Ένα από τα σκληρότερα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60. Ένα ακόμα μέτρο που έδωσε πάτημα σε πολλούς επιστήμονες να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν με έναν όχι και τόσο κομψό τρόπο, διατυμπανίζοντας ότι όποιος δεν εμβολιαστεί θα τιμωρηθεί. Η πρακτική αυτή δεν απέχει και τόσο από τον ανορθόδοξο τρόπο που επιλέγουν οι αρνητές να εκφράσουν τις θεωρίες τους.

Εκστρατείες και καμπάνιες για την σημασία του εμβολίου φαίνεται να επέτυχαν, οπότε ένα δραστικό μέτρο που θα έπιανε «στον ύπνο» όσους τόσο καιρό αρνούνταν να τρυπηθούν ήταν αναγκαίο. Ωστόσο, ο αόρατος εχθρός δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Είναι και οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν την ασφάλεια που τους δίνει η θέση τους και τις επιστημονικές τους γνώσεις για να ασκήσουν σκληρή κριτική στους πολίτες, υποσκάπτοντας με έμμεσο τρόπο τα ίδια τα μέτρα που υποστηρίζουν αδρά.

Μια πρόσφατη δήλωση του καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε ότι η υποχρεωτικότητα πρέπει να ισχύει για άτομα άνω των 50 ετών και πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. «Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Οι επιστήμονες θα έπρεπε να πείθουν με ορθολογικό τρόπο τον κόσμο για τα οφέλη του εμβολιασμού και των φαρμάκων, όχι να τρομοκρατούν σωστά; Από την ακραία προβολή των μέσων έχουν πάρει την μορφή κάποιου επίγειου «Θεού», που κρίνει, τιμωρεί και εκτελεί. Μια ανεπίσημη μορφή κρατικού μηχανισμού.

Πόσο καλά έκανε στους επιστήμονες η ακραία προβολή από τα μέσα

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μάθει όλους τους επιστήμονες της Ελλάδας και αυτό γιατί έχουν γίνει οι πιο hot και in προσωπικότητες στις τηλεοπτικές εκπομπές. Καθημερινά κάποιος θα βγει, θα πει την ατάκα του για τον κορονοϊό – τον οποίο πρέπει να ευχαριστούν για την αναγνώριση που τους έδωσε- θα γίνει viral και θα ανάψει φωτιές στα πλήθη.

Δεν είναι περίεργο που ο κόσμος αντιδρά μετά από τέτοιες δηλώσεις, που με την σειρά του περνά στην αντεπίθεση και κάνει λόγο για προνόμια και διαχωρισμό της κοινωνίας στην ελίτ των εμβολιασμένων και τον παρείσακτων. Από την μια έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να περιορίσει την πανδημία, και από την άλλη τους επιστήμονες που υπονομεύουν άθελά τους την κάθε ενέργεια.

Μια απειλές για lockdown, μια για τις εορτές -κάτι που η κυβέρνηση έχει διαψεύσει πολλές φορές- μια για τον εμβολιασμό…νομίζω κούρασε η φάση.  Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι ένας επιστήμονας πρέπει να διατηρεί την υπόστασή του και τη θέση που έχει καταφέρει να κερδίσει μετά από χρόνια σπουδών και εργασίας.

Ένας γιατρός δεν χρειάζεται να είναι celebrity. Πρέπει να χρησιμοποιεί την λογική ως μέσο πειθούς και όχι σκανδαλοθηρικές δηλώσεις, που κάνει τον απλό πολίτη να αμφισβητεί την επιστήμη.

Φωτογραφία: Unsplash.com / Ashkan Forouzani