Διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες την ενεργοποίηση πολιτών και τη συνεισφορά τους στο έργο του κράτους να τηρήσει τους νόμους ως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε παραλίες, ξαφνιάστηκα. Δεν περίμενα να υπάρχει διάθεση να συμμορφωθούν οι παραβάτες και να ασχοληθεί ο Έλληνας, αντί να πει «κοίτα μωρέ τη δουλειά σου και μην ασχολείσαι», που είναι η μόνιμη επωδός του.

Για χρόνια υποστηρίζω ότι το κράτος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού, μα περισσότερο στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις παραβάσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση. Για να ήταν κάτι τέτοιο εφικτό σε μια χώρα γεμάτη με μικροπαραβάτες – ναι, κι εσύ που με διαβάζεις, κατά 99% έχεις κάνει κάμποσες μικροπαραβάσεις – θα έπρεπε να είμαστε όλοι αστυνομικοί. Ανέφικτο προφανώς και δεν θα οδηγούσε και κάπου.

Από τη στιγμή που όσες φορές γίνεται καταγγελία στο 100 για παραβάσεις που δεν είναι τόσο hot topics όσο οι παραλίες, και σπάνια θα υπάρξει κινητοποίηση και επιβολή προστίμου, ήρθε η ώρα να αυτοματοποιηθούν τα πράγματα και να μη χρειάζεται καν η συμμετοχή αστυνομικού. Ήρθε η ώρα η κάθε πολίτης να έχει επαφή μέσω εφαρμογής με τον ελεγκτικό μηχανισμό και να φροντίσει ώστε κάθε μικροπαραβάτης θα λάβει το πρόστιμο που του αναλογεί και θα το λαμβάνει κάθε φορά, μέχρι να αποφασίσει να σεβαστεί τον νόμο.

Η εφαρμογή καταγγελιών για παραβάσεις στις παραλίες, έδειξε ότι είναι ώρα να γίνει το ίδιο και για παράνομη στάθμευση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της χώρας, είναι η στάθμευση. Η παράνομη στάθμευση. Δεν περπατάς σε πεζοδρόμιο χωρίς να δεις τουλάχιστον ένα μηχανάκι να έχει παρκάρει πάνω, παράνομα προφανώς. Και αν είναι μόνο ένα, είσαι τυχερός. Οι ντελιβεράδες τα έχουν καταλάβει. Οι κούριερ επίσης. Οι απλοί οδηγοί το ίδιο. Δεν παρκάρουν απλά, οδηγούν πάνω σε αυτά. Κάντε μια βόλτα στα Εξάρχεια για παράδειγμα και θα δείτε εκατοντάδες μηχανές πάνω σε πεζοδρόμια, που δεν είναι χώροι στάθμευσης. Κι η αστυνομία να στέκεται δίπλα, να τα βλέπει όλα, αλλά να μην ενημερώνει την τροχαία για πρόστιμο.

Δηλαδή οι τεμπέληδες της αστυνομίας, που θα μπορούσαν να αναφέρουν απλώς την πινακίδα του παράνομα σταθμευμένου οχήματος στην Τροχαία και να μην χρειαστεί να έρθει καν να ελέγξει κάποιος, ή να το περάσει σε μια εφαρμογή, δεν το κάνει.

Αφού λοιπόν τα μοσχαναθρεμμένα της αστυνομίας δεν επιθυμούν να βοηθήσουν το κράτος να εξελιχθεί, διότι συμμετέχουν στην παρανομία κάνοντας κατάχρηση εξουσίας με τα μηχανάκια τους να καβαλάνε συνέχεια πεζοδρόμια, είναι η ώρα να δοθεί η δύναμη στους πολίτες.

Στον δρόμο της εξέλιξης μέσω της ψηφιοποίησης, να φτιαχτεί μια εφαρμογή όπως το MyCoast, που να λέγεται π.χ. MyPavement, και ο κάθε πολίτης να μπορεί να περνάει σε αυτήν με φωτογραφία την πινακίδα του παράνομα σταθμευμένου οχήματος και να περνάει το πρόστιμο στο gov profile του κάθε πολίτη.

Έτσι, αυτή η αίσθηση της ατιμώρητης ανομίας που υπάρχει, που τους ζητάς να κατέβουν από το πεζοδρόμιο ειδάλλως θα καλέσεις την αστυνομία, και σου λένε «κάλεσε την ρε ρουφιάνε, σιγά μην έρθει», θα πάψει να υπάρχει. Θα φάνε 3-4 φορές πρόστιμο, θα τσούξει η τσέπη τους, θα τους μπει στο μυαλό ο φόβος πως ανά πάσα στιγμή μπορεί ένας πολίτης να τους φωτογραφίσει και θα έχεις τελειώσει σε μερικά χρόνια. Δώσε και κίνητρα μείωσης φορολογίας για κάθε ποσό που κερδίζει το κράτος μέσω του προστίμου σε αυτόν που πέρασε την πινακίδα στην εφαρμογή και θα δεις την επόμενη μέρα πόσο θα θέλουν όλοι να κάνουν την κοινωνία ευνομούμενη και με σεβασμό.

Δεν είναι δύσκολο. Το MyCoast App έδειξε τον δρόμο. Ενεργοί πολίτες, πολίτες που εθίζονται στην εφαρμογή του νόμου κι όχι στην παρανομία, αυτό πρέπει να κάνει το κράτος στην Ελλάδα, μέχρι ο φόβος της τιμωρίας να γίνει ενσυναίσθηση, να γίνει σεβασμός που θα πηγάζει από μέσα μας κι όχι από τον φόβο του μαστιγίου.