Δύο πράγματα γέμισαν το feed μου στο Instagram το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η Σίφνος και το Helmos Mountain Festival. Κι αν για τη Σίφνο δεν έχω να γράψω τίποτε κακό γιατί όλοι μου λένε ότι είναι φανταστική και με καταπληκτικό φαγητό, για το Helmos Mountain Festival έχω να γράψω κάτι.

Για την ακρίβεια, έχω να γράψω κάτι με αφορμή το Helmos Mountain Festival, που όμως απλώνεται σε κάθε συναυλία Έλληνα καλλιτέχνη που δεν είναι του λαϊκοπόπ, αλλά του εντέχνου, επομένως εξ ορισμού κατά της εξουσίας και «ιδεολόγος επαναστάτης».

Αυτό είναι το προφίλ που πλασάρουν ο Αγγελάκας, ο Παπακωνσταντίνου, ο Μάλαμας, όλοι αυτοί. Και με τον ίδιο τρόπο, προσελκύουν αρκετά ένα τέτοιο κοινό.

Και αν είσαι ένας άνθρωπος που απλά θες να πας στο Helmos Mountain Festival ή στις συναυλίες τους για να απολαύσεις τα τραγούδια τους, είσαι υποχρεωμένος να αποδεχτείς όλους αυτούς τους μπαχαλάκηδες που δεν μπορούν να απολαύσουν μια συναυλία απλά τραγουδώντας και χορεύοντας και πίνοντας μια μπύρα ή έστω και το «τσιγάρο» τους.

Όχι. Πρέπει να ανάψουν καπνογόνα, πρέπει να ανάψουν πυρσούς, πρέπει να κάνουν πράξη το «βάλε φωτιά σ’ ό,τι σε καίει σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή».

Η διοργάνωση του Helmos Mountain Festival νιώθει καλά;

Αυτοί οι τύποι, που διαμαρτύρονται για τα πάντα, που κατηγορούν για όλα το κράτος, όπως κάνουν και οι ιδεολογικοί τους εκφραστές από σκηνής, έχουν πάντοτε πολλά να πουν όταν είναι να κατηγορήσουν άλλους. Όταν όμως πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη τους ή να αλλάξουν αυτό που ξεβολεύει την «ευχαρίστησή» τους, τότε γυρίζουν αλλού το βλέμμα και σφυρίζουν αδιάφορα.

Καμώνονται τους επαναστάτες, τους αντιδραστικούς, τους αλληλέγγυους, αυτούς που θα αλλάξουν το σύστημα και θα χτυπήσουν τον καπιταλισμό, αλίμονο όμως αν τους πεις να μη βρωμίζουν τη φύση με τα τσιγάρα τους και με τα καπνογόνα τους. Αλίμονο αν τους πεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τους καπνούς. Όχι. Τι τους νοιάζει που εσύ πλήρωσες εισιτήριο; Είσαι υποχρεωμένος να μη βλέπεις τον καλλιτέχνη, είσαι υποχρεωμένος να φας το ντουμάνι στη μούρη.

Κι ο καλλιτέχνης βέβαια, δεν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις του με την αναρχία. Μη τυχόν και στενοχωρήσει τους τακτικούς του θαμώνες. Δεν βγάζει άχνα. Δεν επιβάλλει το αυτονόητο που είναι ο σεβασμός στον διπλανό. Κι η ίδια η διοργάνωση του Helmos Mountain Festival βέβαια πρέπει να πάρει τα εύσημα που το επέτρεψε όλο αυτό. Σιγά μην ενοχληθούν όμως. Μετράνε το χρήμα.

Έχεις μέσα σε όλο αυτό και κάτι αρθρογράφους να αποθεώνουν το event και τα όσα έζησαν, αλλά κανείς να μη μιλάει. Σαν τους δημοσιογράφους που αποθεώνουν την «φανταστική ατμόσφαιρα στο Βικελίδης/Λεωφόρο/Καραϊσκάκη/OPAP Arena/Τούμπα». Φανταστική ατμόσφαιρα με τέτοια ρύπανση δεν ξέρω να υπάρχει. Πώς εσείς το βαφτίζετε αυτό φανταστικό, να μου το πείτε μήπως κάτι μου διαφεύγει.

Ανάβουν όλοι αυτοί οι δήθεν, οι ψευτοεπαναστάτες της φακής το καπνογόνο και δεν έχουν καν την παιδεία για να ρωτήσουν τους γύρω τους: «παιδιά, σας πειράζει;». Ένας να έχει σοβαρό αναπνευστικό, θα πρέπει ή να σηκωθεί να φύγει ή να πεθάνει εκεί μπροστά μπας και δεηθεί να αποκτήσει σεβασμό και αλληλεγγύη ο υποκριτής με το καπνογόνο.

Τέτοιοι τύποι φωνάζουν πως θα αλλάξουν τον κόσμο. Τέτοιοι τύποι λένε πως είναι διαφορετικοί από τα καπιταλιστικά πρότυπα, αλλά είναι ίδιοι και χειρότεροι.

Κάποιος θα γυρίσει να πει «έλα μωρέ, γίνονται τόσα εγκλήματα και σε πειράζει αυτό». Αυτή η λογική είναι που μας έχει φέρει ως εδώ. Ότι αν δε μπορούμε να αλλάξουμε όλα τα μεγάλα, τότε δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα. Αν δε μπορούμε να πιάσουμε τον αρχιμαφιόζο, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε για να αλλάξουμε την αντίληψη πως το καπνογόνο είναι ρύπανση.

Μας ενοχλεί η ρύπανση που προέρχεται από το κράτος, αλλά η δική μας είναι μια χαρά

Είναι αυτοί οι τύποι που διαμαρτύρονταν για τις ανεμογεννήτριες στα νησιά πέρσι το καλοκαίρι και την καταστροφή της φύσης και στο Helmos Mountain Festival και σε κάθε συναυλία, το καπνογόνο νομίζουν ότι είναι κάποιος αγιασμός της φύσης. Ένα εύφλεκτο υλικό σε βουνό, τι μπορεί να πάει στραβά σε μια χώρα που έχει πονέσει από φωτιές;

Έλα μωρέ τώρα, άσε μας να ακούσουμε τον Αγγελάκα στο Helmos Mountain Festival να μας οδηγεί στην ταξική λαίλαπα και σιγά μη νοιαστούμε αν μπορείς να αναπνεύσεις ή αν ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα. Να νοιαστεί η κυβέρνηση, δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς θα πετάμε στο δάσος τα αποτσίγαρά μας για να τα μαζέψει κάποιο άλλο θύμα. Εμείς δεν υποτασσόμαστε. Έχουμε έρθει για να καταστρέψουμε…

Τι θέλουν οι ψευτοϊδεολόγοι της ψευδοηθικής; Μια νταντά. Μια κυβέρνηση-υπηρέτρια. Δεν θέλουν να δημιουργήσουν οι ίδιοι την ποιότητα των κυβερνώντων. Θέλουν οι κυβερνώντες να διορθώνουν. Ξεχνούν οι αφελείς και επικίνδυνοι ότι οι ηγέτες μιας χώρας είναι πρώτα πολίτες. Κι όσο ποτίζονται με αντιλήψεις ωχαδερφισμού όπως οι υποκριτές των καπνογόνων, τόσο δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα.

Στο χωριό μου όλο αυτό κύριε Λεξ που κάηκε το Καυταντζόγλειο στη συναυλία σας τις προάλλες, κύριε Αγγελάκα, κύριε Παπακωνσταντίνου και λοιποί άλλοι του Helmos Mountain Festival, που έχω έρθει σε αρκετές συναυλίες σας και δεν σας έχω δει να βγάζετε άχνα για τα καπνογόνα, αλλά χαζοχαίρεστε σαν έφηβοι που μόλις ανακάλυψαν το Playboy, λέγεται υποκρισία.

https://www.youtube.com/watch?v=JrdCIG5GqRE