Ζούμε σε μια εποχή όπου όλη η αναγκαία γνώση για τον κόσμο γύρω μας, έχει ειπωθεί και ξαναειπωθεί πολλές φορές. Το να πεις ότι δε γνωρίζεις, ειδικά αν είσαι ένα δημόσιο πρόσωπο με μισό εκατομμύριο ακόλουθους, είναι αφελές. Η Βάσω Λασκαράκη είναι απίθανο να μη γνώριζε πως υπάρχει μια ολόκληρη εκστρατεία τα τελευταία 6-7 χρόνια για να στειρώνουμε τα σκυλιά ώστε να μη δημιουργείται πληθώρα αδεσπότων.

Όταν λοιπόν ανεβάζει μια φωτογραφία όπου κρατάει δύο νεογέννητα κουτάβια και γράφει σχόλειο «puppies all over» θα πρέπει να περιμένει ότι τα σχόλια θα γεμίσουν με δίκαιη κριτική για αυτό που έκανε. Ιδίως από ανθρώπους που ασχολούνται με τα αδέσποτα και δη τις τελευταίες ημέρες που έχει γίνει αυτός ο χαμός με το καταφύγιο στο δήμο Ζήρου όπου είχαμε κακοποιημένα αδέσποτα και έοχυν κινητοποιηθεί οργανώσεις για να τα φέρουν στην Αθήνα και να τους προσφέρουν ιατρική περίθαλψη.

Δεν μπορείς με τίποτα να ζητάς τα ρέστα μετά ή κατανόηση όταν εξ αρχής δεν έχεις εξηγήσει την κατάσταση. Βγήκε δηλαδή ο σύζυγος της Βάσως Λασκαράκη, λες και η Βάσω Λασκαράκη δεν έχει φωνή να βγει να μιλήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της, και εξήγησε πως δεν ήταν σκόπιμη η γέννα της σκύλας τους, αλλά τους ξέφυγε από τον φράχτη.

«Καλησπέρα σε όλους τους φιλόζωους. Αν και δεν συνηθίζω να δίνω εξηγήσεις επειδή τα έχω καλά με τη συνείδησή μου, με λύπη μου είδα την επίθεση που έγινε στη γυναίκα μου σε μία φωτογραφία που ανέβασε τα κουτάβια μας. Αν θέλετε λοιπόν κάποιον να πυροβολήσετε φιλόζωοι, αλλά ορισμένοι μισητές των ανθρώπων, τότε ελάτε στο δικό μου προφίλ γιατί το σκυλί είναι δικό μου και έχω την πλήρη ευθύνη του. Άρα εμένα να βρίσετε, εμένα να απειλήσετε εμένα να καταγγείλετε.

Και όλα αυτά γιατί δεν στείρωσα ένα σκυλί που ζει σε περιφραγμένο χώρο ελεύθερο! Γιατί έτσι θέλω να ζει σε περιφραγμένο ελεύθερο χώρο! Γιατί έτσι θέλω να ζει το κατοικίδιο μου ελεύθερο εντός περιφραγμένης οικίας μας! Εδώ και 25 χρόνια που έχω σκυλιά έτσι ζουν και έτσι θα ζουν όσες καταγγελίες και να μου κάνετε! Όχι δεν το στείρωσα όπως δεν κάνει και στο παρελθόν γιατί ποτέ δεν χρειάστηκε, ποτέ δεν είχα εγκυμοσύνη απρόβλεπτη όπως συνέβη τώρα.

Και δεν στειρώνω γιατί το άλλο σκυλί (ένα αδέσποτο) που βρήκαμε και περιθάλψαμε και υιοθετήσαμε στην Κρήτη μετά τη στείρωση που του κάναμε έχει ένα σωρό προβλήματα υγείας, γιατί η στείρωση δεν είναι κάτι φυσιολογικό, είναι κόντρα στη φύση. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου αλλά δεν έχω μάθει την κακία σας. Το τι φιλανθρωπίες κάνουμε και το πόσο βοηθάμε τις φιλοζωικές οργανώσεις ας μας κρίνει ο θεός, θα παραμείνει εντός της οικίας και της συνείδησής μας. Ευχαριστώ να είστε όλοι καλά με υγεία».

Δε θα είχε συμβεί τίποτα αν η Βάσω Λασκαράκη εξηγούσε εξ αρχής τα της φωτογραφίας

Η στείρωση είναι κόντρα στη φύση, αναφέρει ο κ. Σουλτάτος κι ενώ ως γενικότερη άποψη δεν είναι λανθασμένη, όταν το εκφράζει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου υπάρχει μηδενική ενσυναίσθηση για τα αδέσποτα και τόσα περιστατικά κακοποίησης, δε μπορεί να ευσταθεί. Χώρια του ότι αντιτίθεται σε τόσους ειδικούς που λένε ότι η στείρωση γλυτώνει το σκυλί από αρκετά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Όπως και να έχει, άσχετα με το τι κάνουν στη ζωή τους που δεν το μαθαίνουν άλλοι, άσχετα με τις δωρεές τους σε καταφύγια ζώων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία μετά από μια ανάρτηση που δεν εξηγεί απολύτως τίποτα. Η ίδια η Βάσω Λασκαράκη δεν προστάτευσε τον εαυτό της. Θα μπορούσε να κάνει την ανάρτηση και να χρησιμοποιήσει το λάθος σαν ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Θα μπορούσε απλώς να αναφέρει η Βάσω Λασκαράκη όσα ο σύζυγός της. Δεν το έκανε.

Και η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και δίκαιη, πέρα από το να είναι. Και το τονίζουμε ξανά. Δέκα μέρες πριν να είχε κάνει την ανάρτηση, θα ήταν λιγότερες οι αντιδράσεις. Είναι δείγμα πλήρους άγνοιας να την κάνει στην περίοδο που έχουμε τα ζώα στο δήμο Ζήρου. Πολύ καλύτερο λοιπόν από μια απάντηση-αντεπίθεση, είναι μια απλή και ειλικρινής συγγνώμη. Δε θα τη δεχτούν όλοι, δε θα σταματήσουν όλοι να της επιτίθενται, αλλά τουλάχιστον οι λογικοί που κατανοούν, θα το αφήσουν και θα πάνε παρακάτω.