Μεγάλο αλαλούμ έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα με τις τεράστιες ουρές σε διαγνωστικά κέντρα για μοριακό έλεγχο ανίχνευσης κορωνοϊού. Καθώς αυξάνεται γεωμετρικά ο αριθμός των νοσούντων, πάρα πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν για να κάνουν PCR τεστ είτε γιατί πιστεύουν ότι έχουν κολλήσει είτε γιατί έχουν μερικά θετικά rapid tests και θέλουν το μοριακό για να πάρουν το πιστοποιητικό νόσησης.
Οι εικόνες με τις ουρές έχουν κινητοποιήσει την κυβέρνηση που, σε μια περίοδο μεγάλης έξαρσης με τα κρούσματα να τρυπάνε καθημερινά το ταβάνι, κι έτσι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, επανέλαβε αυτό που είπε πριν μερικές ημέρες ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι, θα παίρνουν το πιστοποιητικό νόσησης και με rapid, δίχως να απαιτείται μοριακό.
«Είναι αξιόπιστα τα rapid test, αυτό είπε και ο κ. Ζαούτης στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Δεν χρειάζονται για πολλούς τα μοριακά τεστ. Ταλαιπωρείται πολύ ο κόσμος για να κάνει μοριακό τεστ και οι γιατροί που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν κουραστεί πολύ, χωρίς να υπάρχει λόγος για να κάνουν οι περισσότεροι pcr test. Αν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, αν χρειαζόμαστε πιστοποιητικό νόσησης και είμαστε ανεμβολίαστοι κάνουμε pcr test, αν είμαστε εμβολιασμένοι είναι αρκετό το rapid».
Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αφορά στα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν ως προς τους εμβολιασμένους νοσούντες. Το αγκάθι μέχρι τώρα είναι σε επίπεδο εργασιακό, αφού οι επιχειρήσεις δε δικαιολογούν την απουσία από τη δουλειά με θετικό rapid test και το hr απαιτεί μοριακό για να μπορέσει να δικαιολογήσει την απουσία από τον εργασιακό χώρο και να πληρωθεί αυτές τις ημέρες ο εργαζόμενος. Με την ΚΥΑ θα αλλάξει αυτό.
Το iefimerida.gr αναφέρει ότι η ΚΥΑ -που θα περιέχει ρυθμίσεις και για το κόστος του μοριακού (PCR) τεστ– είναι έτοιμη, ωστόσο δεν έχει ακόμα υπογραφεί από όλους τους υπουργούς.
Η «ασυνεννοησία» των rapid με τα PCR
Πού βρίσκεται λοιπόν το πρόβλημα σε αυτή την αλλαγή στους κανόνες που ισχύουν από τις αρχές Δεκεμβρίου; Τα rapid είναι πολλές οι περιπτώσεις που δεν δείχνουν τον κορωνοϊό. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ότι μοριακά τεστ που ήταν θετικά, μετά από λίγα 24ωρα έγιναν αρνητικά. Υπάρχει ένα μίνι μπάχαλο και αν αρκεστεί το κράτος μόνο στις ενδείξεις των rapid, είναι πιθανό να υπάρχουν κρούσματα που δεν έχουν καταγραφεί και να μεταδίδουν με τη σειρά τους τον ιό.
Οι περιπτώσεις που τα rapid έδειξαν αρνητικά, τα pcr θετικά και μετά ξανά τα rapid αρνητικά είναι επίσης αρκετές και ο καθένας μας έχει έναν γνωστό που έχει νοσήσει και δεν ξέρει τελικά αν όντως νοσεί.
Είναι κατανοητή η κούραση των ανθρώπων στα διαγνωστικά, θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά αυτή η διαφοροποίηση. Εκτός κι αν υπάρχει πια στο πίσω μέρος στο μυαλό όλων πως, δεδομένης της ηπιότητας της Όμικρον, δεν υπάρχει τρόπος ανατροπής και θα πρέπει να αποδεχτούμε την ανοσία της αγέλης.