Το πρωί της Πέμπτης, ο Γιώργος Λιάγκας έβγαζε ένα ρεπορτάζ στην εκπομπή του για το σπίτι του Τζορτζ Μπάλντοκ, με λεπτομέρειες που δεν έχουν καμία σχέση με τον θάνατο του ανθρώπου και μας έκανε όλους να αισθανθούμε ντροπή, να νιώσουμε άσχημα. Ξέρετε όμως ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι δε νιώσαμε άσχημα γιατί το έκανε αυτό ο Λιάγκας. Νιώσαμε άσχημα γιατί φοβόμαστε ότι έχουμε γίνει ακριβώς αυτό που θέλουμε να καταδικάσουμε.

Καθώς έγραφα εγώ αυτό εδώ το κείμενο χθες, τη στιγμή που το έγραφα, αναρωτήθηκα πολλές φορές μήπως σέρνομαι σε έναν βούρκο που θέλω να στηλιτεύσω. Και μετά, όταν το σκέφτηκα περισσότερο, απάντησα θετικά. Ναι, αυτό που έκανε ο Λιάγκας με έκανε να νιώσω τόσο άσχημα, ώστε να μπω κι εγώ στη διαδικασία να ακολουθήσω το μονοπάτι της ανθρωποφαγίας.

Ο παρουσιαστής αναγνώρισε το μεγάλο σφάλμα με ανάρτηση στο Instagram και με τοποθέτηση στην εκπομπή του σήμερα το πρωί, κι εδώ ακριβώς φαίνεται το πόσο έχουν ανάγκη οι ιστοσελίδες, απλά και μόνο για τα κλικς, επειδή αυτό πουλάει, να κατασπαράξουν έναν άνθρωπο, κι ας δείχνει μεταμέλεια για το σφάλμα του. Και, δε μιλάμε για βιαστή ή δολοφόνο, μιλάμε απλά για έναν παρουσιαστή-δημοσιογράφο που έχει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν υπερβεί το όριο της ανθρώπινης ηθικής.

Εδώ όμως υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα: είναι ο μόνος ο Λιάγκας; Μήπως από άλλους δεν φτιάχτηκε μια μορφή δημοσιογραφίας που δεν έχει κανένα όριο; Δείτε τι γαλούχησε το STAR για παράδειγμα με το είδος του γκοσιπ ρεπορτάζ που έκανε πριν από 14-15 χρόνια, με ρεπόρτερ να εισβάλλουν μόνιμα στις προσωπικές ζωές των λεγόμενων celebrities. Κάποιοι το κάνουν ακόμα, βγάζουν έτσι το ψωμί τους, έχοντας στήσει καραούλι στο αεροδρόμιο και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, με στόχο να φέρουν σε δύσκολη θέση ανθρώπους και να «κάνουν τη δουλειά τους».

Η δουλειά τους είναι να πηγαίνουν στο σπίτι του νεκρού Μπάλντοκ και να ψάχνουν τρόπο να παραβιάσουν τη ζωή του νεκρού και το έργο της αστυνομίας. Ο Λιάγκας είναι ένα τείχος για τη δημοσιογραφία του σήμερα και πίσω από αυτό κρύβονται άπειρες ιστοσελίδες. Από ιστοσελίδες-φαντάσματα στα social που ποστάρουν τίτλους του στιλ «ΣΟΚ: ΣΥΝΕΒΗ ΜΟΛΙΣ», μέχρι τις μεγάλες, τις λεγόμενες σοβαρές, δημοσιογραφικές.

Ο Λιάγκας τουλάχιστον έχει το θάρρος να μην κρύβεται, να φαίνεται, να βάζει το όνομά του

Αν κάνετε μια αναζήτηση, υπάρχει ένας Λιάγκας στην πλειοψηφία των κορυφαίων ιστοσελίδων. Να βλέπεις αρχισυντάκτες, διευθυντές, αρθρογράφους να κουνάνε το δάχτυλο της ηθικής στον Λιάγκα, αλλά να μη βλέπουν ότι στη διπλανή θέση από το άρθρο τους, στην αρχική σελίδα του σάιτ που γράφουν, παίζει μια χαρά άρθρο με τίτλο «Αυτή είναι η πισίνα στην οποία πέθανε ο Μπάλντοκ».

Είναι ο εύκολος στόχος ο Λιάγκας, διότι έχει, τουλάχιστον, το θάρρος να μην κρύβεται. Τον βλέπεις, τον ξέρεις, είναι αυτό που είναι. Οι υπόλοιποι όμως; Όλοι αυτοί που γράψαμε άρθρα καταγγελτικά εις βάρος του χθες, πιστεύουμε όντως ότι μας παίρνει να κουνάμε το δάχτυλο; Είμαστε τόσο αφελείς ώστε να θεωρούμε ότι είμαστε ανώτεροι από τον Λιάγκα; Όποιος το πιστεύει αυτό και εργάζεται σε ιστοσελίδα στην Ελλάδα, ας πάει να κουνήσει το κεφάλι του να ξεκολλήσουν κάποιες βίδες που έχουν σκαλώσει. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα με το βίντεο της πτώσης της Μαρινέλλας.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, οι ιστοσελίδες έχουν εκθρέψει την ανθρωποφαγία. Όχι γιατί όντως θέλουν να «κατασπαράζουν», αλλά γιατί αυτό τους λέει η Google. Να ρωτήσω εγώ ιστοσελίδες που ασχολούνται με το gossip, με τους celebrities, για ποιον λόγο ανάρτησαν την είδηση του θανάτου του Μπάλντοκ, εφόσον δεν καταπιάνονται με τον αθλητισμό και δεν έχουν ανεβάσει σχεδόν ποτέ ειδήσεις που αφορούν πρόσωπα του αθλητισμού;

Δεν χρειάζεται απάντηση, να σας πω εγώ. Το έκαναν γιατί το όνομα Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν για αυτούς ένα google trend και έπρεπε να πάρουν τα κλικς. Και μετά την είδηση του θανάτου, έβαλαν και ό,τι άλλο νεότερο υπήρχε, για να πάρουν τα νούμερα. Ο Λιάγκας τους έφταιγε μετά όμως!

Και, ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί μόνο ο Λιάγκας, γιατί έχει πέσει όλο το βρισίδι μόνο πάνω του, οι υπόλοιποι στην τηλεόραση είναι άγια παιδιά; Η κα Κουτσελίνη τι έκανε; Η κα Καινούργιου; Στην εκπομπή του κ. Κουσουλού τι ρεπορτάζ παίχτηκαν; Σας παραθέτω απλά κάποια βίντεο.

Έχετε δει εσείς ποτέ ξανά ρεπορτάζ για πρόσωπα του αθλητισμού στην εκπομπή της κυρίας Καινούργιου; Εγώ ποτέ. Χθες όμως, για τον θάνατο του Μπάλντοκ, δεν έπαιξαν μόνο την είδηση και τα στοιχεία της έρευνας. Είχαν και καλεσμένους να μιλήσουν, είχαν και φωτογραφίες της γυναίκας του. Γιατί το έκαναν λέτε; Γιατί θεωρούν ότι προσφέρει κάτι στο ρεπορτάζ ή για να ξεζουμίσουν το συναίσθημα του τηλεθεατή και να ανεβάσουν την τηλεθέασή τους; Είναι ανώτεροι όλοι αυτοί από τον Λιάγκα; Ας γελάσω. Είμαστε ανώτεροι εμείς από τον Λιάγκα και αυτούς; Ας γελάσω.

Εμείς λοιπόν, στις ιστοσελίδες, που σε κάθε ευκαιρία θέλουμε να πουλήσουμε την υψηλή μας ηθική, το φρόνημά μας, δεν απέχουμε από αυτούς που προαναφέρθηκαν. Ο Λιάγκας έχει την ατυχία να κάνει εκπομπή στην τηλεόραση, που, για κάποιο λόγο, θεωρούμε ακόμα ότι είναι τόσο κυρίαρχη, ώστε να είναι πιο προβληματικός ο Λιάγκας για το ρεπορτάζ που έκανε, αλλά όχι προβληματικές οι ιστοσελίδες που τις διαβάζουν 700 και 800.000 άτομα την ημέρα.

Γιατί λοιπόν δέχεται επίθεση μόνο ο Λιάγκας; Γιατί είμαστε υποκριτές. Και έχουμε μετά την απαίτηση από εσάς, το κοινό, να μας εμπιστεύεστε και να μας διαβάζετε. Να βλέπεις δηλαδή σε αθλητική ιστοσελίδα μεγάλου βεληνεκούς να γράφονται άρθρα με αιχμές ή και σαφείς αναφορές στο έγκλημα που έκανε ο Λιάγκας, αλλά να μην κοιτάνε τι ειδήσεις έχουν αναρτηθεί για τον Μπάλντοκ από τους συντάκτες, τι exploitation γίνεται στη γυναίκα και το παιδί του. Εκεί, επειδή είναι για την καμπούρα μας, δεν υπάρχει ζήτημα ηθικής, είναι όλα καλώς καμωμένα. Ο Λιάγκας είναι το μόνο πρόβλημα!

* Photo credits: Illustration/Πέγκυ Δαδάκη