Ο Elon Musk είναι μια από τους πιο ισχυρούς άνδρες του πλανήτη πλέον. Για την ακρίβεια είναι ο πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο αυτήν την στιγμή, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 239,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του έχει να κάνει περισσότερο με τον χαρακτήρα του. Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, που πολλοί θα πουν ότι είναι προβληματική έως και τοξική.
Υπάρχουν, λοιπόν, εκείνοι που είναι φανατισμένοι μαζί του και τον βλέπουν σαν Θεό, και εκείνοι που τον μισούν με όλο τους το είναι. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση, όπως συμβαίνει και με άλλες αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Ειδικά μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει το Twitter για 44 δισ. δολάρια, ένα νέο κύμα οργής έχει ξεσπάσει εναντίον του στις ΗΠΑ. Και όχι αδίκως.
Αν και φαινομενικά θέλει να δείχνει ο cool τύπος με τον οποίο μπορείς να κάνεις πλάκα, δεν είναι καθόλου έτσι. Όλα αυτά τα troll tweets που κάνει – κάποια είναι άκρως προσβλητικά- φαίνεται ότι θέλει διακαώς να τραβήξει την προσοχή πάνω του. Οι χρήστες που τον ακολουθούν μπορεί να νομίζουν ότι είναι φίλοι, καθώς συχνά απαντάει και συνεχίζει να δίνει τροφή για τα trolls, όμως, ξεχνούν ότι είναι απλοί ακόλουθοι που «τρέφουν» την εξουσία του. Υπάρχει και fan club, οι Muskies, που έχουν υποσχεθεί πίστη στον αυτοκράτορά τους, τον οποίο υπηρετούν με κάθε ευκαιρία. Υπάρχει μέχρι και τεστ για το πόσο Musky είσαι.
Δεν δέχονται κανέναν κακό λόγο, ακόμα κι αν κάποιος τους ρωτήσει γιατί τα 44 δισ. δεν τα δίνει για κάποιον καλό σκοπό ή γιατί να επικεντρώνεται στο διάστημα, ενώ στη Γη υπάρχουν ήδη τόσα προβλήματα, όπως η ανεργία κ.α. Θα σου απαντήσουν ότι δεν χρωστάει σε κανέναν κι αν θες να βρεις εσύ μερικά δισεκατομμύρια για να τα «σπαταλήσεις» σε ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Ναι, έχουν δίκιο σε αυτόν κανείς δεν πίεσε κανέναν να γίνει φιλάνθρωπος, όμως, ο ίδιος ο Musk, αυτοχαρακτηρίζεται έτσι και ζητά παράλληλα έναν κόσμο, όπου η ελευθερία του λόγου είναι ένα θεμελιακό δικαίωμα του ανθρώπου. Και η Tesla έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να σταματήσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Άρα ίσως θα μπορούσε να σπαταλήσει μερικά ακόμα εκατομμύρια κάπου αλλού από ένα καπρίτσιο, δηλαδή την εξαγορά του Twitter, την οποίο προμήνυε για εβδομάδες, δήθεν για πλάκα.
«Το 2% του πλούτου του θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της πείνας στον κόσμο, λέει ο διευθυντής της οργάνωσης του ΟΗΕ για την έλλειψη τροφίμων», είχε γράψει ο Musk στο Twitter, με αφορμή ένα άρθρο του CNN. Στην συνέχεια προκάλεσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να περιγράψει «πώς 6 δισεκατομμύρια δολάρια θα λύσουν την πείνα στον κόσμο». Αν το έκαναν αυτό, τότε θα πουλούσε τις μετοχές της Tesla.
Ο διευθυντής του WFP, David Beasley, περιέγραψε πραγματικά πώς ο οργανισμός θα χρησιμοποιούσε τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Προφανώς ο Musk μπλόφαρε και δεν απάντησε ποτέ στον Beasley. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι λες και στο Twitter μπορεί να υπόσχεται τα πάντα, να εκφράζεται, όπως θέλει, χωρίς καμία συνέπεια.
Είναι ένα κακομαθημένο παιδάκι ο Elon Musk;
Αυτές οι αντιθέσεις κι η συνεχής προκλητική στάση του Musk στο Twitter, είναι αυτό που εξοργίζει. Υπάρχει επίσης κάτι που εμπνέει η ιστορία του. Μετά από μια ταραγμένη παιδική ηλικία στη Νότια Αφρική, λόγω της σχέσης με τον πατέρα του, Errol, που χαρακτηρίζει «σατανικό», μετανάστευσε πρώτα στον Καναδά και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρασε σε σχολή και έφτιαξε τη δική του περιουσία μέσω ατελείωτης σκληρής δουλειάς.
Κατασκευάζει καινοτόμα προϊόντα που λειτουργούν καλά, ικανοποιούν τους πελάτες του και είναι φιλικά για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν είναι η ιδιοφυία που οι περισσότεροι νομίζουν. Την Tesla την αγόρασε και δεν κρύβεται καν πίσω από τις καινοτόμες επιστημονικές ιδέες. Μήπως μοιάζει περισσότερο με ένα κακομαθημένο παιδάκι που θέλει να τα έχει όλα δικά του;
Μετά την πώληση της εταιρείας του Zip2, μια διαδικτυακή εταιρεία, η οποία παρείχε υπηρεσίες καταλογογράφησης και εύρεσης εμπορικών επιχειρήσεων, ίδρυσε το 1999 τον διαδικτυακό τόπο X.com ο οποίος ειδικευόταν σε οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία αυτή συγχωνεύτηκε με μια άλλη, η οποία διέθετε μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων με την πλέον γνωστή ονομασία PayPal. Tο 2002 το PayPal εξαγοράστηκε από το eBay για το ποσό των 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές, εκ των οποίων ο Musk απέκτησε 165 εκατομμύρια, που επένδυσε σωστά, δίνοντάς του ανυπολόγιστη δύναμη.
Η ισχύ του είναι τέτοια που οδήγησε στην άνοδο της τιμής του Dogecoin κατά 20%, όταν πρότεινε επίσης η συνδρομή του Twitter Blue να καταβάλλεται σε Dogecoin. «Το dogecoin έχει δυνατότητες ως νόμισμα», έγραψε ο Musk στο Twitter, απαντώντας στον συνδημιουργό του Dogecoin Billy Markus που είχε γράψει: «Ο λόγος που μου αρέσει το Dogecoin είναι επειδή ξέρει ότι είναι ηλίθιο. Μου αρέσει που κάτι ηλίθιο μπορεί επίσης να έχει χρησιμότητα και να είναι επιτυχημένο». Δηλαδή μας προτείνουν να χρησιμοποιούμε κάτι που είναι χαζό, έτσι χωρίς λόγο.
Πάντως, όποιος του πάει κόντρα, τιμωρείται είτε με block είτε ακόμα και με απόλυση. Η πρακτική αυτή θυμίζει πολύ τον Donald Trump, από τον οποίο φαίνεται να μην διαφέρει και τόσο. Και ο Trump ήθελε να φτιάξει το δικό του μέσο που θα υποστήριζε την ελευθερία του λόγου. Είχε «φάει» και ban στο Twitter, κάτι που ο Musk, θέλει να ανατρέψει. Μην ξεχνάμε ότι και οι δύο ήταν ψεκ – αρνητές του κορονοϊού, με τον μεγιστάνα να αποκαλεί «χαζούς» τους ανθρώπους που πιστεύουν τον ιό, πίσω στον Μάρτιο του 2020. Και η ρητορική του λαϊκισμού συνεχίζεται μέσα από αναρτήσεις, -όπως και το hate speech-.
Πέρα από το Twitter, που βρίσκεται υπό κατάρρευση μετά το άκουσμα της είδησης ότι ο Musk θα είναι ο κύριος μέτοχος, οι υπάλληλοι της Tesla έχουν ισχυριστεί ότι υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις , σεξουαλική παρενόχληση και μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας – βρέθηκαν 450 κρούσματα κορονοϊού στα εργοστάσια-. Ακόμα, σχεδιάζει να απολύσει 1.000 υπαλλήλους στο Twitter μόλις ολοκληρωθεί η αγορά της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Φέρεται να εκρήγνυται σε «στελέχη και σε κατώτερους εργάτες» και φέρεται να απολύει άτομα που διαφωνούσαν μαζί του, αν και ο ίδιος το αρνείται αυτό, ενώ είχε προσλάβει έναν ντετέκτιβ για να παρακολουθήσει έναν άνδρα που τον αποκαλούσε «παιδόφιλο». Συνεχίζει να κάνει bullying στο Twitter, ενώ την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι θέλει να εξαλείψει τα fake προφίλ και τα trolls. Παρότι αυτός είναι το μεγαλύτερο troll από όλους. Αν δεν είναι αυτά κάποια red flags, τότε ποια είναι;
Τώρα κυκλοφορεί και ντοκιμαντέρ, το Crash Course, χάρη στη συνεργασία των Times με το FX στο Hulu. Ωστόσο, δεν είναι μια ταινία ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στην προσωπικότητά του, καθώς καταλαβαίνετε με όλα τα παραπάνω ότι θα ήταν αρκετά άβολο. Η ταινία από την παραγωγό και σκηνοθέτη Emma Schwartz εστιάζει συγκεκριμένα στον Autopilot, τον οποίο ο Musk προσέλαβε το 2014 και θεωρεί εδώ και καιρό ως το «κλειδί» για ένα επικείμενο, αλλά ακόμη άγνωστο, μέλλον των αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
To rebranding της Mia Khalifa: Πώς ξεκίνησε ξανά από το μηδέν – «Ήμουν τόσο νέα, χαζή και χαμένη»
Valentina Ferragni: Γιατί είναι το next big thing στην Ιταλία;