Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, στήνει τη δική του… Singular Logic, η οποία συν τω χρόνω είναι η μετεξέλιξη της Δέλτα Πληροφορικής που κάλυψε όλες τις εκλογές και τις ευρωεκλογές από το 1981 μέχρι και το 2009. Προφανώς στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν – δεν απαγορεύει ο νόμος να φτιάξεις δικό σου σύστημα καταμέτρησης.
Για να είμαστε ξεκάθαροι: νοθεία στις εκλογές, όπως και βία, υπήρξε μόνο στις εκλογές του 1961. Τότε που όντως ψήφισαν και τα… δέντρα. Ποτέ άλλοτε. Ούτε και πρόκειται να υπάρξει.
Εξ ου και πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθούν παλιές ιστορίες. Διδακτικές. Και, δη, με τη μεγάλη τους αντίπαλο σήμερα, τη Νέα Δημοκρατία.
1984, έτος Ευρωεκλογών. Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν τότε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, έχοντας διαδεχθεί τον ζαλισμένο, μετά την ήττα από το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής του 1981, Γεώργιο Ράλλη ενώ από το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ακολουθούσε η μάχη για τη διαδοχή της αρχηγίας στο κόμμα και ο Αβέρωφ αναζητούσε μια αφορμή αισιοδοξίας για να ξανασταθεί στα πόδια της η ΝΔ. Οι Ευρωεκλογές του 1984 ήταν μια ευκαιρία να ξαναμπεί η ΝΔ μπροστά, κερδίζοντας την πρωτιά. Τότε, βέβαια, δεν υπήρχαν δημοσκοπήσεις ώστε να υπάρχει κάποια πρότερη αίσθηση του αποτελέσματος και οι αρχηγοί των κομμάτων ζούσαν κυριολεκτικά στο σκοτάδι, ακούγοντας τους διάφορους αυλοκόλακες. Μερικοί εξ αυτών είχαν μάλιστα πείσει τον Αβέρωφ για τη βέβαιη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Οι αυλοκόλακες έπεισαν τον Αβέρωφ για νοθεία στις εκλογές
Ωστόσο, για να είναι καλυμμένοι, οι ίδιοι αυλοκόλακες ανήμερα την Κυριακή των Ευρωεκλογών, 17 Ιουνίου 1984, πληροφόρησαν πρωί πρωί τον Αβέρωφ ότι επίκειται… νοθεία ώστε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει.
Όπως θυμάται ο τότε επικεφαλής της Δέλτα Πληροφορικής, Ανδρέας Δρυμιώτης, στο (εξαιρετικό, να το αγοράσετε) βιβλίο του «40+1 νύχτες εκλογών, το πρωί τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Νίκος Τσιτούρης, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών και τότε σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ σε θέματα εκλογών. Εννοείται πως ο Δρυμιώτης του εξήγησε (είχαν μάλιστα και καλή σχέση) ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να γίνει νοθεία στη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών και ότι ο ίδιος ο Δρυμιώτης ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Η αφορμή για τα σενάρια περί νοθείας είχε δοθεί διότι ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Μαρκόπουλος (αντί του Μένιου Κουτσόγιωργα) από καθαρή απειρία, ευθυνοφοβική γραφειοκρατική διάθεση και από υπερβολική πολιτική σημασία που δόθηκε στις Ευρωεκλογές, εξέδωσε εγκύκλιο που όριζε ότι αποτελέσματα δεν έπρεπε να μεταδοθούν πριν από τις 23:00, ώρα που κλείνουν οι κάλπες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – για πρώτη φορά έγιναν ταυτόχρονα Ευρωεκλογές στην ΕΕ. Ο Μαρκόπουλος είχε παρερμηνεύσει ουσιαστικά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις νομαρχίες λειτούργησε το σπασμένο τηλέφωνο και αντί με το κλείσιμο της κάλπης (21:00) να αρχίσουν την καταμέτρηση και την αποστολή των αποτελεσμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών, ξεκίνησαν την καταμέτρηση στις 23.00!
Ζήτησε εξηγήσεις ο Εβερτ
Η έλλειψη ανακοίνωσης αποτελεσμάτων ενίσχυσε τη θεωρία της νοθείας που ξεκίνησε εκείνο το πρωί. Ολοι πίστευαν ότι τα αποτελέσματα μαγειρεύονται. Μάλιστα κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Εβερτ επισκέφτηκε το υπουργείο Εσωτερικών και απαιτούσε από τον υπηρεσιακό υπουργό να τους εξηγήσει την καθυστέρηση.
Οι τίτλοι των εφημερίδων την επομένη και τη μεθεπόμενη είναι χαρακτηριστικοί: «Μαγείρευαν με τις ώρες τα εκλογικά αποτελέσματα στο στούντιο της Αγ. Παρασκευής» («Ακρόπολις» 19/6/1984), «Το χρονικό της απαράδεκτης και περίεργης καθυστέρησης» («Καθημερινή» 18/61/984), «Χάλασαν τους κομπιούτερς για να κρύψουν τα αποτελέσματα» («Βραδυνή» 18/6/1984) και άλλα πολλά.
Οπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός υπουργός: «…Ουσιαστικά η καθυστέρηση οφειλόταν, όπως είχε γίνει από πριν γνωστό, στον χρόνο κλεισίματος της κάλπης στην Ιταλία με τον οποίο, σύμφωνα με τη σχετική ευρωνομοθεσία, έπρεπε να συμμορφωθούμε. Ετσι δεν επιτράπηκε η καταμέτρηση των ψήφων σε κανένα εκλογικό τμήμα πριν από τις 11 το βράδυ…» (δήλωσή του στο «Εθνος»).
Η προκατάληψη για τη νοθεία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατική αντίληψη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση. Ευτυχώς τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πλήρως τα αποτελέσματα της Δέλτα Πληροφορικής και έτσι έληξε το θέμα. Αναίμακτα.
Διδακτική αν μη τι άλλο η ιστορία, δεν βρίσκετε; Ειδικά εσείς, εκεί στην Κουμουνδούρου που μάλλον έχετε έτοιμο το δεύτερο αφήγημα της ήττας.