Από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, η διεθνής κοινότητα, αυτή της Δύσης κυρίως, ήταν πάρα πολύ προσεκτική στις αντιδράσεις και τον τρόπο που τοποθετείται δημόσια, σε επίπεδο πολιτικών και διπλωματών. Ήθελαν να αποτρέψουν τη συνέχεια του πολέμου, δεν ήθελαν να ρίξουν άλλο λάδι στη φωτιά. Όσο όμως περνάνε οι μέρες, οδηγούνται σε αυτό που τελικά απέφευγαν. Και τους σέρνει ο Vladimir Putin σε αυτό. Ο Joe Biden είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, ιδίως μετά τα όσα είπε χθες στο Κογκρέσο.

Λίγο μετά την ομιλία του Volodymyr Zelensky, όπου επικυρώθηκε και η επιπλέον βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ, ο Joe Biden αναφέρθηκε στον Putin ως εγκληματία πολέμου. «War criminal» τον αποκάλεσε. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη έχουν αρχίσει έρευνες από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου από τη μεριά των Ρώσων. Και από τη στιγμή που θα αποδειχθούν ως τέτοια, όλα θα καταλήξουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον Putin.

Κι εδώ είναι το επόμενο κρίσιμο στάδιο: όταν αναγνωρίζεις κάποιον ως εγκληματία πολέμου, και είσαι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μιας χώρας που αυτοδιαφημίζεται ως η νούμερο 1 δύναμη στον κόσμο, τότε δίνεις την εντύπωση πως όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Putin θα αντιμετωπιστεί ως εγκληματίας πολέμου, άρα θα πρέπει να δικαστεί και να καταδικαστεί.

Πόσο πιθανό θεωρείται κάτι τέτοιο; Ελάχιστα ως καθόλου. Όμως – κι αυτό είναι ένα σημείο πάνω στο οποίο θα πατήσει ο Putin για να εκθέσει τους ηγέτες της Δύσης στους πολίτες τους – αν ο Ρώσος Πρόεδρος βγει άβρεχτος σχεδόν απ΄αυτή την κατάσταση που έχει ο ίδιος δημιουργήσει, αν δεν λογοδοτήσει ούτε στο ελάχιστο για τους άμαχους νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και αλλού, τότε όλη η πολιτική ηγεσία της Δύσης θα βγει χαμένη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ψεύτικο βίντεο με τον Zelensky να μιλάει για παράδοση στη Ρωσία προκαλεί ανησυχία

Τα λόγια του Joe Biden πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις

«Είδαμε αναφορές ότι ρωσικές δυνάμεις κρατούν αιχμαλώτους εκατοντάδες γιατρούς και ασθενείς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Μαριούπολης. Αυτά είναι θηριωδίες. Είναι εξοργιστικά για όλο τον πλανήτη. Και ο πλανήτης είναι ενωμένος για να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να κάνουμε τον Putin να πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Joe Biden.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Joe Biden ρωτήθηκε για το αν θεωρεί τον Putin εγκληματία πολέμου, αλλά αρχικά δεν κατανόησε το ερώτημα και απάντησε αρνητικά. Στη συνέχεια όμως, ζήτησε διευκρίνιση και τότε απάντησε καταφατικά. Άρα, όταν αναγνωρίζεις ότι είναι εγκληματίας πολέμου, ποια συνθηκολόγηση μπορεί να γίνει μαζί του που να μην περιλαμβάνει διεθνή χάρη, εφόσον η Ρωσία βρεθεί εν τέλει στα σχοινιά και αναγκαστεί να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί;

Ό,τι συμβιβασμούς και να κάνει τελικά ο Putin, αν το τέρμα της διαδρομής δεν περιλαμβάνει το πολιτικό του τέλος από τη Ρωσία και την ποινική του καταδίκη από τα Διεθνή Δικαστήρια, μάλλον νικητής θα έχει βγει, παρά χαμένος. Όσο επώδυνες κι αν είναι οι κυρώσεις για τη Ρωσία, όλες καταλήγουν στον ρωσικό λαό. Αυτός πονάει, όχι ο Putin. Και φαίνεται πως κανείς δε μπορεί να τον συνεφέρει, αφού όλοι οι πλούσιοι ολιγάρχες του χρωστάνε αυτόν τον πλούτο που αποκόμισαν.

Κι ο ρωσικός λαός, παρά τους ελάχιστους που διαδηλώνουν και μιλάνε για πόλεμο της Ρωσίας, θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ο απελευθερωτής των Ουκρανών. Άρα, θα υποστούν στωικά τις κυρώσεις και θα στηρίξουν τον Πρόεδρο τους.

Ενόσω διεξάγονται λοιπόν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ο Joe Biden, ο Macron, ο Johnson, ο Scholz και όλοι οι ηγέτες της Δύσης, θα κληθούν να πάρουν μια από τις κρισιμότερες αποφάσεις στην Ιστορία της ανθρωπότητας: κάνουμε τα τυφλά μάτια για έναν εγκληματία πολέμου, ώστε να μη ρισκάρουμε μια γενικευμένη σύρραξη, κάτι που θα μας μειώσει στα μάτια των πολιτών και θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα ο Putin ή πάμε για κατά μέτωπον επίθεση και ρισκάρουμε έναν ανοιχτό πόλεμο με έναν Παράφρονα Ηγεμόνα;

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Volodymyr Zelensky: Το Netflix επαναφέρει την σειρά του – «Το ζητήσατε και επέστρεψε»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε κτήριο 16 ορόφων στο Κίεβο – Ο Putin προαναγγέλλει «αυτοκάθαρση» της ρωσικής κοινωνίας

Marina Ovsyannikova: Αρνείται το άσυλο στη Γαλλία η Ρωσίδα δημοσιογράφος που συνελήφθη – «Είμαι πατριώτισσα»