Τα στοιχήματα για την Eurovision 2022, τον πιο γνωστό διαγωνισμό μουσικής της Ευρώπης, έχουν ξεκινήσει. Ήδη οι εκπρόσωποι των χωρών προετοιμάζουν τις φωνητικές τους χορδές για την μεγάλη βραδιά. Όπως και κάθε χρόνο, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούνται φαβορί. Τα στοιχήματα δίνουν την Ουκρανία ως νικητή, κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα.

Όχι γιατί το τραγούδι δεν το αξίζει, που αντικειμενικά δεν είναι το καλύτερο, αλλά γιατί φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον πολιτικό χαρακτήρα του διαγωνισμού. Φαίνεται σαν όλα τα κράτη να έχουν συσπειρωθεί και να προσπαθούν να αναδείξουν την Ουκρανία. Πόσο σωστό είναι, όμως, αυτό σε έναν διαγωνισμό που αποτελεί την ετήσια γιορτή της μουσικής κι έχει σκοπό να προβάλει την κουλτούρα διαφόρων χωρών.

Η Ρωσία, εξάλλου, έχει αποκλειστεί από τον διαγωνισμό φέτος, μια απόφαση που αποτελεί μέρος των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. Η διάθεση ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη. Αφού αρχικά είπαν ότι η Ρωσία μπορούσε να διαγωνιστεί, καθώς ο διαγωνισμός δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, οι διοργανωτές αντέστρεψαν την απόφασή τους και απαγόρευσαν τη χώρα

«Αν τους είχε επιτραπεί να εισέλθουν στη Eurovision φέτος, θα συμβόλιζε την υποστήριξη των ενεργειών της Ρωσίας», λέει ο Oleh Psiuk, frontman του φετινού ουκρανικού συγκροτήματος hip-hop, Kalush Orchestra. Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας υποστηρίζει ότι ήταν το δίκαιο που έπρεπε να γίνει.

Ωστόσο, δεν έγινε το ίδιο, για παράδειγμα με το Ισραήλ. Στην τελική ο κόσμος μπορεί να μην έδινε καν ψήφους στην συμμετοχή της Ρωσίας, κάτι που όντως θα ήταν δίκαιο. Ο αποκλεισμός της δίνει καλώς ή κακώς διαφορετικό πρόσημο στον διαγωνισμό, που προωθεί τη νίκη της Ουκρανίας, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει για την διεξαγωγή του την επόμενη χρονιά. Να μην αναφερθούμε στις ήδη τραγικές συνθήκες που βιώνουν εκατομμύρια Ουκρανοί, που ελάχιστα ενδιαφέρονται για το πόσο καλά θα πάει η χώρα τους στην Eurovision.

Η προώθηση της «πολιτικής» απαγορεύεται βάσει κανόνων

Πάντως στους κανόνες της Eurovision απαγορεύεται η άμεση προσβολή κάποιου λαού ή της κουλτούρας του και επιβάλλονται ρυθμιστικές παραβιάσεις. Όταν η Ομάδα Αναφοράς θεώρησε ότι οι εκπρόσωποι της Γεωργίας είχαν μπει με τα «μπούνια» στην πολιτική με το πιασάρικο «Put In Disco» το 2009, η χώρα αποκλείστηκε.

Το ρεφρέν «we don’t want put in», ακουγόταν πολύ σαν «Δεν θέλουμε τον Πούτιν» και ήταν μια ξεκάθαρη αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας το 2008 στη Νότια Οσετία. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξαν συχνά τραγούδια διαμαρτυρίας για τη ρωσική εχθρότητα προς τους γείτονές τους. Tο 2016, επέτρεψαν στην Ουκρανία να συμμετάσχει σε ένα αμφιλεγόμενο τραγούδι σχετικά με την απέλαση από τη Ρωσία του πληθυσμού των Τατάρων της Κριμαίας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το τραγούδι βγήκε πρώτο και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έσπευσαν να καταδικάσουν την Ουκρανία ως οικοδεσπότη το επόμενο έτος, όταν η χώρα εμπόδισε τη Ρωσίδα διαγωνιζόμενη Yulia Samoilova από το να εμφανιστεί στον τελικό το 2017 λόγω ισχυρισμών ότι είχε εισέλθει «παράνομα» στην Κριμαία. Φέτος, ο αποκλεισμός της Ρωσίας έχει να κάνει κυρίως με την ενότητα των υπόλοιπων κρατών της Ευρώπης, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας.

Τι υποστηρίζει ο τραγουδιστής που εκπροσωπεί την Ουκρανία στη Eurovision

«Πιστεύω πραγματικά ότι η ενότητα είναι σημαντική αυτήν τη στιγμή», εξηγεί μέσω Zoom πριν από τον διαγωνισμό. «Το τραγούδι μας κατάφερε να ενώσει τόσους πολλούς Ουκρανούς και ελπίζω ότι θα ενώσει τους Ευρωπαίους και ολόκληρο τον κόσμο». Και πάλι χάνεται το point. H Eurovision είναι διαγωνισμός μουσικής, τα τραγούδια θα έπρεπε να επιλέγονται αβίαστα και χωρίς προλήψεις.

Αν και δεν επιλέχθηκε από τους Ουκρανούς για να εκπροσωπήσει τη χώρα, μετά την απόσυρση της αποστολής που επιλέχθηκε μέσω voting, λόγω υποτιθέμενης επίσκεψης στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Κριμαίας, ανέλαβαν την εκπροσώπηση της χώρας.

Το τραγούδι του υιοθετήθηκε από τους συμπατριώτες του και θεωρήθηκε φόρος τιμής στην πατρίδα τους. Το «Stefania», που είναι ένα αφιέρωμα στη μητέρα του τραγουδιστή, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στα social media και ακούγεται παντού. Από τη μία μπορεί να σταλθεί όντως ένα μήνυμα ενότητας, αλλά είναι αυτός ο αρχικός σκοπός του διαγωνισμού; Πέρα από αυτό, δεν πιστεύουμε ότι φέτος πρέπει να είναι η χρονιά της Ουκρανίας στην Eurovision.

Κατά καιρούς έχει στείλει κομμάτια που αξίζουν πολύ περισσότερο, όπως το περσινό «Shum», το οποίο πρόβαλε την κουλτούρα της σε όλη την Ευρώπη, ενώ κάποια άλλα έχουν αφήσει ιστορία, όπως έκανε ο Verka Serduchka. Η φετινή της νίκη – αν βγουν αληθινά τα στοιχήματα- θα είναι απλά μια κραυγή ενάντια στον Putin. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φετινή Eurovision δεν θα είναι απαλλαγμένη από τις συνθήκες και πολιτικές, που άλλωστε την συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Και ποια ήταν η Marilyn Monroe για να μη μπορεί να βάλει η Kim το φόρεμά της

Ιωάννα Τούνη γιατί απολογείσαι;

4 λόγοι που η δίκη Johnny Depp-Amber Heard μπορεί να αποτελέσει ορόσημο μιας σημαντικής αλλαγής