Το να επιλέγεται το μη συνηθισμένο, θα έπρεπε να είναι πάντοτε το καλύτερο μονοπάτι. Το να ποντάρεις πάντοτε στο στοιχείο της έκπληξης και του απροσδόκητου, είναι αυτό που κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα. Ο κόσμος πάντοτε θα αντιδράει στην αλλαγή, αλλά όταν δει πως έχει νόημα και ουσία, θα την αποδεχτεί και θα την αποθεώσει. Κάπως έτσι πιθανολογώ ότι θα συμβεί και στην περίπτωση του Ncuti Gatwa που επελέγη για να γίνει ο επόμενος Doctor Who.

Σε αντίθεση με την Jodie Whittaker, που όταν ανακοινώθηκε πριν 4 χρόνια, οι αντιδράσεις ήταν σχετικά αρνητικές, ο 29χρονος Σκωτσέζος από τη Ρουάντα, που τον μάθαμε για τα καλά μέσα από το Sex Education, έχει δεχτεί κυρίως αποδοχή και αγάπη από το φανατικό κοινό της σειράς Doctor Who.

Δεν γίνεται όμως να παραβλέψουμε το ότι η ως τώρα πορεία του δεν δικαιολογεί την επιλογή του. Και αυτή η κρίση αφορά ξεκάθαρα τα όσα έχει καταθέσει υποκριτικά και το πόσο αυτά ταιριάζουν με τις απαιτήσεις του ρόλου. Ενδεχομένως, η παραγωγή της σειράς να θέλει να δώσει μια νέα στροφή στον χαρακτήρα και να τον πάει σε μια νέα εποχή, να τον κάνει πιο up to date. Δεν υπάρχει κάτι de jure καλό ή κακό στη συγκεκριμένη επιλογή, αν ευσταθεί. Όλα κρίνονται στην πράξη.

Είναι όμως εμφανές πως πίσω από την επιλογή του Ncuti υπάρχουν κίνητρα πολιτικής ατζέντας. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Αυτό πιάνουν οι παραγωγοί του Doctor Who, μια σειρά που παίζεται στο BBC, το οποίο έχει κατηγορηθεί αρκετά για έλλειψη συμπερίληψης και representation των μαύρων και των γκέι.

Το 2020 η Huffpost είχε αναδείξει τις καταγγελίες τουλάχιστον 12 εργαζομένων στο BBC για ρατσισμό και διακρίσεις. Στις τάξεις του ομίλου έχουν υπάρξει κατά καιρούς επίσης παρουσιαστές και εν γένει γνωστά ονόματα στη Βρετανία, που έχουν εκφράσει ρατσιστικό δογματισμό.

Είναι πολλές οι φορές που το BBC προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια με επιλογές όπως αυτή του Ncuti Gatwa για να αποκρούσει ισχυρισμούς περί ρατσισμού. Μην παρεξηγηθώ, μπορεί όντως στο BBC να βρίσκονται από καιρό σε μια διαδικασία μετάβασης και να επιχειρούν την κάθαρση. Θεμιτό. Απίθανο, αλλά θεμιτό. 

Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να τονιστεί πως όσο γίνονται επιλογές στη βάση εξωτερικών χαρακτηριστικών, ο ρατσισμός όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά διπλασιάζεται γιατί πάλι γίνεται μια κρίση ενός ανθρώπου άσχετη με την εσωτερική του ποιότητα και ταυτόχρονα δημιουργείται η αίσθηση πως κάποιοι άλλοι απορρίπτονται γιατί δεν εμπίπτουν στα κουτάκια.

Ο Ncuti Gatwa έδειξε μέσω του Sex Education το ταλέντο του και σίγουρα του αξίζει να κάνει το μεγάλο βήμα δεδομένων των όσων πέρασε παλιότερα. Μεγαλωμένος στη Σκωτία από γονείς που έφυγαν από τη Ρουάντα όταν εκείνος ήταν 2 ετών, το 1994, ο Ncuti είδε πολλές φορές να αμφιβητούν την επιλογή του να νιώθει Σκωτσέζος. Στη συνέχεια της ζωής του, όταν ενηλικιώθηκε, έζησε στα όρια της φτώχειας και κάθε του οντισιόν ήταν ζωτικής σημασίας.

Πέρασε ένα μεγάλο διάστημα που έτρωγε μια φορά τη μέρα γιατί δεν είχε λεφτά για παραπάνω, δούλευε ως πωλητής στα Harrods με πενιχρό εισόδημα και είχε καταφέρει να νοικιάσει ένα κρεβάτι στο σπίτι ενός φίλου του για να επιβιώσει. Το 2019, πριν κυκλοφορήσει η πρώτη σεζόν του Sex Education, είχε 1.000 ακόλουθους. Τώρα, έχει 2.6 εκατομμύρια και του έχει ανατεθεί η σκυτάλη της συνέχειας του Doctor Who. Μακάρι να αποδείξει ότι ακόμα κι αν η επιλογή αυτή είχε κριτήρια άσχετα με το πόσο ταίριαζε στον ρόλο, στην πράξη θα είναι επιτυχημένη γιατί θα έχει δώσει κάτι το διαφορετικό στο Doctor Who, χωρίς να παραποιεί και το legacy.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην κριθεί θετικά ή αρνητικά επειδή είναι μαύρος ή γκέι. Να κριθεί με βάση το αν ταιριάζει και ταυτόχρονα αναδεικνύει τον ρόλο. Αυτό θα είναι μια απόδειξη πως δημιουργείται ένας κόσμος στη βιομηχανία του θεάματος που καταργεί τον ρατσισμό. Το να κρίνονται όλοι με βάση τη δουλειά τους και όχι να τους δίνονται ρόλοι χαριστικά γιατί έτυχε να είναι μιας φυλής, μιας σεξουαλικότητας, ενός φύλου κλπ.

Ήδη η υποδοχή της ανακοίνωσης για τον Ncuti ως νέο Doctor Who περιλαμβάνει μπόλικη δόση απ΄αυτό. Μιλούν πολύ για το representation και λιγότερο για το αν ο Ncuti έχει αυτό που ζητάει ο ρόλος. Λίγα χρόνια πριν, το κοινό έκραζε τον Ben Affleck γιατί τον επέλεγε η Warner Bros για το ρόλο του Batman. Αυτό πρέπει να είναι και το μέτρο σύγκρισης για το πώς υποδέχεται το κοινό μια σημαντική αλλαγή σε ένα σημαντικό franchise.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Sex Education: Μπορείς και εσύ να μείνεις στο σπίτι του Ότις

Το Τσερνόμπιλ των ΗΠΑ: Ο πυρηνικός εφιάλτης που θα μπορούσε να καταστρέψει τη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια

Cobra Kai: Κυκλοφόρησε το trailer της 5ης σεζόν – Πότε θα γίνει διαθέσιμη στο Netflix