Η νέα σειρά Savage X Fenty της Rihanna έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή αντιμαχία σχετικά με την πολιτισμική οικειοποίηση, αφού τα μοντέλα εμφανίστηκαν με πλεξούδες κατά τη διάρκεια της επίδειξης εσωρούχων της μάρκας.

Μετά την προβολή της παράστασης την περασμένη Παρασκευή στο Amazon Prime, οι θεατές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους στα κοινωνικά δίκτυα βλέποντας λευκά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της Emily Ratajkowski, με πλεξούδες.

«Μακάρι να μπορούσα να γράψω κάτι τόσο αστείο όσο να βάζω όλα αυτά τα λευκά κορίτσια με πλεξούδες για την παράσταση Fenty», έγραψε στο Twitter η κωμικός και συγγραφέας τηλεόρασης Raina Morris. Και ο Dylan Ali συμμετείχε στο διαδικτυακό debate λέγοντας: «Λατρεύω την παράσταση Fenty αλλά νομίζω ότι έπρεπε να μας προειδοποιήσουν ότι θα δούμε τόσες λευκές γυναίκες με πλεξούδες».

Η συγγραφέας του My Beautiful Black Hair, St Clair Detrick-Jules, λέει: «Κάναμε πρόοδο με την εκπαίδευση των μη μαύρων γυναικών για το πόσο βαθιά είναι η σχέση μας με τα μαλλιά μας-ωστόσο, οι παραγωγοί αγνοούν εκούσια όλες τις εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο που εξηγούν τι είναι η πολιτιστική ιδιοποίηση και γιατί είναι επιβλαβής ».

Με τους διαδικτυακούς σχολιαστές να αμφισβητούν την προέλευση του χτενίσματος, η Detrick-Jules πιστεύει ότι η προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της συζήτησης γύρω από τα μαλλιά συμβαίνει λόγω έλλειψης γνώσης και κατανόησης της ιστορίας.

«Το γεγονός ότι οι γνώσεις μας είναι τόσο ασαφείς και συχνά γεμίζουν περισσότερο με μύθους παρά με γεγονότα, εν μέρει εξηγεί γιατί υπάρχει τόση πολιτιστική ιδιοποίηση». Λέει ότι οι πλεξούδες προήλθαν από την Αφρική πριν από περίπου 3.500 χρόνια.

Έχουν χρησιμοποιηθεί για να υποδείξουν την κοινωνική θέση, τη θρησκεία, την οικογενειακή κατάσταση και άλλους δείκτες ταυτότητας. Με άλλα λόγια, οι πλεξούδες, όπως και άλλα μαύρα χτενίσματα, αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό.

Η επίδειξη Savage X Fenty, η Kim και η Selena

Πέρυσι και η Selena Gomez δέχτηκε κριτική αφού εμφανίστηκε με πλεξούδες στο εξώφυλλο του αθλητικού περιοδικού Interview. Τον Μάιο, ο Justin Bieber κατηγορήθηκε διαδικτυακά επειδή έκανε χτένισμα cornrow και η Kim Kardashian επικρίθηκε τακτικά για «blackfishing»: εμφανιζόταν με χτενίσματα όπως πλεξούδες και με ψεύτικο μαύρισμα, δήθεν για να φαίνεται μαύρη.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν εξαιτίας μιας λανθασμένης αντίληψης για το νόημα του στυλ και είναι κατανοητό να ενοχλεί. Σίγουρα δεν πρέπει να αποτελεί κάποιο trend και είναι μέρος μιας κουλτούρας, ωστόσο θα μπορούσε μερικές φορές να σκεφτούμε εκ του αντιθέτου. Μια κουλτούρα μπορεί να εμπνεύσει και να εξελιχθεί.

Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κακόβουλοι ή σκοπεύουν να βλάψουν κάποιον όταν δανείζονται τα σύμβολα ενός πολιτισμού που δεν είναι δικό τους. Η περίπτωση μπορεί να διαφέρει, όταν κάποιος φοράει τα πολιτιστικά σημαίνοντα κάποιου από την κορυφή ως τα νύχια. Τότε μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα βλέπετε ως κοστούμι, και να θεωρηθεί υποτιμητικό.

Η Kardashian μάλιστα φόρεσε νυφικά παραδοσιακά ινδικά κοσμήματα μετώπου σε μια εκκλησία, κάτι που μερικοί Ινδοί λάτρεψαν, καθώς ανέδειξε με κάποιο τρόπο την κουλτούρα της χώρας του.

Το προνόμιο των celebrities

Αλλά ως διασημότητες έχουν το προνόμιο να φορούν τα looks που σχετίζονται με την κουλτούρα ενός άλλου ατόμου, ακόμα και όταν αυτό το άτομο δεν μπορεί απαραιτήτως να φοράει πράγματα από τη δική του κουλτούρα χωρίς να υποστεί τις συνέπειες.

Αυτό που ενοχλεί είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις και η καταπίεση που έχουν δεχτεί οι μαύροι όλα αυτά τα χρόνια. Αν φοράνε φαρδιά πιστεύεται λανθασμένα ότι ανήκουν σε κάποιο γκέτο ή ότι πιθανότατα δεν έχω σπουδάσει. Η Kim Kardashian, ωστόσο, μπορεί να το φοράει οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας και να πηγαίνει σε ένα γραφείο ή μια επαγγελματική συνάντηση και κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί ότι πουλάει ναρκωτικά.

Οι Αμερικανοί ζουν όλο και περισσότερο μέσα σε διαφορετικούς πολυπολιτισμικούς κόσμους. Το να μοιράζεστε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου δεν είναι πάντα καλό. Ωστόσο, όταν γίνεται σωστά και δεν αναιρείται η ιστορία και το πολιτισμικό υπόβαθρο, είναι σημαντικό και βοηθά στη δημιουργία μιας κοινότητας, όσο και στην αποδοχή της κουλτούρας κάποιου άλλου.

Σίγουρα, δεν υπάρχει νόμος για το αν είναι αποδεκτό ή όχι να φοράτε για παράδειγμα κιμονό εάν δεν είστε Κινέζοι . Παρόλα αυτά πρέπει να μπαίνει κανείς στο πνεύμα του ρούχου που φοράει και αυτό το πνεύμα πρέπει να επικοινωνεί με σεβασμό έναντι συγκατάβασης.

Το όριο της οικειοποίησης ξεπερνιέται όταν υπάρχει η ανομολόγητη ή ακατάλληλη υιοθέτηση των εθίμων, πρακτικών ή ιδεών μιας ομάδας από την άλλη. Το θέμα είναι αν γνωρίζετε την πολιτιστική ιστορία μιας εμφάνισης, αν αποδίδετε τον σεβασμό όπου οφείλεται και αν τιμάτε ό, τι δανείζεστε.