Το cast του Harry Potter επιστρέφει στο Hogwarts, ωστόσο η δημιουργός της σειράς βιβλίων J.K Rowling φέρεται ότι δεν θα είναι μαζί τους.  Η WarnerMedia ανακοίνωσε την Τρίτη ότι cast θα επανενωθεί τον Ιανουάριο, με τους Daniel Radcliffe, Emma Watson και Rubert Grint θα «ταξιδέψουν πίσω στο Hogwarts για πρώτη φορά» μαζί με τον σκηνοθέτη Chris Columbus για την 20ή επέτειο της πρώτης ταινίας.

Δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστο ότι από την λίστα των παρευρισκόμενων έλειπε το όνομα της ίδια της δημιουργού. Φέρεται ότι θα εμφανιστεί μόνο σε σκηνές από υλικό που υπάρχει ήδη στο αρχείο.

Φαίνεται να είναι η «τιμωρία» της μετά από μια σειρά σχολίων που έκανε το καλοκαίρι του 2020. Η Rowling αντιμετώπισε αντιδράσεις για τα tweet της σχετικά με τα τρανς άτομα, όπως όταν επέκρινε τη φράση «άτομα που έχουν έμμηνο ρύση»,

Όλα ξεκίνησαν όταν σχολίασε την έννοια του φύλου μετά από ένα άρθρο για τον Covid-19 και τι πρέπει να προσέχουν τα «άτομα τα οποία έχουν εμμηνόρροια», λέγοντας πως «αν το φύλο δεν είναι αληθινό, τότε δεν υπάρχει έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Εάν το φύλο δεν είναι αληθινό, οι ζωές των γυναικών παγκοσμίως διαγράφονται. Γνωρίζω και αγαπώ τρανς άτομα, αλλά με το να διαγράφουμε την έννοια του φύλου καταργούμε την δυνατότητα να συζητάμε ουσιαστικά για τις ζωές τους. Δεν είναι μίσος το να λες την αλήθεια.»

Βέβαια, το μόνο που δέχθηκε μετά από αυτή την δήλωση ήταν μίσος, ειδικά από γυναίκες. Ξεκίνησε ένας πόλεμος με πολλούς να την αποκαλούν τρανσοφοβική φεμινίστρια. Συμφωνούμε ότι είναι φυσιολογικό οι δηλώσεις της να μην γίνονται αποδεκτές, ειδικά στην σύγχρονη εποχή, ωστόσο ο λιθοβολισμός της στα social και χαρακτηρισμοί όπως «Feminazi» κ.α αυτομάτως αναιρούν τις θέσεις που υποστηρίζει ο ίδιος ο φεμινισμός.

Η ίδια απολογήθηκε λέγοντας ότι σέβεται την τρανς κοινότητα και ότι είναι επιλογή του καθενός το τι κάνει στη ζωή του. Επίσης, ανέφερε ότι έχει υποστηρίξει τρανς άτομα. Τον Δεκέμβριο του 2019, η ίδια υποστήριξε την ερευνήτρια Μάγια Φορστάρτερ που έχασε τη δουλειά της όταν δήλωσε πως το βιολογικό φύλο ενός ατόμου δεν μπορεί να αλλάξει. Η επίδειξη ενσυναίσθησης δεν ήταν αρκετή για να την συγχωρέσουν.

Στο Twitter η J.K Rowling βροντοφωνάζει ότι η ζωή της «έχει διαμορφωθεί γύρω από το να είμαι γυναίκα». Κλείνει λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι μισητό να το λες αυτό, ούτε και να υπερασπίζεσαι το φύλο σου. Ναι, είναι λογικό και στην τελική για αυτό παλεύουν όλοι αλλά κανείς που «φτύνει» μίσος στο διαδίκτυο δεν απαντά με επιχειρήματα σε μια πεποίθηση που μπορεί να μην ασπάζεται. Και ισχύει για τις δύο πλευρές αυτό. Ωστόσο, η Rowling βρέθηκε στην πυρά σαν μια «κακιά μάγισσα» που πρέπει να καεί μαζί με τις απόψεις της.

Ο οργανισμός δικαιωμάτων LGBT + GLAAD πάντως έδωσε την απάντηση που περίμενε κάποιος που όντως προσβλήθηκε και δεν είχε σκοπό απλά να πάρει μέρος σε online αντιπαράθεση. Εξήγησε ότι τα tweets της την ευθυγραμμίζουν με ιδεολογίες που «διαστρεβλώνουν σκόπιμα γεγονότα σχετικά με την ταυτότητα του φύλου και τα άτομα που είναι trans. Το 2020, δεν υπάρχει δικαιολογία για τη στόχευση τρανς ατόμων».

Η έντονη αντίθεση που δημιουργείται εδώ -και ενοχλεί- είναι ότι πρόκειται για γυναίκα που έδωσε δύναμη και το κουράγιο σε πολλά παιδιά να μην νιώθουν περίεργα με αυτό που πραγματικά είναι, η οποία έφτασε να τοποθετείται τόσο προβληματικά και να προβάλει αντικρουόμενες πεποιθήσεις.

Τι μπορεί να σημαίνει η απουσία της Rowling από το reunion

Η απουσία της από το reunion φαίνεται να βασίζεται στον φόβο ότι οι ιστορίες της και οι ταινίες Harry Potter μπορούν να αλλάξουν στα μάτια του κοινού. Η Rowling πλέον χαρακτηρίζεται ως τρανσοφοβική και αυτό δύσκολα μπορεί να αλλάξει, όσα tweets και αν κάνει. Της αξίζει όμως να την κάνουμε cancel;

Ο Radcliffe είχε πει χαρακτηριστικά: «Σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι η εμπειρία των βιβλίων έχει αμαυρωθεί ή έχει μειωθεί, λυπάμαι πολύ για τον πόνο που σας προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις. Πραγματικά ελπίζω πως δεν θα χάσετε τελείως ό,τι πολύτιμο βρίσκεται μέσα σε αυτές τις ιστορίες για εσάς.

Αν αυτά τα βιβλία σας έμαθαν πως η αγάπη είναι το πιο δυνατό πράγμα στο σύμπαν, ικανή να νικήσει τα πάντα, αν σας έμαθαν πως η δύναμη βρίσκεται στη διαφορετικότητα, ότι οι δογματικές ιδέες για αγνή φυλή οδηγούν στην καταπίεση ευάλωτων ομάδων, αν πιστεύετε πως ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι διεμφυλικός, μη δυαδικός, gender fluid, ή ότι είναι γκέι ή αμφιφυλόφιλος, αν βρήκατε έστω κάτι που έκανε αυτές τις ιστορίες να μιλήσουν βαθιά μέσα σας και σας βοήθησαν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωή σας – τότε αυτό είναι μεταξύ σας και του βιβλίου που διαβάσατε, κι αυτό είναι ιερό. Και κατά την γνώμη μου κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει αυτό. Σημαίνει για εσάς ό,τι σημαίνει, και εύχομαι πως αυτά τα σχόλια δεν θα αμαυρώσουν αυτή τη σχέση».

Με λίγα λόγια οι ταινίες και τα βιβλία Harry Potter «απογαλακτίζονται» από τη δημιουργό του, για να σωθεί η υπόληψη τους. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό είναι σωστό. Ακόμη και η ελευθερία του λόγου, μια από τις αξίες της Αμερικής, είναι αμφιλεγόμενη εντός των ορίων τoυ cancel culture, η οποία επιδιώκει να λογοκρίνει και να τιμωρεί ανθρώπους των οποίων οι πράξεις και τα λόγια έχουν προσβάλει άλλους. Αλλά αυτό που λείπει από το cancel culture είναι μια βασική αρετή, η συγχώρεση.

«Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», είπε ο Radcliffe πολύ σωστά πέρυσι, χωρίς να προσβάλλει την υπόστασή της. «Οποιαδήποτε αντίθετη δήλωση διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ατόμων και έρχεται σε αντίθεση με όλες τις συμβουλές που δίνονται από επαγγελματικούς συλλόγους υγειονομικής περίθαλψης που έχουν πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση σε αυτό το θέμα από την Jo ή εμένα».