιατί αγάπησε όλα τα στάδια πριν απ΄αυτή. Αυτό κάνει και η Σάκκαρη. Αυτό φαίνεται να μην κάνει ο Τσιτσιπάς.

* Φωτογραφία: Getty Images