Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει την τοξικότητα που υπάρχει πια στο διαδίκτυο και το εύκολο μίσος που εκπορεύεται από την πιο ακραία έκφραση του politically correct, δε χρειάζεται να το πει με λόγια, αρκεί να δείξει τη Σοφία Μουτίδου. Η ηθοποιός και κωμικός – έτσι προσδιορίζεται – έχει ξεκινήσει κοντά μια τριετία μια σειρά στο κανάλι της στο Youtube με βίντεο, είναι δηλαδή youtuber και vlogger και χάρη στην στάση της είχε κερδίσει την εκτίμηση του κοινού.

Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα γυναίκας, σχετικά γνωστής, στην Ελλάδα που να είχε κοντά 300.000 ακόλουθους στο Instagram και άλλους 334.000 subscribers στο Youtube χωρίς να πουλάει το σέξι ή το σώμα της. Αυτό το πέτυχε με τον δηκτικό της λόγο, αλλά και με το γεγονός πως έπαιρνε τη σωστή θέση απέναντι σε κάθε κοινωνικό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικά τα βίντεο της για τις υποθέσεις κακοποίησης στον χώρο της υποκριτικής.

Παράλληλα, με τις αναρτήσεις της στο Instagram έχει προβάλλει πολλές φορές το body positivity και έχει βοηθήσει αρκετά να αλλάξουν κάποιες απαρχαιωμένες νοοτροπίες.

Για όλα τα παραπάνω έχει αποθεωθεί όσο δεν πάει και είχε γίνει κάτι σαν εθνικό σύμβολο για ένα τεράστιο κομμάτι των social media. Αρκούσε όμως ένα βίντεο της, όπου σατίριζε τις σεξουαλικές προτιμήσεις των γκέι, για να την στείλουν από το ένα άκρο στο άλλο, από την αποθέωση στην κατακραυγή και να την μετατρέψουν σε «ομοφοβική ρατσίστρια». Έτσι αποκαλούν τη Σοφία Μουτίδου από προχθές που ανάρτησε το ακόλουθο βίντεο στο Youtube.

Από αυτά που έχει δείξει σε αυτά τα χρόνια η Σοφία Μουτίδου, το «ομοφοβική ρατσίστρια» είναι ίσως το μόνο που δε μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα για εκείνη. Ναι, να πούμε ότι ήταν ένα άστοχο βίντεο και άστοχος ο τρόπος που έστησε το premise της για να μιλήσει για τον τρόπο που δρουν σεξουαλικά οι γκέι. Ειρήσθω εν παρόδω, αντίστοιχα πράγματα έχει κάνει στο παρελθόν και για στρέιτ άντρες ή γυναίκες, όμως εκεί δεν θίχτηκε κανείς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sofia Moutidou (@sofia_moutidou)

Πώς όμως διανύεται μια απόσταση από το «σε θαυμάζω, είσαι ό,τι καλύτερο υπάρχει, προάγεις σωστές αξίες» στο «θα έπρεπε να ντρέπεσαι που προσβάλλεις τους γκέι, είσαι ομοφοβική»; Πολύ εύκολα, κατά πως φαίνεται. Το όχημα της πολιτικής ορθότητας μπορεί να διανύσει κάθε απόσταση και να πάει από τη λογική στην παράκρουση και τούμπαλιν πιο γρήγορα από πύραυλο του Ίλον Μασκ.

Όταν η πολιτική ορθότητα αποθεώνει και «σταυρώνει» ταυτόχρονα τη Σοφία Μουτίδου

Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα social media έχουν πια διαποτίσει μέχρι το μεδούλι μια τεράστια ποσότητα κόσμου με λήθη και ανάγκη για πετσόκομμα. Ξεχνάει εύκολα ο κόσμος στα social media. Δέκα φορές να γράψεις «κάτω τα χέρια από τους ΛΟΑΤΚΙ» και μία να πεις «περίεργα ρούχα φοράει αυτός ο γκέι», στο δεύτερο θα εστιάσουν και στο πιτς φιτίλι έχεις βάλει μια ταμπέλα στο λαιμό που λέει «είμαι ρατσιστής».

Σίγουρα υπάρχει δράση και αντίδραση και μπορεί όλο αυτό που αποτυπώνεται στη Σοφία Μουτίδου να είναι αποτέλεσμα μιας αντίδρασης, όχι στο βίντεο της, αλλά σε χρόνια καταπίεσης και πόνου της γκέι κοινότητας και κάθε θιγόμενης κοινωνικά κοινότητας, όμως όλο αυτό δείχνει να έχει μετατραπεί σε μια τοξική ανάγκη να μισήσουμε περισσότερο απ΄όσο αγαπάμε.

Οι ίδιοι άνθρωποι που αποθέωναν τη Σοφία Μουτίδου κάτω από κάθε της ανάρτηση σε Instagram και Youtube, οι ίδιοι έχουν πάρει εργαλεία για να ετοιμάσουν τη σταύρωση της ή κρατάνε όπλα για να την πυροβολήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μοιάζει υπερβολική η μεταφορά αυτή, όμως αυτό έχουν γίνει πια τα social media. Είναι ένα μέσο που εξυπηρετεί την ανάγκη να δείξουμε όλοι ότι είμαστε ανώτεροι ηθικά από τους άλλους.

Προβαίνουμε στην εύκολη και γρήγορη αντίδραση, χωρίς να δώσουμε στον άλλο το πλεονέκτημα της αμφιβολίας βασιζόμενοι στον πρότερο έντιμο βίο του. Και το ότι κάποιος είναι γνωστός, μας πείθει ότι είναι και χοντρόπετσος, ότι δεν πρόκειται να πονέσει ή να νιώσει κάτι, οπότε ας τον ξαντεριάσουμε όσο δεν πάει.

Είναι σίγουρα μια δύσκολη εποχή για σάτιρα, αλλά αν πάψει και ο (αυτο)σαρκασμός, τότε θα πάψουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλον. Όλοι πρέπει να σατιρίζουν και όλοι να σατιρίζονται. Εννοείται πως θα γίνουν και αστοχίες. Αυτό είναι το παιχνίδι της κωμωδίας. Αλλά είναι άλλο το «Σοφία, αυτό ήταν λάθος σου» και άλλο το «ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΕ ΨΟΦΑ».