Λένε πως δεν πρέπει να ζητάς από τους ανθρώπους να κάνουν κάτι που δεν τους ταιριάζει, που τους προκαλεί μια δυσθυμία και νιώθουν άβολα. Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένας αθλητής που έχει δείξει το προσωπικό του γούστο, την αισθητική, τον χαρακτήρα του σε κάποιον βαθμό. Γνωρίζεις πάνω κάτω τι να περιμένεις απ΄αυτόν, αν και πάντοτε υπάρχει πεδίο πρόσφορο για έκπληξη. Σίγουρα όμως δεν προκάλεσε καμία έκπληξη που σε βράβευση του μαζί με άλλους κορυφαίους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ντύθηκε φουλ επίσημα.

Ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης προτίμησε, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βραβευθέντες, να μη ντυθεί με τρόπο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τιμητικές εκδηλώσεις. Φόρεσε ένα πουκάμισο, τζιν παντελόνι και ένα αθλητικό παπούτσι. Και πήγε να πάρει το βραβείο του. Ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα και πάρα πολλοί τον έψεξαν, είτε με διακριτικό είτε με έντονο τρόπο, για το ότι δεν φόρεσε κοστούμι. «Δεν σεβάστηκε ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα» έγραψε ένας, «το κοστούμι είναι δείγμα ευγένειας και σεβασμού και έπρεπε να το βάλει» έγραψε ο άλλος.

Και όντως, το κοστούμι είναι ένα σύμβολο αστικής ευγένειας. Δε σημαίνει όμως πως όποιος δεν το φοράει, ότι έχει σκοπό να υποτιμήσει ή  να αδιαφορήσει για κάτι.

Είναι παράξενο που ζούμε σε μια  εποχή όπου προτρέπουμε τους ανθρώπους να ζουν όπως επιθυμούν και να κάνουν όσα τους επιτρέπουν να νιώθουν άνετα, να μην πιέζονται με αποτέλεσμα να νιώσουν άβολα, για να ευχαριστήσουν άλλους ή να υποταχθούν σε κοινωνικές επιταγές, αλλά όταν ο Μίλτος Τεντόγλου δε φοράει κοστούμι σε βράβευση, τότε «πωπω ντροπή…εντάξει ρε παιδί μου, ξέρουμε ότι δε σου αρέσει αλλά για μια φορά κάνε αυτό που επιβάλλουν οι τύποι».

Από τη μία «νιώστε ελεύθερα με τον εαυτό σας» κι από την άλλη «ο Μίλτος Τεντόγλου ντρόπιασε την Ελλάδα»

Θέλαμε δηλαδή από ένα παλικάρι 23 ετών, που όταν του απονεμήθηκε το μετάλλιο πόζαρε όπως ένας χαρακτήρας από το One Piece, να πάει στα βραβεία της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών με κοστούμι μόνο και μόνο για να ταιριάξει στις νόρμες μας; Μας ενόχλησε εν τέλει ότι δεν έβαλε κοστούμι ή ότι ήταν ο μόνος που δεν έβαλε; Τελικά αυτά τα σύνδρομα της μαμάς που μας έλεγε μικρά «θα ντυθείς έτσι, για να μην πει τίποτα ο κόσμος», τα έχουμε όλοι βαθιά μέσα μας.

Πώς γίνεται να ζητάμε αποδοχή της εκάστοτε προσωπικότητας, αλλά επειδή κάποιος (εμείς θεωρούμε ότι) εκπροσωπεί την Ελλάδα, πρέπει να γίνει άλλο απ΄αυτό που είναι;

Ο Μίλτος Τεντόγλου θα μπορούσε κάλλιστα να πάει με τη φόρμα που κάνει την προπόνηση του στη βράβευση στο Ηράκλειο και πάλι δεν θα είχε καμία αξία να ασχοληθούμε με το τι φοράει. Όσο παραμένει ένας αθλητής με έλλογο πνεύμα και καταθέτει αυτόν τον χαρακτήρα, όσο δεν προβαίνει σε ανεξήγητες δηλώσεις, τότε ας φοράει και σομπρέρο με κιμονό και τσαρούχι!