Ένα από τα καλά της πανδημίας είναι ότι έχουμε διευρύνει το λεξιλόγιο μας και έχουμε γνωρίσει νέα αξιώματα σε τούτη τη χώρα. Μετά τους αρνητές, τους αντιεμβολιαστές και κάποια άλλα που σίγουρα θα υπάρχουν, αλλά μας διαφεύγουν, έχουμε τους Θεματοφύλακες του συντάγματος. Είναι η εξέλιξη των Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών. Πώς ήταν ο Charmilion εξέλιξη του Charmander; Ε, κάπως έτσι, αλλά όχι με την ίδια γλύκα που είχαν τα Pokemon, αν και οι Θεματοφύλακες μοιάζουν να έχουν βγει από κάποια καρικατούρα, κάποιο anime.

11 άτομα συνεννοούνταν μέσω Zoom και Facebook, σε κάποιες αναρτήσεις με κωδικοποιημένο τρόπο, για να κανονίζουν τη δράση τους που αφορούσε επιθέσεις σε σχολεία. Στο δικό τους μυαλό και σύμφωνα με τις παπάτζες τύπου Σώρρα που κάποιος έχει ποτίσει το διάστημα μεταξύ των κροταφικών τους, έχουν κάθε συνταγματικό δικαίωμα να πηγαίνουν και να κολλάνε ένα χαρτί επίταξης στα σχολεία, ώστε, λέει, να απαγορεύεται σε κάθε δάσκαλο και καθηγητή να διώξει τα παιδιά από το σχολείο που δε φοράνε μάσκα ή δεν έχουν κάνει τεστ.

Μαζεύτηκαν αυτοί οι 11 και δυστυχώς δεν ήταν για να παίξουν μπάλα, αλλά για να προπηλακίσουν τον διευθυντή ενός σχολείου στο Αγρίνιο, στον οποίο επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν και του έβαλαν χειροπέδες. Πίστεψαν ότι θα τον πάνε στην αστυνομία και θα τον συλλάβει. Τους γύρισε όμως μπούμερανγκ και τελικά έφαγαν εκείνοι το σουτ, με την αστυνομία να τους μεταφέρει στο κρατητήριο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες Θεματοφύλακες ένας μαρμαροτεχνίτης σε ταφικά μνημεία, μια χορεύτρια-ηθοποιός, ένας μπουρνουζάτος που είναι ο αρχηγός και ένας που φώναζε «οι κατηγορίες είναι ψευδείς εγώ δεν έχω κάνει τίποτα προσωπικά, είμαι απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας». Να πούμε ότι ξαφνιαζόμαστε που βρίσκεται στους «ψεκασμένους» κι ένας αστυνομικός και δη αξιωματικός;

Ξαφνιαζόμαστε που δεν υπάρχει ανάμεσα τους και κάποιος αξιωματικός του στρατού, που κι εκεί οι φωστήρες της διανόησης είναι άφθονοι. Ο συγκεκριμένος μάλιστα φώναζε στους ρεπόρτερ ότι δεν του έχουν επιτρέψει να μιλήσει με δικηγόρο. Η αλήθεια είναι όμως πως κανένας δικηγόρος δεν δέχεται να τον αναλάβει, όπως του είπε μια δημοσιογράφος.

Μετά τους Θεματοφύλακες, τι άλλο θα έρθει;

Στις φράσεις αυτού του τύπου αποτυπώνεται όλη η θρασυδειλία που έχουν οι Θεματοφύλακες. Δεν πάνε να «χτυπήσουν» αυτούς που τους έχουν επιβάλλει όσα θεωρεί το μυαλουδάκι τους παράνομα. Επιτίθενται σε ανθρώπους που απλώς συμμορφώνονται με το νόμο. Η μαγκιά τους φτάνει μέχρι τον ηλικιωμένο γυμνασιάρχη. Ας μας απαντήσουν οι Θεματοφύλακες του Ψεκάσματος, γιατί δεν πάνε κατευθείαν σε ένα αστυνομικό τμήμα; Γιατί δεν πάνε έξω από τη Βουλή να επιχειρήσουν να βάλουν χειροπέδες σε κάποιον βουλευτή ή έξω από το υπουργείο Υγείας να βάλουν χειροπέδες στον Πλεύρη;

Μα γιατί βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι υποστηρίζουν ανεδαφικά πράγματα, μια θεωρία μπουρδολογίας. Αυτοί οι αέναοι πομφόλυγες της ελληνικής κοινωνίας είναι η αιτία που δεν γίνεται να καθόμαστε να συζητάμε για ενωμένους Έλληνες. Με ποιους να ενωθούμε; Με αυτούς; Καλύτερα διχασμένοι παρά σε συμπαράταξη με τύπους που δεν σέβονται την ίδια την κοινωνία, που δεν σέβονται έστω τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που έχουν να δουν μέρα εκτός δουλειάς κάτι μήνες και βαράνε καθημερινά 15ωρα και κοιμούνται στα δωμάτια του νοσοκομείου…

Όχι, να μας λείπει αυτή η εθνική ενότητα. Ενωμένοι θα είμαστε μόνο με όσους ακούνε τους επιστήμονες, με όσους δείχνουν κοινωνική ενσυναίσθηση, με όσους αντιλαμβάνονται ότι δε ζουν σε κάποιο δικό τους βασίλειο, αλλά σε μια κοινωνία που τη μοιράζονται με άλλους. Αν θέλουν να επιστρέψουν οι Θεματοφύλακες στην εποχή του σπηλαίου, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Να τους μαζέψουμε, να τους ρίξουμε σε μια ζούγκλα κι ας επιβιώσουν όσοι επιβιώσουν. Σε αυτό δε θα τους εμποδίσει κανείς, ούτε θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Ίσα ίσα που θα πρέπει το κράτος να τους δώσει κίνητρο για να πάνε να απομονωθούν σε κάποια σπηλιά.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς για τους Θεματοφύλακες, τα λέει η εικόνα του αυτοαποκαλούμενου αρχηγού τους.

Τύπος που έχει ανεβάσει φωτογραφία του με μπουρνούζι μέσα σε κάποιο χρέπι, που έχει τα χέρια του στα γεννητικά του όργανα. Μιλάμε για μορφή βγαλμένη από τις πιο κιτς ταινίες του ’80. Και κυκλοφορεί κιόλας δημόσια έτσι. Πώς ο Ζορό φοράει μάσκα; Εδώ έχουμε τον μπουρνουζοφόρο vigilante.

Ίσως ο Μάρκος Σεφερλής θα πρέπει να νιώσει «λίγος» μπροστά στην επιθεώρηση που προσφέρουν τόσους μήνες οι Θεματοφύλακες, οι Αυτόχθονες, οι αρνητές, οι αντιεμβολιαστές και κάθε άλλο φιντάνι.

Αυτό που αναρωτιόμαστε, είναι αν όπως στα Pokemon, υπάρχει και τρίτο στάδιο εξέλιξης. Μετά τους Αυτόχθονες και τους Θεματοφύλακες δηλαδή, τι άλλο θα σκαρφιστεί ο νους τους; Μήπως Ιππότες της Κοινωνίας; Μήπως Σταυροφόροι του Αντιεμβολιασμού; Ή μήπως Κλήροι του Θανάτου, γιατί θα έχουν δει κανένα Harry Potter και θα νομίζουν ότι είναι ο στρατός του Βόλντεμορτ;