Επικριτικά είναι τα μέλη της Βασιλική οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας έναντι των ανθρώπων που επιλέγουν να επενδύσουν στο διάστημα και να ταξιδέψουν σε αυτό προς τέρψη της ψυχής τους, αφού από το πουθενά εξαπολύουν «πυρά» εναντίον δισεκατομμυριούχων.

Ένα νέο beef διακρίνεται στον ορίζοντα με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να δίνει το έναυσμα, όταν έσπευσε να «κουνήσει το δάχτυλο» σε δισεκατομμυριούχους, όπως o Elon Musk και ο Jeff Bezos, που δίνουν προτεραιότητα στον πρωτοπόρο διαστημικό τουρισμό αντί στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γης.

Εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή του για την αδράνεια προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη διάσκεψη για το κλίμα Cop26, όπου θα έπρεπε να επικοινωνούνται ξεκάθαρα τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ στην συνέχεια πήρε την σκυτάλη, υποστηρίζοντας τον εγγονό της. Σε δηλώσεις της κατέκρινε τους παγκόσμιους ηγέτες για την ουδετερότητα που έχουν απέναντι στην κλιματική κρίση, λέγοντα ότι μόνο ξέρουν να μιλούν για αυτή χωρίς να κάνουν πραγματικά κάτι.

Έκανε τις παρατηρήσεις της, οι οποίες μεταδόθηκαν σε livestream, στα εγκαίνια του ουαλικού κοινοβουλίου στο Κάρντιφ. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας της με την Έλιν Τζόουνς, πρόεδρο του κοινοβουλίου, η βασίλισσα αναφέρθηκε -και εκείνη- στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop26 στη Γλασκώβη που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, στην οποία θα παρευρεθεί μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Φάνηκε εκνευρισμένη, ωστόσο, καθώς ακόμα δεν έχει καθοριστεί ποιοι θα παρευρεθούν στην σύνοδο, ενώ ολοένα και περισσότεροι υπέρμαχοι του πλανήτη ακυρώνουν την συμμετοχή τους, το οποίο μπορεί να είναι όντως κάτι που χρειάζεται σχολιασμό.

Η ειρωνεία και η υποκρισία εδώ είναι ότι, τουλάχιστον από αυτά που έχουν γίνει γνωστά. ούτε η Βασιλική οικογένεια έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για την κλιματική αλλαγή, εκτός από το να μιλάει για αυτή. Ούτε καν για το διάστημα, σε περίπτωση που χρειαστεί να μετοικήσουμε σε αυτό κάποια στιγμή. Τους έπιασε η κάψα ξαφνικά.

Οπότε αν είναι να κρίνουμε με πράξεις και όχι με λόγια, τότε και η βασιλική οικογένεια, όσο καλή πρόθεση και αν είχε, όσο και αν προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει, έχει ένα κάνει ένα τεράστιο «φάουλ».

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το Queen’s Balmoral στα Highlands της Σκωτίας, που παρά την βλάστηση, πυρπολούνται προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλή, ώστε να είναι ευκολότερο να πυροβολούν τα πουλιά για αθλητισμό και ελάφια, όπου μεγάλος αριθμός αυτών φυλάσσονται για σκοποβολή. Αυτό μάλλον είναι κάτι που θέλουν να ξεχάσουν όταν θα παρευρεθούν στο Cop26.

Η στάση τους μπορούμε να πούμε ότι αντανακλά την όλη υποκρισία που επικρατεί στον πλανήτη, τόσο από τους παγκόσμιους ηγέτες που προκειμένου να πλουτήσουν είναι διατεθειμένοι να καταπατήσουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και στους απλούς πολίτες που δηλώνουν ακτιβιστές – μόνο στο διαδίκτυο-.

Όσοι έχουν τα κονδύλια και την δύναμη θα μπορούσαν να επενδύσουν στο να αλλάξει ο πλανήτης και από την πλευρά τους, όσοι δεν τα έχουν, θα μπορούσαν να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφή με αλλαγή στις καθημερινές τους συνήθειες. Δεν αντιλέγουμε λοιπόν ότι θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στα προβλήματα του πλανήτη που ζούμε, παρά στο να βρίσκουμε τρόπους διαφυγής.

Η μακρά δέσμευση της Βασιλικής οικογένειας

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Royal Estates, τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας έχουν μια μακροχρόνια δέσμευση για τη διατήρηση και τη βιοποικιλότητα, ενώ για πάνω από 50 χρόνια έχουν υποστηρίξει τη διατήρηση και την ανάπτυξη των φυσικών οικοσυστημάτων. Έχουν μια τεράστια ευκαιρία, όχι μόνο να μιλήσουν για την κλιματική δράση, αλλά και να πράξουν αναλόγως.

Ο πρίγκιπας Κάρολος μιλούσε για τη σημασία της βιωσιμότητας και την ανάγκη ανάληψης δράσης για την άθλια κατάσταση του περιβάλλοντος, ενώ ο πρίγκιπας Γουίλιαμ κατέχει το βραβείο Earthshot. Ακόμη και η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ έχει δείξει ενδιαφέρον για την φύση, κάνοντας το κομμάτι της και βοηθώντας να μετρήσει τις πεταλούδες. Ωστόσο είναι ικανά όλα αυτά να δικαιολογήσουν οι επιπλήξεις;

Και ο Elon Musk αν το πάμε έτσι, είχε δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια στον διαγωνισμό XPrize Carbon Removal, που είχε σκοπό να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφαιρώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Το βασιλικό ενδιαφέρον για περιβαλλοντικές ανησυχίες, όμως, επιστρέφει στην πρώιμη συμμετοχή του πρίγκιπα Φιλίππου στο Παγκόσμιο Ταμείο World Wildlife Fund. Μερικές από τις πρώτες περιβαλλοντικές του ιδέες θεωρήθηκαν εκκεντρικές ή περίεργες πριν από 40 ή 50 χρόνια, αλλά τώρα φαίνονται προφητικές.

Πλέον, στα πολλά υποσχόμενα ανήκει η σκέψη να αναδιαμορφώσει η Βασιλική οικογένεια τα κτήματά της, όπου περιλαμβάνεται γη που λέγεται ότι κάποτε ήταν εύπορο τροπικό δάσος. Η ιδέα αυτή έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει πολλούς να αναλάβουν περιβαλλοντική δράση, ιδιαίτερα μέχρι το COP26, ωστόσο δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα γίνει πραγματικότητα.

Οι βασιλικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης βιοποικιλότητας και της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπες με βαθύτερα ζητήματα της ιστορίας της μοναρχίας και της αποικιοκρατίας. Με λίγα λόγια θα πρέπει να αναλογιστούν πώς ο τρέχων πλούτος και η δύναμή τους πηγάζει από τη συνεχιζόμενη καταπίεση και την υπερβολική εκμετάλλευση της γης, του αέρα και του νερού.