Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Η ζωή κάνει κύκλους. Αυτά και όλα τα παρεμφερή που σχετίζονται με την επάνοδο του παρελθόντος στο παρόν θα μπορούσαμε να επιστρατεύσουμε, καθώς φαίνεται να μπαίνουμε ξανά σε μια διαδικασία να συζητήσουμε το κατά πόσο πρέπει να γίνουν παρελάσεις και θρησκευτικοί εορτασμοί, σε μια περίοδο που πάλι μπορεί ο κορονοϊός να καλπάσει και να προκαλέσει τριγμούς στο σύστημα υγείας.
Δεν έχει περάσει παρά ένας χρόνος από τότε που έγινε στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε από γύρω νομούς για να συμμετέχει στους εορτασμούς και για πολλούς αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για να φτάσουμε να έχουμε μέσα σε 2 εβδομάδες πάνω από 1.500 κρούσματα και να παρατηρείται μια ανοδική πορεία.
Λίγους μήνες αργότερα στις αρχές του 2021 και με το lockdown να συμπληρώνει τρεις μήνες και βάλε, μέλη της κυβέρνησης παραδέχονταν ανοιχτά ότι έκαναν λάθος που παράκουσαν τις συμβουλές της επιτροπής και επέτρεψαν να γίνει ο εορτασμός. Το είχε πει ανοιχτά σε τηλεοπτική μετάδοση ο Άδωνις Γεωργιάδης, το είχε πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε έναν απολογισμό που είχε κάνει, πάλι σε τηλεοπτική συνέντευξη. Κάτι που επανέλαβε άλλωστε και στις δηλώσεις του στην ΔΕΘ στις 12 του μήνα.
«Κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα το αναγνώρισε ως ένα από τα δύο μεγάλα λάθη της κυβέρνησης του σε αυτά τα 2 και κάτι χρόνια του στην πρωθυπουργία.
Η Θεσσαλονίκη είχε μετατραπεί σε Μπέργκαμο (αυτοί ήταν οι πηχυαίοι τίτλοι τότε) και είχαμε δει ρεπορτάζ στο εξωτερικό να αναφέρονται στις ταφές ανθρώπων που σκότωσε ο κορονοϊός, χωρίς ούτε έναν συγγενή. Οι αόρατοι νεκροί, αυτοί που δεν τους έκλαψε κανείς. Τα ζήσαμε όλα αυτά. Μας πόνεσαν όλα αυτά.
Φέτος λοιπόν έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε, τόσο σε επίπεδο συλλογικό, κρατικό, όσο και σε επίπεδο ατομικό, αν πήραμε το μάθημά μας. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της κ. Αθηνάς Λινού, που αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί ως προς τη μετάλλαξη Δέλτα στη Βόρεια Ελλάδα, μάλλον δεν το έχουμε μάθει το…πάθημα.
Τι μας δίδαξε ο κορονοϊός
Η κ. Λινού πρότεινε να γίνει ένα σχέδιο για να προσκυνούν οι πιστοί με αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό. Ακόμα κι αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί μπορεί μέσα στην εκκλησία να υπάρχουν αυτοί οι 30 που πρότεινε, αλλά έξω απ΄αυτή μπορεί να γίνεται κοσμοσυρροή που να θυμίζει Ματογιάννια το καλοκαίρι.
«Χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Για τα εκκλησιαστικά, παρότι και οικογενειακά σεβόμαστε και αγαπάμε τον Άγιο Δημήτριο, νομίζω ότι μπορεί η εκκλησία να το ρυθμίσει και να δώσει κουπόνια, και να προσκυνούν ανά ώρα 30 άνθρωποι, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο να γίνει και στις άλλες εκκλησίες. Υπάρχουν αρκετοί ιερείς για να γίνονται οι λειτουργίες η μία μετά την άλλη, ανά τρίωρο. Αν είναι καλός ο καιρός, μπορούν να γίνουν και μερικές υπαίθριες λειτουργίες».
Στις δηλώσεις της στο MEGA η κ. Λινού αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα των παρελάσεων, υποστηρίζοντας ότι «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση. Ας ρίξουν κλήρο στα σχολεία για να πάνε λίγα παιδιά».
Ας ελπίσουμε η πολιτεία να είναι πιο σώφρων από τους πολίτες, γιατί είναι δεδομένο πως αυτοί, εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι, δεν πρόκειται να δεχτούν εύκολα φέτος το να μην παρελάσουν ή να μην προσκυνήσουν. Απαιτείται από τώρα σχέδιο ελέγχου, ώστε να μην υποστεί πάλι περσινά δεινά η Βόρεια Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που φέτος δεν ξεκινάμε με βάση τα 400 και 500 κρούσματα, όπως ήταν πέρσι τέτοια εποχή. Φέτος η βάση είναι στα 2.000 και πάνω. Φανταστείτε που θα μπορούσε να φτάσει σε μια αντίστοιχη έξαρση. Ε, δεν είναι καλύτερα να το φανταζόμαστε από το να το ζήσουμε..;