Η φασούλα με το Youtube και τους Youtubers έχει πια περάσει στη σφαίρα του ανυπόφορου, αφού βλέπουμε κάθε καρυδιάς καρύδι να γίνεται διάσημος παγκοσμίως και για κάποιον λόγο να τον αντιμετωπίζουν ως πραγματικό celebrity όσοι είναι 16 ετών και κάτω. Γιατί σε τέτοιες ηλικίες απευθύνονται όλοι οι Youtubers, Έλληνες και ξένοι, ως επί το πλείστον. Σε άγουρα μυαλά, χωρίς κρίση και αντίληψη.
Κι αυτό δεν χρειάζεται πολλά επιχειρήματα για να το στηρίξουμε. Μπορούμε απλά να σου βάλουμε να δεις ένα βίντεο vlog που ανέβασε ένας Youtuber ονόματι ishowspeed που ήρθε στην Αθήνα και γύρισε το κέντρο με τους μπράβους του και την ομάδα του.
Κατά την περιφορά του στους δρόμους, υπήρξαν αρκετοί που τον αναγνώρισαν μέσα στο αυτοκίνητο και τον πήραν στο κατόπι, ενώ κάποια στιγμή που βγήκε να περπατήσει στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο Προεδρικό Μέγαρο απ’ έξω, μια ομάδα 300-400 ατόμων από ανήλικα αγόρια τον ακολουθούσε φωνάζοντας και με έναν παροξυσμό που δεν μπορούμε με τίποτα να το καταλάβουμε.
Ο τύπος μάλιστα έφτασε στο σημείο να πάρει την αστυνομία, το 100 για την ακρίβεια, ζητώντας από την Άμεση Δράση να τον βοηθήσει, ενώ είχε μπράβους γύρω του να απομακρύνουν τους μανιασμένους πιτσιρικάδες που έκαναν λες κι έβλεπαν τον Λιονέλ Μέσι μπροστά τους.
Έχοντας παρακολουθήσει κάποια βίντεο του συγκεκριμένου, δεν βρίσκουμε κανέναν απολύτως λόγο να έχει κοντά 26 εκατομμύρια συνδρομητές στο Youtube, ακόλουθους στο Instagram και γενικά αυτή τη δημοφιλία, αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί.
Το πρόβλημα είναι ότι, σε συνδυασμό με αυτό που είδαμε λίγες μέρες πριν με Κοψιάλη-Φειδία, το να παρακολουθούμε έναν όχλο ανήλικων που είναι έτοιμα να κάνουν οτιδήποτε τους προστάξει ο ποιμένας τους, μας προξενεί μια ανησυχία για το τι είδους μυαλά διαπλάθονται που φτάνουν στο σημείο να κυνηγάνε σε έκσταση και ομαδικά άτομα που δεν έχουν το μέγεθος που να δικαιολογεί, έστω στην υπερβολή του, κάτι τέτοιο.
Κι αυτό δε συνέβη μια στιγμή. Κοντά 3 ώρες είναι το vlog του ishowspeed και σε 3-4 σημεία βλέπουμε ένα πλήθος σε παράκρουση να δηλώνει υποταγή και διαθεσιμότητα να ικανοποιήσει πλήρως όσα προστάξει ο μεγάλος αφέντης.
Κάποιος θα πει πως όλοι μας ως μικροί κάναμε αντίστοιχες χαζομάρες. Ναι, όντως. Απλά το κάναμε για ανθρώπους που είχαν ένα εκτόπισμα ηθικό, είχαν χαρακτήρες που ωθούσαν σε θετικά πράγματα, δεν ήταν άτομα που ξεκίνησαν στα 15 τους στο Youtube να κάνουν θραύση, να βγάζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα και να έχουν να μας λένε για το ότι έμειναν στο ακριβότερο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι ή έφαγα τα πιο ακριβά κρέατα στο πιο ακριβό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη.
Υπάρχει μια απόσταση και μια διάβρωση της λογικής διαδρομής ωρίμανσης του εγκεφάλου στις γενιές σήμερα, η οποία συντελείται από το Youtube, το TikTok, το Instagram, μεταφέροντας το μήνυμα για το κυνήγι της δόξας και του χρήματος, για να φτάνουμε να δίνουμε στα MAD Awards για παράδειγμα, βραβείο σε influencer/social media icon.
Κάτι έκανε η Φατμέ στο γεννητζαμί. Αυτό κάνουμε κι εμείς!