Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξανδρος Κοψιάλης βγαίνει στον δρόμο και δίνει λεφτά σε ανήλικα παιδιά με κάποια πρόκληψη, με κάποια αποστολή για να τα κερδίσουν. Το έχουμε δει πολλές φορές σε βίντεο του και προσωπικά πάντα αναρωτιέμαι αν ο νόμος ορίζει κάτι γι’ αυτό ή όχι. Απλώς, αυτή τη φορά, επειδή ήταν πακέτο με τον Φειδία, έναν Youtuber που οι λέξεις «αμφιλεγόμενος» και «επικίνδυνος» είναι επιεικείς και λίγες για να τον περιγράψουν, ειδικά από τη στιγμή που έχει πάνω του και τη στάμπα του Ευρωβουλευτή πλέον, προκάλεσε περισσότερο.

Γενικά, το Youtube εξέθρεψε τα τελευταία 6-7 χρόνια, γενιές από Youtubers και κατ’ επέκταση των ακόλουθων τους, που έμαθαν ότι για τις ανάγκες μιας πλάκας ή του content, μπορούν να βγαίνουν στον δρόμο με μια κάμερα και να κάνουν ό,τι τους κατέβει σε άγνωστους ανθρώπους, χωρίς να τους έχουν ρωτήσει αν αποδέχονται κάτι τέτοιο. Κάποιες φορές αυτό οδηγεί σε κάτι το ανεξέλεγκτο. Κι αυτό το ανεξέλεγκτο είδαμε στο τελευταίο τους βίντεο.

Ο Κοψιάλης έδινε 50ευρα σε ανήλικα αγόρια για να βουτήξουν χωρίς μπλούζα στο συντριβάνι. Τους έδινε λεφτά για να πάνε να βρουν μια κυρία ή ένα παλικάρι και κάτι να του κάνουν. Τους έδινε, με απλά λόγια, κίνητρο για να παρενοχλήσουν περαστικούς και τάισε μια κουλτούρα αδιαφορίας για οτιδήποτε δεν είναι δικό τους.

Γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να κάνουν κάτι τέτοιο στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος κι ότι δεν είναι ένα ξέφραγο αμπέλι που όποιος θέλει πάει και βουτάει; Γνωρίζουν ότι είναι δημόσια περιουσία; Το γνωρίζει ο κύριος Κοψιάλης άραγε; Αυτά είναι τα διδάγματα που θέλει να δώσει και για τα οποία περηφανεύεται;

Δεν ξαφνιάζομαι βέβαια, διότι μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που πήρε τον ρόλο της αστυνομίας, έστησε παγίδα σε ένα παιδεραστή και το έκανε όλο αυτό ένα σόου στο διαδίκτυο και του έλεγαν και μπράβο που πήρε υλικό της αστυνομίας για να βγάλει λεφτά από αυτό.

Ένας θρονιασμένος βασιλιάς των social media με πλήθος ανήλικων να τον αποθεώνουν και να τον προσκυνούν, που δεν έχει ούτε έναν ενσυνείδητο άνθρωπο να βλέπει το content του, έχει πείσει τον εαυτό του πως μπορεί να κάνει το οτιδήποτε και οι ευθύνες δεν θα τον ακουμπήσουν.

Ο Κοψιάλης είναι ένα αντιπαράδειγμα ως Youtuber για κάθε ανήλικο που τον παρακολουθεί

Αυτή είναι η κουλτούρα που αναπτύσσεται ούτως ή άλλως στους Youtubers, ειδικά αυτούς που έχουν περιεχόμενο όπως αυτό που έχει ο Κοψιάλης.

Υποκαθιστά τον ρόλο του οποιουδήποτε, απλά και μόνο γιατί έχει αυτό το κοινό να τον ακολουθεί και το μεταφράζει σε δύναμη.

Κι αφού έχει τη δύναμη, κι αυτός κι ο Φειδίας, έστησαν τον μικρό τους στρατό από παιδιά χωρίς διαμορφωμένο μυαλό, που θα έκαναν ό,τι τους ζητούσαν και όχι για τα 50 ευρώ. Το λιγότερο είναι που τους νοιάζει αυτό. Το κάνουν για το virality, για να πουν ότι είναι στο βίντεο του Κοψιάλη, γιατί θέλουν να είναι στη φάση. Αν τους έλεγε ο Κοψιάλης να γλείψουν για 10 μέτρα το έδαφος στην πλατεία Συντάγματος, θα το είχαν κάνει για πλάκα.

Είναι που είναι ένα επικίνδυνο μείγμα να ενώνεις 4-5 αγόρια μαζί, γιατί σε αυτές τις ηλικίες η βλακεία που μας δέρνει είναι ανυπέρβλητη, αν μπει στο μείγμα και ο Κοψιάλης και η «δόξα», το πούλημα της μούρης, τότε ένας στρατός από Ορκ μοιάζει πιο λογικός και εύκολα διαχειρίσιμος από τα 13χρονα που υπακούουν στο «μαστίγιο» που έχει ο κάθε Κοψιάλης.

Ο Κοψιάλης είναι ο Φειδίας της Ελλάδας και δε θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν τον βλέπαμε Ευρωβουλευτή σε μερικά χρόνια.

Και, τώρα που το σκέφτομαι, καλύτερος θα είναι απο τον Αναδιώτη, την Γαλάτω Αλεξανδράκη και τη Λατινοπούλου που στείλαμε στην Ευρωβουλή.