Είναι από τις στιγμές που πιστεύεις ότι υπάρχει Θεία Δίκη, αυτή με το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και η ήττα που πήρε πεσκέσι ο Χάρης Δούκας. Γιατί, μπορεί από τη μία να μας προκάλεσε μια στενοχώρια ότι η αντιπολίτευση πλέον δεν διαθέτει και επίσημα κανέναν ισάξιο αντίπαλο για τον Μητσοτάκη, και φοβάμαι ότι το 2027 θα είναι πάλι τυπική διαδικασία οι εκλογές, αλλά, τουλάχιστον, από την άλλη, είδαμε ότι η προδοσία, η ύβρις, τιμωρείται. Και τιμωρείται σκληρά.

Στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακηρύχθηκε ξανά, για 2η φορά μετά το 2021, ως ο πιο επιθυμητός για να διοικήσει το κόμμα, ενώ ο Χάρης Δούκας ήρθε δεύτερος με ποσοστό περίπου στο 41%, δηλαδή 18 μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του.

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας, ο Χάρης Δούκας δεν έκανε κάποια εντυπωσιακή ρελάνς για να ξεπεράσει τον Ανδρουλάκη και πήρε ένα μάθημα που θα πρέπει να το κουβαλάει στη συνέχεια της ζωής του, την ώρα που είναι ανεπιθύμητος και στην πλειοψηφία των δημοτών του.

Πρόκειται για ένα τρομερό επίτευγμα από τον πολυδιαφημισμένο κ. Δούκα, που έναν χρόνο πριν τον αποθέωναν όλοι, μιλούσαν για έναν ανένταχτο που θέλει να αφήσει έργο και να σβήσει τη λαίλαπα Μπακογιάννη, αλλά έναν χρόνο μετά, κατάφερε, κοιτάζοντας την προσωπική του ανέλιξη και ακολουθώντας τον πολιτικό του αριβισμό και οπορτουνισμό, να χάσει και τα κεκτημένα του.

Πήρε ένα απολαυστικό, για εμάς, μάθημα ο Χάρης Δούκας

Προφανώς, δεν υπάρχει ποτέ κανένα κακό στο να κοιτάζει ένας άνθρωπος, ακόμα και εκλεγμένος σε δημόσιο αξίωμα, την προσωπική του ανέλιξη, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου. Αλλά όταν έχεις κάνει τον κόσμο ανάστα έναν χρόνο πριν και μιλάς τόσο πολύ για έναν κακό δήμαρχο πριν από σένα, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο κόσμος δεν θα αντέξει άλλη κοροϊδία και πως θέλει έργα.

Αντ’ αυτών όμως, ο κ. Χάρης Δούκας προτίμησε τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή μόλις 8 μήνες μετά την πιλάλα του να γίνει δήμαρχος Αθηναίων, να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Μέγιστη ύβρις και προδοσία. Και η πορεία των πραγμάτων τον τιμώρησε και του έδειξε πως ένας σωστός πολιτικός, οφείλει να σέβεται τις δεσμεύσεις του, τον λόγο του. Τώρα, το μαύρο πρόβατο, αφού έδειξε με κάθε τρόπο στους δημότες της Αθήνας πόσο δεν τους θέλει, γυρίζει με την ουρά στα σκέλια για να προσπαθήσει με έργα να κεφαλαιοποιήσει το επόμενο πολιτικό του βήμα.

Να θυμάται όμως, η υπευθυνότητα και η εντιμότητα σε αυτά που δεσμεύεται κάποιος να κάνει, είναι από τις υψηλές αξίες. Κι όταν τις αντιμετωπίζεις με περιφρόνηση, θα βρουν τον τρόπο να σε τιμωρήσουν.