Το cancel culture δεν κάνει εξαιρέσεις, ούτε πάει σύμφωνα με το πόσο καλός Influencer είσαι. Ακόμα και στις καλύτερες «οικογένειες» μπορεί να συμβεί…σε αυτήν την περίπτωση στις αδερφές Jenner.

Κάθε λάθος κίνηση, δήλωση και στάση τιμωρείται στα social, όπως είδαμε να συμβαίνει την προηγούμενη εβδομάδα και με τον Τάσο Ξιαρχό. Τίποτα δεν περνά απαρατήρητο. H Kylie, λοιπόν, η βασίλισσα του Instagram, βλέπει την αυτοκρατορία της να γκρεμίζεται μετά από την τροπή που πήρε η συναυλία του συντρόφου της, Travis Scott, στο φεστιβάλ Astroworld, όπου 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 300 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Μπορεί να μην φαίνεται ακόμα η απώλεια στους followers, ίσως και να μην φανεί ποτέ χάρη στους social media managers – να ναι καλά οι fake ακόλουθοι από τη Νότια Ασία- ωστόσο το κοινό της είναι εξαγριωμένο. Κανείς λοιπόν δεν έχει «ασυλία».

Όχι μόνο γιατί συνεχίζει τη ζωή της σαν να μη συνέβη τίποτα – μπορεί η πτώση του προφίλ της στο Instagram να την ταρακουνήσει περισσότερο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών- αλλά γιατί κρατάει μια ουδέτερη στάση, ίσως και υποκριτική. Λίγες ώρες μετά από το ποδοπάτημα στην συναυλία, η απαθής Kylie άφησε τα stories στο προφίλ της.

Τα βίντεο από την συναυλία, στα οποία – σύμφωνα με τους παρατηρητές των social media- φαίνονταν ξεκάθαρα τα ασθενοφόρα δεν διαγράφηκαν, μαζί με κάποια άλλα πριν από το συμβάν, ενώ συνέχισε να προωθεί το πόσο cool είναι το φεστιβάλ Astroworld. Η Kylie μπορείς να μην τα υπολόγισε όλα ή να μην είχε τον χρόνο να το κάνει.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν μάλιστα ότι είδαν τις αδερφές Jenner (Kylie, Kendall) να περνούν δίπλα από τα πτώματα, ενώ εκείνες υποστήριξαν ότι δεν είχαν ιδέα για το τι συμβαίνει. Έπρεπε να γίνει κάτι τόσο τρανταχτό για να καταλάβουμε ότι οι Kardashians γενικότερα παίζουν θέατρο από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το «Keeping up with the Kardashians».

Δεν ξέρουμε γιατί ακόμα ο κόσμος απαιτεί να βγουν και να πουν ένα ξερό Rest In Peace για τα μάτια του κόσμου. Μπορεί να είναι θέμα εξιλέωσης…έχουμε συνηθίσει άλλωστε μετά από κάθε λάθος να περιμένουμε ένα διαδικτυακό συγγνώμη για να πάμε παρακάτω. Σε λίγο θα έχει ξεχαστεί το θέμα, θα έχουν πληρώσει τις αποζημιώσεις και θα κερδίζουν εκατομμύρια μέσα από αναρτήσεις στο Instagram.

Θα έπρεπε να μας εκνευρίζει περισσότερο το γεγονός ότι δεν έδρασε την ώρα που έπρεπε και όχι γιατί εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων νομίζω. Στην τελική δεν μπορείς να πιέσεις κανέναν, που φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου, να νιώσει ένοχος για την στάση του, γεγονός που συμβαίνει αρκετά συχνά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρότι, λοιπόν, η Kylie δεν σχολίασε κατευθείαν το συμβάν -μετά από λαϊκή απαίτηση- βρέθηκε στη δυσμενή θέση να απολογηθεί μέσα από ένα story, λέγοντας ότι εκείνη και ο Travis είναι καταρρακωμένοι ψυχολογικά (και ότι δεν είχαν αντιληφθεί αυτό που συνέβαινε). Ακόμα και να έχουν δίκιο, σίγουρα δεν στάθηκε αρκετό για να πείσει το κοινό της, που εμμένει περί του αντιθέτου.

Θα συνεχίσουν να την ακολουθούν και θα συνεχίζει να προβάλει την χλιδάτη ζωή της σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αυτή είναι η δουλειά της άλλωστε. Στην κρίση του καθενός είναι αν θα συνεχίσει να αγοράζει τα προϊόντα της και αν θα την ακολουθεί…το #CancelKylie είναι γεγονός. Είναι εμφανές ότι το Instagram είναι για εκείνη «Ευαγγέλιο», οπότε ένα πλήγμα θα μπορούσε να την διαλύσει. Δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι, όμως, υπάρχουν αρκετοί image makers που δουλεύουν για πάρτη της.

Μπορείς να συγχωρέσεις την Kylie και τον Travis;

Το ιστορικό του Travis τον βαραίνει. Ο Scott, ο οποίος στο παρελθόν ενθάρρυνε τους θαυμαστές του σε show να κάνουν σαν μανιακοί, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για αντίστοιχη συμπεριφορά. Το 2015, ομολόγησε την ενοχή του για απερίσκεπτη συμπεριφορά αφού είπε στους θαυμαστές να περάσουν τα εμπόδια και να ανέβουν στη σκηνή στο φεστιβάλ Lollapalooza στο Σικάγο.

Το 2017, κάλεσε τους θαυμαστές του να περάσουν τους security και να εισβάλουν στη σκηνή κατά τη διάρκεια του στο Walmart Arkansas Music Pavilion στο Rogers του Αρκάνσας. Την ίδια χρονιά, ένας θαυμαστής έμεινε παράλυτος αφού τον έσπρωξαν από ένα μπαλκόνι τρίτου ορόφου κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Scott στο Terminal 5 στη Νέα Υόρκη. Το 2019, τρία άτομα νοσηλεύτηκαν στην έκδοση του Astroworld εκείνης της χρονιάς, με το αποκορύφωμα να έρχεται το 2021.

Μπορεί να πιστέψει κανείς ότι δεν αντιλαμβανόταν τι συνέβη; Εδώ και 6 χρόνια φαίνεται να μην έχει σταματήσει την συναυλία του, ακόμα και αν οι θαυμαστές του είχαν ισοπεδωθεί από το ποδοπάτημα και ασφυκτιούσαν. Δεν έπρεπε κανείς να περιμένει να το κάνει τώρα. Ακόμα και αν απολογήθηκε για την παράλυση του θαυμαστή του το 2015, δεν άλλαξε τίποτα. Ίσως να άλλαζε αν η Kylie βρισκόταν μέσα στο τσούρμο των 50.000…ποιος ξέρει.