Εδώ και μερικούς μήνες ζούμε την ημέρα της μαρμότας. Κάθε μέρα ειδικοί προειδοποιούν για κρούσματα-ρεκόρ και λίγο μετά διακινούνται πληροφορίες σε ιστοσελίδες και κανάλια-εφημερίδες πως η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα. Κι αφού τα εξετάσει, ανακοινώνονται νέα μέτρα, τα οποία είναι ακριβώς τα ίδια με όσα ίσχυαν πιο πριν, απλώς αυτή τη φορά «θα είμαστε πιο αυστηροί». Και ξανά μανά το ίδιο, και πάλι από την αρχή.

Είναι πια ξεκάθαρο, εδώ και αρκετές εβδομάδες, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να πάει σε lockdown ή να λάβει μέτρα περιορισμού με οριζόντιο τρόπο που θα βάλλουν όσους έχουν εμβολιαστεί. Είναι επίσης ξεκάθαρο όμως, πως στο μυαλό των υπευθύνων κλωθογυρίζει όλο και περισσότερο η ιδέα πως ένα lockdown είναι αναπόφευκτο, ιδίως από τη στιγμή που κάθε νέα πρόβλεψη από ειδικούς, τοποθετεί τον πήχη όλο και πιο ψηλά.

Η τελευταία εκτίμηση που ακούγεται αφορά σε 10.000 κρούσματα μέσα στο Νοέμβριο. Πιθανώς να πρόκειται για τα απόνερα του προσκυνήματος στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη και της στρατιωτικής παρέλασης. Κι αν δεν είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος λόγω της Φώφης Γεννηματά με ακύρωση των σχολικών παρελάσεων, ποιος ξέρει πού θα είχε φτάσει η εκτίμηση.

Αφήνουμε στην άκρη το ερώτημα του γιατί η κυβέρνηση που πέρσι αναγνώρισε μόνη της το λάθος που έκανε την 26η Οκτωβρίου, προχώρησε φέτος στο ίδιο λάθος κι ενώ τα κρούσματα είναι 5-6 φορές περισσότερα σε σχέση με πέρσι, έστω και με την ύπαρξη των εμβολίων.

Νέα μέτρα: Τα ίδια σε πιο αυστηρή μορφή

Και πάμε στο πιο καίριο ερώτημα: τι νόημα έχει η κάθε τρεις και λίγο σύσκεψη που καταλήγει πάντοτε στα ίδια μέτρα αλλά σε πιο αυστηρή εφαρμογή; Αν αυτά τα μέτρα θεωρούνται επαρκή, γιατί δεν εφαρμόστηκαν εξ αρχής στην πιο αυστηρή τους εκδοχή; Γιατί ας πούμε δεν έχουν βρεθεί όλα τα μαγαζιά που δεν κάνουν έλεγχο σε πιστοποιητικά και να τους βάλουν λουκέτο για μερικές ημέρες να δουν τη γλύκα; Η ταβέρνα για παράδειγμα όπου προπηλακίστηκε ο κ. Βασιλακόπουλος, δεν πρέπει να φάει γερό πρόστιμο και λουκέτο ενός μήνα;

Μας δίνεται η εντύπωση πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην προκαλέσει περισσότερη κοινωνική πόλωση και αποφεύγει διαρκώς να εξαντλήσει την αυστηρότητα που επιβάλλουν οι καιροί. Και σίγουρα περιστατικά όπως αυτά στο Πέραμα, δεν ευνοούν την εφαρμογή της πολιτικής της γύρω από τον κορωνοϊό.

Στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως αφορούν σε κινήσεις που θα γίνουν από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για να πείσουν τους ανεμβολίαστους, σε περισσότερα τεστ σε ανεμβολίαστους, σε πιο δραστικούς ελέγχους και ποινές σε καταστήματα που δεν ακολουθούν τις υποδείξεις και περιορισμός των καταστημάτων με μεικτούς χώρους.

Αυτά τα μέτρα ανακοινώνονται κάθε φορά εδώ και βδομάδες. Κάθε φορά στις συσκέψεις υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, η τελική εκτίμηση είναι να αυστηροποιηθούν.

Όσο οι επιστήμονες και η κυβέρνηση κάνουν επί της ουσίας αναθεωρήσεις των υπαρχόντων μέτρων, τα τοπικά lockdown ή τα lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, μοιάζουν αναπόφευκτα. Κι η κυβέρνηση θα πρέπει να το πάρει απόφαση και να σπάσει αυγά.