Οι πολιτικοί αρχηγοί χθες διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια μονομαχία που ούτε τελικό νικητή έβγαλε αλλά ούτε και χαμένο. Το ασφυκτικό πλαίσιο, το γεγονός ότι δεν καταγραφόταν καν στον τηλεοπτικό φακό οι αντιδράσεις σε απαντήσεις των αντιπάλων είχε ως αποτέλεσμα το debate να κινηθεί λίγο πολύ σε ρηχά νερά. Σε πολιτικό επίπεδο αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες ατάκες κυρίως για τις υποκλοπές και την υπόσχεση Μητσοτάκη για το market pass δεν προέκυψε… είδηση και εν τέλει το «ασφαλές» περιβάλλον των σχεδόν παράλληλών μονολόγων μάλλον δικαίωσε όλους όσοι ισχυρίζονταν ότι δύσκολα κάποιος θα γίνει σοφότερος μετά την τηλεμαχία. Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλα τα κόμματα με διαρροές ισχυρίζονταν ότι έμειναν πλήρως ικανοποιημένα από την παρουσία των αρχηγών τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε πρόεδρος κόμματος απευθύνθηκε ανοικτά προς το κοινό του. Ή τουλάχιστον το κοινό που θέλει να κερδίσει στις εκλογές.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση της Ράνιας Τζίμα για την αντίδρασή του σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, λέγοντας ότι απλά θα κάνει… τηλέφωνο. Η δεξαμενή ψηφοφόρων του, άλλωστε, ούτε να ακούει θέλει μια πιθανή εμπλοκή με την Τουρκία.
Αντιστοίχως, ο Κυριάκος Βελόπουλος παρουσίασε το… χριστιανικό του προφίλ, επιχειρώντας να κερδίσει τους ψηφοφόρους που κινούνται στα δεξιά του. Αυτούς δηλαδή που μένουν «ορφανοί» μετά την μη κάθοδο Κασιδιάρη. Ενδεικτικό είναι ότι είχε φέρει… μαζί του και τις εικόνες της Παναγίας ενώ επέμεινε στην άποψή του για το εμβόλιο: «Την υποχρεώτικότητα στο εμβόλιο, δεν μπορώ να τη δεχτώ για ένα λόγο, είναι δικό μου το σώμα, το κάνω ότι θέλω, είναι δικό μου, είναι του ανθρώπου»..
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έμεινε στα… κλασσικά επιχειρήματα του Περισσού, ενώ δυσκολεύτηκε αρκετά με τον χρόνο. Λάθος, βέβαια, δεν έκανε, όμως έκανε ένα βήμα πιο κοντά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπογράμμισε ότι «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι, λέμε ότι έχουν κοινές στρατηγικές».
Την ίδια ώρα, οι τρεις «βασικοί» μονομάχοι επιχείρησαν να αποφύγουν το μεγάλο λάθος και να βρεθούν σε μια δύσκολη θέση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για υποκλοπές, ο Αλέξης Τσίπρας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης για τις συνεργασίες. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, επισήμανε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί για το ζήτημα και επανέλαβε ότι έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως σημείωσε ότι δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο ο Ν. Ανδρουλάκης. Πέραν τούτου στόχος του ήταν να μιλήσει για την επόμενη ημέρα. Είπε ορισμένα πράγματα, ωστόσο σίγουρα δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του.
Ο Αλέξης Τσίπρας με όπλο τις υποκλοπές ήθελε να ανεβάσει τους τόνους, αλλά η σκαλέτα δεν του το επέτρεψε. Το «αγκάθι» της μη κοστολόγησης του προγράμματος την απέφυγε και επιχείρησε να προσεγγίσει τους νέους.
Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ατάκα του περί φυλακής για τις υποκλοπές έγινε… viral και οι περισσότεροι αναζητούσαν απαντήσεις. Όμως ο ίδιος δεν τις έδωσε…