Τελευταία γίνεται πολύ συχνά ένα ντιμπέιτ για το αν υπάρχει ατομική ευθύνη ή για όλα πρέπει να μας δίνει τις λύσεις το κράτος. Αυτή η συζήτηση μόνο στην Ελλάδα, στην Αθήνα μπορεί να συμβεί. Για πηγαίνετε στη Σκανδιναβία, που έχει πόλεις-πρότυπα και θα πάρετε την απάντηση.

Σε αυτή τη χώρα πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε ανθρώπους να στελεχώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και το ίδιο το κράτος, που να έχουν ηθική, που να θέλουν να φτιάξουν τα πράγματα, όταν η δεξαμενή από την οποία προέρχονται όλοι οι άνθρωποι, είναι μια κοινωνία με σάπιες αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Αν δηλαδή πιστεύει κανείς σας ότι σε ένα πλήθος 100 ατόμων, όπου όλοι αδιαφορούν για την καθαριότητα μιας πόλης, θα βρεθεί εκείνος ο 1 που θα αναλάβει να μαζέψει τα σκουπίδια των άλλων 99, ας πάει να κοιταχτεί σε κάποιον γιατρό. Εσείς θα αναλαμβάνετε να γίνετε αυτός ο 1; Άρα, γιατί να το κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος, επειδή τον εξέλεξαν οι 99;

Σε κάποια πράγματα, είναι πάντα πρώτη η ατομική και ιδιωτική ευθύνη. Στο ζήτημα της καθαριότητας της πόλης, αν οι πολίτες είναι όλοι βρωμιάρηδες και γεμίζουν σκουπίδια κάθε δρόμο και πεζοδρόμιο, πώς ακριβώς πιστεύει ο οποιοσδήποτε ότι θα είναι καθαρή η πόλη;

Η Αθήνα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ναι, τόσο ο δήμαρχος Μπακογιάννης όσο και ο τωρινός δήμαρχος (;) έχουν αποδειχθεί μη ικανοί να κάνουν καθαρή την Αθήνα, ειδικά το κέντρο της. Αλλά για να χρειαστεί κάτι να καθαριστεί, πρέπει πρώτα να βρωμίσει. Και αυτοί που το βρωμίζουν αφειδώς και χωρίς ντροπή, είναι οι κάτοικοι.

Η Αθήνα δεν θα καθαρίσει όσο την κατοικούν άτομα που είναι βρωμιάρηδες στη νοοτροπία

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Βρέθηκα το βράδυ της Κυριακής στην Πλατεία Καρύτση, όπου γινόταν ένα υπαίθριο πάρτι από ένα μπαρ εκεί. Μαζεύτηκαν κοντά 2.000 άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι. Δεν υπηρχε στην πλατεία σακούλα για να πετάξουν όσοι ήταν εκεί τα πλαστικά ποτήρια στα οποία τους έφερναν τα ποτά. Πού κατέληγαν αυτά; Στις γλάστρες που ήταν σε όλη την πλατεία. Δηλαδή, εκεί όπου υπάρχουν φυτά που μας δίνουν ζωή, εμείς ρίχνουμε τα σκουπίδια μας. Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος.

Η Αθήνα είναι μια βρώμικη πόλη γιατί οι πολίτες της είναι βρωμιάρηδες - Σκουπίδια παντού στο όνομα της διασκέδασης (pic)

Δεν είναι, φυσικά, πρωτοφανές. Σε όποια λακούβα δέντρου και να κοιτάξεις στα πεζοδρόμια, θα βρεις αποτσίγαρα και διάφορα μικροσκουπίδια. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στην Αθήνα, αλλά και σε κάθε μέρος σε αυτή τη χώρα, ζουν ένα μάτσο βρωμιάρηδες που επιλέγουν να πετάξουν το σκουπίδι γιατί «θα το μαζέψουν οι σκουπιδιάρηδες, τα κορόιδα», παρά να το κρατήσει και να αναζητήσει έναν κάδο που θα βρει στα επόμενα 100-200 μέτρα που θα περπατήσει. Προτιμούν οι βρωμιάρηδες να πετάξουν το αποτσίγαρό τους στο πεζοδρόμιο και τον δρόμο, παρά να κουβαλάνε δοχείο απόρριψης μαζί τους.

Και στο εν λόγω μαγαζί, όπου άκουσα τη σερβιτόρα να προτείνει σε κάποιους να πετάξουν σε γλάστρα τα πλαστικά μπουκαλάκια τους, πιθανότατα να πλήρωσαν καθαρίστρια να τα μαζέψει ή να είχαν συνεννοηθεί με τον δήμο για να κάνει ειδικό καθαρισμό στην πλατεία. Γιατί όμως έπρεπε να γίνει έτσι; Γιατί πρέπει να επαφίεται κάποιος στο ότι θα τα μαζέψει σκουπιδιάρικο τα απορρίμματά του και να τα πετάει στην Αθήνα; Να πω εδώ ότι λίγα μέτρα πιο πέρα, σε ένα άλλο μαγαζί, όπου υπήρχε πάλι αρκετός κόσμος, είχαν φροντίσει οι άνθρωποι να βάλουν πλαστικές σακούλες κρεμασμένες στο απέναντι πεζοδρόμιο για να πετάνε εκεί τα πλαστικά ποτήρια όσοι βρίσκονταν στον δρόμο.

Πάντα οι άλλοι θα μας φταίνε, αλλά πάντα εμείς θα είμαστε αυτοί που όντως φταίμε

Σε όλο το παραπάνω, λοιπόν, δε γίνεται να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει πρώτα ατομική ευθύνη. Εκτός κι αν προτείνετε να έχει η Αθήνα 1 εκατομμύριο σκουπιδιάρηδες και 1 εκατομμύριο αστυνομικούς για να επιβλέπουν όσους ρυπαίνουν την πόλη. Επειδή κάτι τέτοιο δεν το προτείνετε, καιρός να το παραδεχτούμε πως η Αθήνα έχει έναν τεράστιο αριθμό από βρωμιάρηδες και, πιθανώς, κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο, να πετάτε καθημερινά αποτσίγαρα και άλλα σκουπίδια, άρα να είστε στο γκρουπ των βρωμιάρηδων.

Σε εσάς, είμαι βέβαιος, σας φταίει πάντα ο δήμος που δεν καθαρίζει την Αθήνα, σας φταίει πάντα το κράτος. Μήπως να πάτε μια βόλτα μπροστά στον καθρέφτη σας;

Όσο η Αθήνα έχει τέτοιες βρωμιάρικες νοοτροπίες, τόσο θα είναι μια βρώμικη πόλη, μια απωθητική πόλη. Μη σας πάω πολύ μακριά. Πριν 2 χρόνια στα Εξάρχεια έκαναν διαμαρτυρία για τα Airbnb. Ξέρετε τι κρατούσαν στα χέρια τους; Ενημερωτικά φυλλάδια που τα πετούσαν παντού.

Αν όλοι αυτοί περιμένουν από το κράτος, που αποτελείτε από ανθρώπους με αξιοπρέπεια, να τους κυνηγάνε από πίσω για να μαζεύουν τα σκουπίδια τους, τότε η Αθήνα, η χώρα ολόκληρη, είναι καταδικασμένη!