Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του από την Australian Border Patrol, ο Novak Djokovic ακούει τον αστυνομικό να του ανακοινώνει πως θα υπάρξει ακύρωση της βίζας του, εκτός κι αν μπορεί να φέρει στο τραπέζι πειστικούς λόγους για να μη συμβεί αυτό. Ο 34χρονος Σέρβος αναρωτιέται πολύ λογικά τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα από τα έγγραφα που κατέθεσε και τα οποία η κυβέρνηση της Βικτώρια του είχε πει πως θα είναι αρκετά.

Ο αστυνομικός δεν είχε κάτι να του απαντήσει σε αυτό. Ο Novak Djokovic σίγουρα θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί. Αλλά από τη στιγμή που είναι ανεμβολίαστος και δύο επιτροπές, μια της διοργάνωσης και μια της κυβέρνησης της Βικτώρια, του επέτρεψαν να μπει στη χώρα, θα έπρεπε να τον έχουν αφήσει ελεύθερο. Άλλωστε και ο δικαστής τον δικαίωσε σε αυτό. Έχουν προφανώς δίκιο οι πολίτες της χώρας που διαμαρτύρονται. Αλλά σε αυτό το σημείο δεν είναι το φταίξιμο του Djokovic.

Σημαίνει αυτό πως πρέπει να ανακηρυχθεί ο τενίστας σε υπερεθνικό ήρωα και να παρουσιάζεται σαν πολιτικός κρατούμενος; Όχι. Γιατί ο Djokovic έκανε εγκλήματα. Χωρίς εισαγωγικά, χωρίς τίποτα. Όχι, δε θα συγχωνεύσουμε εδώ όπως αλλού το ιδιαίτερο lifestyle του, με τα πνευματικά και τους γκουρού ή τα συμπληρώματα διατροφής που έχει βγάλει. Ούτε είναι εγκληματίας επειδή είναι vegan, όπως τον παρουσιάζουν κάποιες ιστοσελίδες στα μέρη μας.

Το έγκλημα του Djokovic είναι ότι εξέθεσε σε κίνδυνο παιδιά και ενήλικες. Πώς; Στις 16 Δεκεμβρίου βγήκε θετικός. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ήταν σε εκδήλωση. Πιθανότατα δε γνώριζε ότι είχε βγει θετικός. Το επόμενο πρωί όμως σίγουρα θα το είχε μάθει. Παρόλα αυτά, πήγε σε ένα τουρνουά τένις για παιδιά ως τιμώμενο πρόσωπο και παρέδωσε τα βραβεία σε θαυμαστές του, χωρίς μάλιστα να φοράει τη μάσκα του. Την έβγαλε για τις αναμνηστικές φωτογραφίες και έκανε και χειραψία. Εκεί γνώριζε ότι είναι θετικός. Δεν πιστεύουμε να το έμαθε αυτό ο μάνατζερ του και να του το κράτησε κρυφό.

Djokovic

Στις 18 του Δεκεμβρίου ο Djokovic συνέχισε την ανευθυνότητα του και βρέθηκε σε ένα στούντιο φωτογράφου της εφημερίδας L’ Equipe, όπου φωτογραφήθηκε και έδωσε συνέντευξη για το βραβείο Champion of Champions που απονέμει η εφημερίδα σε αθλητές που έκαναν σπουδαία επιτεύγματα τη χρονιά που ολοκληρώνεται. Στη συνέντευξη ο Djokovic φορούσε τη μάσκα του, αλλά στη φωτογράφιση την έβγαλε.

Θα ήθελε ο Djokovic να φταρνιστεί στη μούρη του ένας που έχει μια απλή γρίπη;

Ακόμα κι αν είσαι αρνητής εμβολίου, αρνητής της σοβαρότητας του κορωνοϊού ή αρνητής μάσκας, οφείλεις ως ένδειξη σεβασμού προς τον άλλον να τον προστατεύσεις. Ας υποθέσουμε πως κάποιος δημοσιογράφος είχε τη γρίπη ή κάποια άλλη νόσο, όχι βαριά, αλλά που σου φέρνει πυρετό για λίγες ημέρες. Κι ας υποθέσουμε πως ο Djokovic είχε 3 μέρες μετά αγώνα σε Grand Slam. Θα ήθελε ο δημοσιογράφος να βρεθεί κοντά του και να του μεταδώσει μικρόβιο; Θα κάνουμε την ακραία εκτίμηση και θα πούμε πως όχι, δε θα ήθελε.

Άρα ο ίδιος γιατί επέλεξε να φερθεί με αγένεια, ασέβεια και ανευθυνότητα; Ακόμα κι εσύ αντιεμβολιαστή, που μας διαβάζεις, πιστεύεις δεν πιστεύεις σε όλα αυτά, θα ήθελες να έρθει δίπλα σου ένας νοσούντας και να φταρνιστεί; Θα έπαιρνες αυτό το ρίσκο; Δεν το νομίζουμε.

Ακόμα λοιπόν κι αν ο Djokovic είναι το «θύμα» στην υπόθεση της Αυστραλίας, είναι ένας θύτης με δόλο απέναντι στη L’ Equipe και τα παιδιά. Και κανονικά η εφημερίδα, που έχει τη δύναμη, θα έπρεπε να τον σύρει στα δικαστήρια για να αποδείξει ότι δε γνώριζε πως νοσεί δύο ημέρες μετά από θετικό PCR.

Αν κάποιοι θέλουν έναν τέτοιο ήρωα, που φτύνει στα μούτρα τόσους νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο και τους λέει «δε με νοιάζει που διαλέγετε ποιος θα ζήσει και ποιος όχι ή που δουλεύετε 2 χρόνια ακατάπαυστα, εγώ δεν συμμορφώνομαι με τίποτα γιατί είμαι ο Djokovic».