Μια συζήτηση που ατέρμονα επανέρχεται και ποτέ δεν οδηγεί σε καμία αλλαγή, άρχισε η Φαίη Σκορδά στην εκπομπή Buongiorno το πρωί της Τετάρτης, καθώς συζητείτο η υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής που διέπραξε τέτοια κακοποίηση στα παιδιά του.

Από την πρώτη μέρα που έγινε γνωστή η υπόθεση, βλέπουμε σε όλες τις εκπομπές ένα καρναβάλι τηλεοπτικού οχετού, όπως συμβαίνει και με την υπόθεση Μουρτζούκου και τα νεκρά βρέφη. Πληροφορίες που δεν προσφέρουν τίποτα στην υπόθεση, ενδεχόμενη παρακώλυση της αστυνομικής έρευνας, βάναυση ψυχική κακοποίηση των εμπλεκομένων στις υποθέσεις, απ’ όλα έχει το μενού.

Ο Αντώνης Κανάκης έχει προσπαθήσει μέσα από το Ράδιο Αρβύλα να ταρακουνήσει παρουσιαστές και δημοσιογράφους στα κανάλια ζητώντας να μην μετατρέπουν σε τηλεοπτικό σόου τέτοιες υποθέσεις, αλλά φωνή βοώντος.

Στο δικό του άρμα ανέβηκε, με βάση όσα είπε, η Φαίη Σκορδά που ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε αρρωστήσει όλοι. (…) Όλο το σύστημα είναι σαθρό. Και εμείς τώρα τηλεοπτικά τι κάνουμε; Το συζητάμε και το καλό που κάνουμε στην κοινωνία ποιο είναι;

Τι τα λέμε; Εγώ ντρέπομαι αυτήν την στιγμή που το συζητάμε το θέμα. Γιατί το συζητάμε; Για τα νούμερα τηλεθέασης; Πώς βοηθάμε;

Καθόμαστε τώρα εμείς τηλεοπτικά και συζητάμε αλλά το καλό που κάνουμε για την κοινωνία και τα παιδιά που είναι; Πήγε κανείς σε αυτά τα παιδιά που θα πρέπει να είναι με 20 ψυχολόγους; Να βγει κάποιος, να βγει ο Υπουργός αυτή τη στιγμή και να πάνε να πάρουν τα παιδιά και να τα βάλουν κάπου με ψυχολόγους. Πώς βοηθάμε; Ευθύνες σε αυτό υπάρχουν παντού και όχι μόνο στους γονείς».

Φαίη Σκορδά: Η μόνη των Μοϊκανών

Τα παραπάνω δε θα έπρεπε να είναι μόνο λόγια από τη Φαίη Σκορδά. Θα έπρεπε να είναι από όλους τους παρουσιαστές. Για κάποιους άλλους όμως, για την πλειοψηφία, είναι τα νούμερα πιο σημαντικά από τα παιδιά του αστυνομικού-βιαστή.

Κι η Φαίη Σκορδά, στο τέλος της ημέρας, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό για να επιβιώσει τηλεοπτικά και θα μπει σε αυτόν τον χορό της κιτρινίλας και της ξεφτίλας. Στον ΣΚΑΪ που επέλεξε να μην ακολουθήσει στις υποθέσεις, όπως της Πισπιρίγκου, της το χρέωσαν κιόλας που δεν έφερνε τηλεθέαση. Στο MEGA, ως τώρα, αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει σε τέτοιες τακτικές. Όσο όμως κυριαρχούν η Κουτσελίνη κι ο Κουσουλός, τότε οι ηθικοί φραγμοί διασαλεύονται.

Δεν αρκούν δύο φωνές, δεν αρκούν καν τόσο δυνατά ονόματα παρουσιαστών, όπως η Σκορδά κι ο Κανάκης, όταν είναι εμποτισμένη η νοοτροπία όλων στα κανάλια, ειδικά όσων αναλαμβάνουν αρχισυνταξία (που αυτοί είναι οι επικίνδυνοι της υπόθεσης) με τον εθισμό στην τηλεθέαση. Ναι, υπάρχει ένα κοινό που φαίνεται να θέλει να βλέπει ακριβώς αυτό και καθίσταται αυτή η μίνι ηθικολογία τούτου του κειμένουν άκυρη.

Αλλά δεν είναι όλα για τα νούμερα, δε θα έπρεπε να θεωρεί κάποια εκπομπή ότι αν δεν ασχοληθεί εκτενώς με τέτοιες υποθέσεις, θα καταδικαστεί τηλεοπτικά. Θα έπρεπε από τους διευθυντές να γίνεται ξεκάθαρο πως αναφέρουμε μόνο τα ρεπορτάζ, τις πληροφορίες από την αστυνομία και τέλος. Ούτε ψάχνουμε μπατζανάκηδες, ούτε γινόμαστε περιγραφικοί μέχρι αηδίας.

Η Φαίη Σκορδά έκανε την αρχή, έστω και λεκτικά. Να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Μάλλον όμως, στον βρόντο θα πάνε και τα γραφόμενά μου.